Дончев: Редно е да работим за по-добри отношения с Русия

Вицепремиерът не коментира изказването на Митов за санкциите
107
Дончев: Редно е да работим за по-добри отношения с Русия
Снимка: Архив, Булфото

Чисто икономически и принципно политически е редно да работим за по-добри отношения с Русия, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата

Той обаче не се нае да коментира изказването на външния министър Даниел Митов пред Ройтес, който твърди, че България няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, която по думите му не е зачела международните закони в украинската криза.

"Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите", казва Митов. "Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното", заявява той.

Интервюто на дипломат №1 пред Ройтерс стана повод депутатът от "Атака" Илиян Тодоров да припомни, че заради санкциите срещу Русия търпим огромни икономически загуби.

"Тук не става дума за русофили и русофоби, а за българския национален интерес, който е свързан с българския бизнес, който пък има интерес да печели от нормалните отношения на държавата с Русия", коментира националистът.

Дончев призна, че не може да каже дали репликата на Митов не е извадена от контекста.

Според него напълно е възможно да е отговор на журналистически въпрос или нещо друго, така че той отказа да се наеме с тълкувателно разясняване на думите на външния министър.

"Санкциите нагнетяват отношението между ЕС и Русия, което в ситуация на регионална несигурност не носят допълнителни ползи", призна Дончев.

Въпреки това, той обясни, че дори и в парламента да се гласува падането на санкциите, това няма да се случи, защото зависи от целия ЕС.

"Решението е общоевропейско и ако е нужно усилие в тази посока, те не са в тази зала и не се изчерпват с усилията на правителството, това е политически диалог“, обобщи Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
0
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Горе крадците от БСП/ДПС/Юруш!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 73Драги ми 77, това се наричат "търговски отношения"! ЕС не е и против ние да си построим Белене, но със собствени средства! Унгария е загубила около 4 млрд евро от санкциите и е в правото си да недоволства! Унгария търгува с Русия спазвайки санкциите, никой не ни пречи и ние да правим същото!
62
0
 
9
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Долу крадците ГЕРБ!!!
61
9
 
3
 
! Отговори
интелигентен преди 7 години
До АнонименДобре де? Как може депутати и министри да говорят различни неща? Тази държава няма ли приета позиция по въпроса? Но какво питам и аз като знам, че държава няма!!!...........................Приета позиция по въпроса има само в тоталитарните държави като Русия ,Турция,Северна Корея и др.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де? Как може депутати и министри да говорят различни неща? Тази държава няма ли приета позиция по въпроса? Но какво питам и аз като знам, че държава няма!!!
59
0
 
10
 
! Отговори
До 73 преди 7 години
Как се нарича поведението на Виктор Орбан, който въпреки забележките от страна на Брюксел, продължи да развива търговски отношения със Русия и да строи атомната си централа с руски материали и специалисти? Средни отношения ли? Износът на Унгарски стоки за Русия възлиза на стотици милиони долари. Това какви отношения са?
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грамотен путинофил още няма.
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzА от къде да ни е външния министър?? Да ни го назначат директно от Масква ли???Или щом не целува задн**а на Путин, значи е лош???Мурзилажа...трябва вече да приемете мисълта, че ние сме част от Европа и НАТО, а най-големия враг и на двата съюза е товариша джудже.Та...ние да целуваме неговия зад**к ли или да си защитаваме интереса на европейци??Естествено, че второто. Путин не иска обединена Европа...иска разделени територии и държави, въру които да има влияние.
56
1
 
1
 
! Отговори
до 70 преди 7 години
Путинофил, но не неграмотен.
55
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 66Това с "прекрасни отношения" е меко казано пресилено. Просто се стараят да поддържат добри отношения. Странно е причисляването на Сърбия към този списък, но дори и те искат в ЕС, а не да са губерния, както си мечтаят родните ни путинофили. Другите изброени държави с в много добри отношения със сегашното ни правителство, за разлика от предишни соц. правителства. Така че това твое писание е доста бесзмислено!
54
3
 
8
 
! Отговори
до ........филофоба преди 7 години
Има ли държава по света, която да не си гледа интереса. Такова чудо като нашите държавни мъже да предават националните ни интереси, да подаряват полезните ни изкопаеми, на подаряват "мариците" ни го умеят само ношите политици.ЗА ЕДНОТО ПОТУПВАНЕ ПО ГЪРБА. Пък и ако някой папа се навие - още по-добре. А що се отнася до миналото - вземи малко се огамоти, че се излагаш.
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една трета световна война ще прочисти по-голямата част от човечеството и после ще настъпят дълги години на мир и разбирателство.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 65Неграмотен путинофил!
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилията освен форма на неграмотност, невежество и псевдоправославие е и форма на омраза. Смятащите се за русофили първо мразят собствената си страна, след това измислените врагове на Русия.
50
6
 
5
 
! Отговори
русофилофоб преди 7 години
Дончев: Редно е да работим за по-добри отношения с Русия.....................А Русия работи ли за по-добри взаимни отгошения с нас или гледа само своя интерес ?Май си гледа интереса ,на другите държави продава петрола по-евтино ,а на нас продава най-скъпият петрол ,а уж сме братушки ! Унищожи интелигенцията ни ,погуби хиляди български интелектуалци ! Левски можеше да не увисне на въжето ,но заради думите си - / който ни освободи ,той ще ни пороби / ,граф Игнатиев не се застъпи за Левски
49
4
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Че Даниел Митов е продажник, купен от САЩ е ясно. Ако някой се съмнява в това, нека да види къде ще отиде Митов когато напусне правителството. Предвиждам, че ще му намерят топло местенце в Брюксел или в ООН, там където е и зализания хитрец Николай Младенов - бившия външен министър от първото правителство на ГЕРБ. Ето такива хора правят кариера като служат на чужди интереси.
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Унгария, Чехия, Словаския, Словения, Сърбия, Гърция, а напоследък и Турция са в прекрасни отношения с Русия. Останахме само ние, румънците и балтииските държави. Щото не смеем да се наложим и да си защитим националните интереси. Защото трябват мъже държавници, а не хора само с чупки в кръста.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая поза партер с разтворени/каквото и да е/....е специялитет на Роско и Боко. И те я практикуват всекидневно спрямо Запада и Ердоган.
46
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много им се искаше на руснаците да си запазят влиянието в изт. Европа ама само някои от азиатските бивши републики им останаха.
45
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички нормални хора са за нормални отношения с Русия, но не и в путинофилски стил-в поза партер и разтворени....