Дончев: Редно е да работим за по-добри отношения с Русия

Вицепремиерът не коментира изказването на Митов за санкциите
107
Дончев: Редно е да работим за по-добри отношения с Русия
Снимка: Архив, Булфото

Чисто икономически и принципно политически е редно да работим за по-добри отношения с Русия, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата

Той обаче не се нае да коментира изказването на външния министър Даниел Митов пред Ройтес, който твърди, че България няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, която по думите му не е зачела международните закони в украинската криза.

"Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите", казва Митов. "Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното", заявява той.

Интервюто на дипломат №1 пред Ройтерс стана повод депутатът от "Атака" Илиян Тодоров да припомни, че заради санкциите срещу Русия търпим огромни икономически загуби.

"Тук не става дума за русофили и русофоби, а за българския национален интерес, който е свързан с българския бизнес, който пък има интерес да печели от нормалните отношения на държавата с Русия", коментира националистът.

Дончев призна, че не може да каже дали репликата на Митов не е извадена от контекста.

Според него напълно е възможно да е отговор на журналистически въпрос или нещо друго, така че той отказа да се наеме с тълкувателно разясняване на думите на външния министър.

"Санкциите нагнетяват отношението между ЕС и Русия, което в ситуация на регионална несигурност не носят допълнителни ползи", призна Дончев.

Въпреки това, той обясни, че дори и в парламента да се гласува падането на санкциите, това няма да се случи, защото зависи от целия ЕС.

"Решението е общоевропейско и ако е нужно усилие в тази посока, те не са в тази зала и не се изчерпват с усилията на правителството, това е политически диалог“, обобщи Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то смее ли някой да си прави *** с Русия. Само умствено недостатъчни.Ама това ние си го знаеме. Роско е известен с психиката си, за това и Русия не му обръща внимание.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, мноого им се искаше на САЩ, да си тропнат една военна база в Крим, ама Вовата им отряза мераците. Сега само тролското плюене им остана.
42
14
 
0
 
! Отговори
До 55 преди 7 години
Русия приключи изобщо с ролята си на каква да е "сила" след като български президент и министри си правят тшк с нея.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48Ти усещаш ли се какво си написал? Това с "актът на едностранно обявяване на независимост не е в нарушение на международното право." няма нищо общо със случая с Крим! При гласуването в ООН, само три държави Армения, Беларус и Русия са подкрепили анексията!Но все пак означава ли, че ти си за независимо Косово?
40
0
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 7 години
Да, но никой не е признал Крим за независима държава, а т
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дончев, като вземете да се изказвате в това правитество, пък първо се консултирайте какво да говорите. Единия министър иска добри отношения с Русия/Дончев/, другия не иска, а иска санкции/Митов/. А Борисов за това ли избяга в Добрич днеса, та да не отговаря на никакви въпроси?.
38
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Единият плюе Русия - а другият казва че е с Русия- тази партия Герб е най голямото политическо "квазимодо" което е платна на яхтя - където задуха вятърът - натам обръщат платната-- Никаква политика никаква цел никакви идеи - Просто едно празно говорене в ефира- или казано бърборене без аудитория-След всички тези изпълнения включително посредничеството с Ердоган - накрая ще се окаже че посредникът е "марда" и всички ще го отсвирят- както направи Русия с Южен Поток САЩ и Турция и Европа
37
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си върна Крим, но загуби целия свят
36
1
 
6
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Проблема е ангажиментите които са поели хора от правителството за да бъдат във властта пред американските си "работодатели". Това са хората които продължават да сриват нашата държава и Томислав е от тях. Той си беше и си остава мижитурка и страхливец. Танцува пред всеки който дава парички и власт. Не виждам какво да очакваме от него
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46И къде са победили, болен?
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"и ся как да си оправим отношенията д другаря Путин?"Трудна работа е това за герберите, щото трябва да се мисли. Ще ги заболи главата.Но са измислили телефоните. Обаждате се на Орбан и питате.Какво да прави Боко та хем да не превива гръб на ЕС, САЩ, Ердоган и пак да е в добри отношения с Русия. Това човека го може. И държавата му върви напред, за разлика от нашта.
33
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен................Сега като Шотландия се отдели от Великобритания в резултат на референдума, какви ще бъдат? Терористи или герои? Същото е и с Крим, зависи гледната точка.............Тая руска пропаганда ще я провеждаш край язовир Копринка
32
8
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 7 години
Първо-Крим не е независима държава, за да може да решава към кой да се присъединява, Второ-Украйна не се е отказвала от Крим, но никой не я е питал, така че са нарушени всички международни закон и.
31
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днешният рaшиcтки режим в Русия трябва да бъде ликвидиран, защото Путин е социопат и не може да бъде вразумен. А самият главен рaшиcт в РФ Путин - да отговаря за своите престъпления пред международен трибунал, който трябва да бъде създаден в най-близко време.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като Шотландия се отдели от Великобритания в резултат на референдума, какви ще бъдат? Терористи или герои? Същото е и с Крим, зависи гледната точка.
29
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С терористични държави като Русия не може да има добри отношения.
28
1
 
8
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Жизофрения се нарича когато сам се изакаш, седнеш отгоре му и усърдно и сърдито търсиш виновника, като си готов на крайности да го намериш и накажеш. Но все пак не аз избрах групата за еничарство на Република България герб
27
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Крим е руски. Точка.
26
1
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Нямаш капка ум в главата си. Твоят живот е безмислен, защо живееш ?. Сигурно само да ядеш и да се изхождаш тук.
25
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да кажем, че народът на Крим иска да е към Русия, но все пак има закони. Или трябва да се променят законите, за да се оправдае Русия, или остава факта, че тя е закононарушителка