Ще искаме пари от ЕС за строежа на газовия хъб

ЕК пък готова да участва във всички срещи за "Балкан"
71
Ще искаме пари от ЕС за строежа на газовия хъб
Снимка: БТА

България ще кандидатства за еврофинансиране за строежа на газовия хъб "Балкан". Проектът за разпределителния център ще е готов в началото на ноември и тогава ще бъде представен пред Еврокомисията, съобщи bTV.

Още по темата

Днес беше ден за инспекция на място. Министри, гости от Брюксел и инвеститори огледаха газокомпресорната станция до Провадия.

Компресорната станция край Провадия е един от основните компоненти от бъдещия газоразпределителен център Балкан. Мощните турбини създават налягане за транспортиране на газа на стотици километри. Принципът им на работа е подобен на този на самолетните двигатели.

Газоразпределителният център няма да се конкурира пряко с останалите големи газови трасета на Балканите.

"Инициативата за разработване на газов хъб не е нито алтернатива, нито продължение на "Южен поток”, нямат нищо общо, увери вицепремиерът Томислав Дончев.

Пет страни вече са заявили интерес да доставят газ в бъдещия газоразпределителен център - Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия.

"Нашата инфраструктура е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за сигурността на доставките”, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

За Брюксел проектът ще се развива самостоятелно, независимо какво става с "Турски поток” или със "Северен поток”.

"Готови сме да съдействаме за тристранни срещи с Русия или с Турция, защото това не е само проект на Европейския съюз и България, а проект за региона, затова в него трябва да обхванем другите големи партньори като Русия и Турция, и съседните страни”, заяви Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. 

Газовият хъб „Балкан” ще обхваща и вече съществуваща инфраструктура от тръби и компресори.

"При положение че имаме няколко източника на природен газ, при положение, че имаме няколко компресорни станции и инфраструктура, това гарантира сигурността на доставките”, отбеляза Георги Гегов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”. 

Строежът на „Балкан” ще струва почти 3 милиарда лева.

Изграждането на газовия център означава по-висока сигурност на доставките за България и по-ниски цени за домакинствата и промишлеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
Кочо преди 7 години
Теглете заем.Българинът е пестелив.Ще плаща.
50
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Искайте пари от ЕС за хъба, ама да не ги лапнете както с АЕЦ-а!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някои започват строежа на Турски поток... Приказката за Вуте в пълна сила - Не е важно България да е добре, по-важно е на Станишев и на Орешарски да им е зле! Е, няма такава глупост по света като нашата! Мушнете си хъба където щете и заеми вземете за него! Смешници!
48
0
 
9
 
! Отговори
нн преди 7 години
Какъв хъб? Откъде газ? ***.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВярно ни го наХЪБиха!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам как са премрежили погледи, взрени в далечното бъдеще, този прехвален хъб ще да е нщкъде къмто края на века. А мандатът е кратък .....Дано стигне поне парите да вземат, а после - карай да върви!
45
2
 
24
 
! Отговори
gaz-gluposti преди 7 години
с тези газови хъбове последните дни показва, че слънчасването е засегнало доста политвождове, въпреки че вече настъпва есента, само консумацията на боб е спасението
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемерието на гейропците е безгранично-след като направиха всичко възможно да спрат южен поток,където наистина българия ставаше газоразпределителен център,сега щели да помагат да се строи хъбчето-а газ откъде бе,като Русия няма да участва и тази територия,кой знае защо още наричаща се българия,ще бъде заобиколена-Милер вече го каза,че турски поток,освен за Турция,Гърция и Македония,може да доставя газ и за гейропата, и след 2019г.,когато през руина спре газта,за българия няма въобще да има.....
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво са се заоглеждали героично тези политици от снимката? Газовото потребление в България е смешно малко.Използва се от тецовете на червените политици, за да произвеждат ток на преференциална газ.От там се имитира някаква социална роля в полза на няколкото джоба.Другите имат право да газифицират нетоплофицираните райони, но те също нямат особенни приходи защото се газифицират тези които крадат ток т.е. пунта мара.Важното е,че след този газов суйч, хъб, кран и други България се превръща в Оман
42
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1."Ще искаме пари от ЕС за строежа на газовия хъб"ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХХАААААААААА...................2. А сега търсим газ.........
41
1
 
23
 
! Отговори
бг преди 7 години
Няма пари,има бежанци.Ще има бартер?
40
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерал Борисов уверено се нарежда до княз Александър Батенберг и до Драган Цанков като третият български политик, който успява да измъкне България от ноктите наварварския руски хищник и да поведе страната по пътя на цивилизационното развитие!
39
1
 
21
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Гладна кокошка просо сънува. И когсто се събуди, какво ?. С два пръста в контакта и с срезния на другата ръка в къде ?.
38
1
 
33
 
! Отговори
Газко Горисов преди 7 години
Този хъб какъв фарс е, не е истина! Хъб та хъб, но след 2020 щяло да почне строителството. Ще сме живи и тогава, от сега казвам за българина полза от тоя хъб няма да има, за Бойко и компания ще има хубави старини!
37
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36Господин , кацна ли на моя за 15-те години които упорито отричаше че не се били дискутирали? Кацна. Така ще кацнете и за американския газ, защото хората вече произвеждат плаващите терминали за Гърция и Хърватия и до няколко месеца ще ги инсталират и то без пари, само срещу 5-годишен срок за експлоатация.
36
0
 
3
 
! Отговори
Koprima преди 7 години
Nali ste imali 4 miliarda izlishak ot mita i akcizi na elektroenergia, masla, goriva, tabletki, orajia, tutunevi rezenki, mramor, gips, soda, jeliazo, zlato, barut, dinamit, silikon, botox, indrishe, bosilek, shafran, maidanoz, doktori, profesori, akademici, injeneri, arhitekti, juristi, sportisti, partii, koronki...?!
35
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36И ти ли ще ганатираш че този газопровод ще работи 30-40 години. Аз ти гарантирам че до 5 години русия ще държи само 5% от газовия пазар в Европа.
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой има интерес?Борисов. Първо няма да му търсят вина за провала ва Южен поток.Второ - виждате ли колко съм гениален - реших въпроса с газта.Трето - голям предизборен пиар. А че няма газ - това няма никакво значение. Докато се построи хъба я камилата, я камиларя.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22Т. е. Южен поток щеше да се изплати за 15 години и след това транзита да е на печалба. А като вложим 3 млрд. в Хъб Балкан, по колко пари годишно ще влизат в бюджета от транзит и след колко време ще се изплатят въпросните 3 млрд.?
32
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До ИстинатаХАХАХАХАХАХАХАХАХА