Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...

ЕК и кабинетът правят форум на "заинтересовани инвеститори"
Обновена: 4 авг 2016 17:10 | 4 авг 2016 17:07,
221
Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

Писмото на Юнкер е отговор на питане на българския министър-председател за бъдещето на енергийните проекти на страната.

Още по темата

"Уважаеми господин министър-председателю Борисов, драги Бойко, скъпи приятелю, благодаря за писмото ти от 7 юли 2016 г. относно положението в енергийния отрасъл в България, на което посветих най-голямо внимание", обръща се Юнкер.

Той пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

От писмото на Юнкер става ясно, че Еврокомисията и българското правителство организират кръгла маса във Варна в началото на септември на заинтересовани инвеститори към газовата връзка.

"Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси", обяснява шефът на ЕК.

"Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом", е друга част от писмото на Юнкер.

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КРАЛИ МАРКОХ и-хи-хи! Каква идиотична тъnа злоба, каква npocташтина, какви думи! Ето, това са русофобите, те друго не могат, липсва им дясната половина на мозъка.
136
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Тази история с проекта Белене заприлича на легендата за Сизиф и камъка Му. Както се е затъркалял след решението на съда в Париж ще помете цялата ни държавица. Основните играчи да стягат нелегалните квартири в странство, да засекретяват банковите сметки и подреждат багажа. Логично е обаче да приемат девиза над входа на Парламента, да спасяват кожата и да станат национални герои.
135
0
 
3
 
! Отговори
ko преди 7 години
Цивилизацията за която пишеш не ни е дала Газ. Нито е направила кой знае какви ивестиции в страната. но почти всички магазини за хранителни стоки са чуждестранни, и всеки ден милиони левове изтичат от страната ни вместо да бъдат реинвестирани в нея! Такче цивилизацията е както си е направиш , и никой не ти е виновен че не си се цивилизовал сам.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До толкова е просто "КАКТО ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОМПАНИИ, КОИТО СТРОЯТ В РУСИЯ,"името на тези фирми
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До толкова е простоРешенията за това не се вземат в България
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До толкова е простоЛЪЖА!!!!!!!!!!!!!!!!
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да де, ама строежа започна преди "100" години, когато ги нямаше тези европейски правила.
130
8
 
3
 
! Отговори
толкова е просто преди 7 години
КАТО СТРОИШ В ЕВРОПА СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ! КАКТО ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОМПАНИИ, КОИТО СТРОЯТ В РУСИЯ, СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С РУСКИТЕ ЗАКОНИ! ТОЛКОВА Е ПРОСТО! САМО ЧЕ НА РУСНАЦИТЕ НЕЩО НЕ ИМ ОТЪРВА, ТЕ ИСКАТ ДА СТРОЯТ В ЕВРОПА И ДА НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НИКАКВИ ЗАКОНИ!
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че то тва е ясно
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетете статията - Глобализаторът, който дойде от студа, има я в нета, и ще си обясните защо нито едното, нито другото няма да се построи. Дори и да се построи, ще бъде собственост на някоя американска корпорация.найс, А?
127
0
 
5
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Има закони неписани, както две и три прави пет. На простите глави олисани - най - много отива им каскет!
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България всички сме разбирачи на всичко. Там ни е проблема. Винаги виждаме сламките в чуждото око и никога гредата в нашето. Като сте толкова много умни някой защо не сте на техните месата. Би било логично да ги наиграете и да сте номер 1 защото сте по умни.Реално никой не знае какво се случва в голямата игра на политиката. Има информационно затъмнение с информация. Иска ни се да сме независими но това е почти невъзможно. Който и от големите да реши да ни удави ще го направи за година.
125
4
 
5
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Защо трябва да искаме разрешение от някой...
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека пита Хилари как да процедира. Въпросът е ЗАЩО? Вместо да печелим ние губим от сблъсъка на силните. От всяко нещо трябва да си вадим дивиденти но това няма как да стане с тези политици.
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
белене няма лошо да го направим от южен поток файда за нас няма от меча паница не се яде да си прекарват тръбите през луната не ни трябва сблъсък на сащ русия на наш гръб
122
12
 
8
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 7 години
Еи ,*** руснаци и пияни азиатци . Вие мижатурки подли и души осакатени не можете да се сравнявате с БЪЛГАРИТЕ. *** ,путиноидни неуки ,с варварско минало живеещи в лаиняната си държава.Не смеите да замърсявате медииното пространство с изкълчения си и смешен език ,които откраднахте от българската църква ,за да прогледнете.Срам и анатема за вас ,изчадия адови.
121
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопСам ты *** и дети твои будут идьотами. Русофил значи българофил. Русофобите са грозна аберация на човека, мутанти някакви, лишени от чувство за благодарност към народа-освободител, народа-герой, народа-страдалец! Русофили в България е имало винаги, има ни и ще ни има, докато има българи! Никой от тях не се купува за рубли. За долари се продава само русофобската ***. Пшел ты подальше!
120
0
 
2
 
! Отговори
Alf преди 7 години
Skleroziral dedet govori na skleroziral chichak kak dobre se spravq s durjavata s 70% ot naselenieto imigranti
119
5
 
7
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
до 168От Русия съм)) и къде искам там и живея ))
118
1
 
1
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
До 167 аноним))Я Вам хамил?

Спонсорирани публикации