Ангелкова отсече: Не ща екоплажове, искам чисто море!

Боклуците, които покриват плажовете след къмпингуващите, са проблем
59
Ангелкова отсече: Не ща екоплажове, искам чисто море!
Снимка: архив Bulphoto

Тоновете боклук, които оставят след себе си летуващи на палатка на плажовете, се оказаха проблем и това е основната причина министърътна туризма Николина Ангелкова да не е склонна да подкрепи исканията на еколози, още места по родното Черноморие да придобият статут на плажове за природосъобразен туризъм.

Това става ясно от писмен отговор на Ангелкова на въпрос депутата от РБ Петър Славов, който пък смята, че плажовете край Синеморец – Липите и Бутамята, както и по северното ни крайбрежие около Шабла, трябва да бъдат защитени от човешка намеса като придобият същият статут.

Още по темата

Според него, ако и те бъдат обявени за плажове за природосъобразен туризъм тези "последни кътчета природа ще бъдат защитени от набезите на хора, които с колите си унищожават дюни и замърсяват безогледно".

Министърката обяче явно е на друго мнение.

"Боклуците, които покриват плажовете след като любителите на дивото къмпингуване си съберат палатките, е проблем на институциите от доста година.

Въпреки това под натиска на природозащитниците в началото на летния сезон депутатите промениха Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и забраниха отдаването на концесия на плажовете Иракли, Корал и Бяла-Карадере като така ги оставиха само за къмпингуващите.

Това са трите плажа за природосъобразен туризъм, където е забранено поставянето на преместваеми обекти и съоръжения спортно - развлекателни дейности и за бързо обслужване.

Дали обаче трябва да бъдат обявени още плажове за природосъобразен туризъм е въпрос на задълбочена експертна преценка, която да отчете колко души ги посещават, на какво разстояние се намират от населено място, природо – климатичните им особености.

Освен това допълнително определяне на плажове за природосъобразен туризъм трябва да се съобрази с факта, че за тяхното почистване, както и за обезпечаването на неохраняемите плажове, се изразходват средства в размер на 50% от постъпилите в съответните общини от концесиите и наемите", обяснява Ангелкова.

Тя допълва, че областните управители харчат и 10 на сто от приходите от концесиите и за осигуряването на спасители на плажове, които не са били апетитни за частните инвеститори и така са останали неохраняеми.

Така че поради недостатъчното финансови средства за обезопасяването и почистването на неохраняемите плажове и тези за природен туризъм, не случайно в закона е въведен принципа, че морските плажове се поддържат с отдаването им под наем или на концесия с оглед привличане на чатни инвестиции, обобщава министър Ангелкова, с което порязва надеждите на еколозите да се разреши дивото къмпингуване на още плажове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 50Нещо не върви хотелчето ли, селянче алчно? Ако имаше нещо между ушите си, щеше да осъзнаеш, че един къмпинг носи повече печалба при, в пъти, по-ниска инвестиция. *** дай и аз като големите мутри хотел да вдигам. Айде, фалит и на опашката за безработни.
46
1
 
6
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Най-добре е всеки българин да приведе по 500 лв в началото на морския сезон на мутрите по морето та дано се задавят. Не, не ще поискат по 1000. Долни, мръсни гербери!
45
2
 
0
 
! Отговори
Chubr преди 7 години
E, to nali e mnogo chisto moreto...:-)....oti go paziat amerikancite, turcite, rusnacite s samoletite...:-)
44
1
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Кой е тоя дето ще ме нарита? Защо? Защото си събирам *** и правя забележки на хората, които не го правят ли? Аз ли съм материален бе? Българите са най-голямата сбирщина ***, доказа го ТИ. Нямат значение финансите, а защо по дяволите трябва нечии финанси да проявяват интерес за някой ка мо ли за теб? Чакай, ти си от онези, които си снимат касовите бележки и гледат само кой колко има и от къде го е взел нали? Гледай си чинията *** и не се излагай.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кифло, в Гърция има 314 къмпинга. Там по-мръсно ли е от България? Който иска почива в хотел, който иска на къмпинг. За разлика от вас, гръцките политици мислят за страната си, а вие на кой по-скъпо да си продадете задниците. Ама ние сме си виновни, че ви търпим, а не ви почваме с тоягите.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо оправете кашата с концесиите и мутрите, които касират такси за плажове и чадъри, но фасовете и *** не чистят. Оправете първо тази ситуация и после започнете да се занимавате с къмпингуващите. Не казмва, че не е важно, но другото е в много по-голям мащаб и следователно трябва да е с приоритет.
41
4
 
3
 
! Отговори
stephenson преди 7 години
ОТ ДРУГА СТРАНА И ЕКОЛОЗИТЕ СА ПРАВИ: ДА ЗАПАЗЯТ ПЛАЖОВЕТЕ ОТ БЕТОНА! БЕДАТА Е, ЧЕ ВСЕКИ В БГ ВЕЧЕ СЕ ПИШЕ ЕКОЛОГ! А ИСТИНАТА Е, ЧЕ ВЪЗПИТАНИЯ ЧОВЕК СИ СЪБИРА *** В ТОРБИЧКА И ГИ ХВЪРЛЯ В НАЙ-БЛИЗКИЯ КОНТЕЙНЕР! АКО НЯМА ТАКЪВ И ДО СОФИЯ АКО ТРЯБВА ЩЕ СИ ГО ВЪРНЕ! И ТОЧНО ПОРАДИ ХОРА, КОИТО НЕ СА НЯСНО С ТЕЗИ НЕЩА, ДЪРЖАВАТА ИЗПОЛЗВА ДА НАМЕРИ ПРИЧИНА НА БЕТОНИРА ПОРЕДНИЯ ПЛАЖ! БЪЛГАРИНА НИКОГА НЯМА ДА НАУЧИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ! ВИЖ, З АПРАВАТА СИ Е ПРЪВ!!!!!
40
2
 
1
 
! Отговори
stephenson преди 7 години
МОЖЕ БИ И ДВТЕ СТРАНИ ИМАТ ПРАВО, КОЕТО Е ПАРАДОКСАЛНОТО! ОТ ЕДНА СТРАНА ДУРЖАВАТА ИСКА ДА ВЪВЕДЕ РЕД И ДА РАЗРЕШИ ОРГАНИЗИРАНИТЕ КЪМПИНГИ, КАКТО Е В ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА, А НЕ В ЗОНАТА НА БОЗАТА НАРЕЧЕНА ***! ЗА НЕВЯРВАЩИТЕ: ПОСЕТЕТЕ КЪМПНИГ ГРАДИНА КЪМ 25 СЕПТЕМВРИ! ТАЗИ ГОДИНА ПОНЕ ИЗВОЗИХА ОТ ОБЩИНА СОЗОПОЛ ТОНОВЕТЕ МИЗЕРИИ, ОСТАВЕНИ В ХРАСТИТЕ! МАКАР ЧЕ СЪМ ОТ БУРГАС, ЕДИСНВЕНАТА МИ ЗЪ МПЖНОСТ ДА ОТИДА НА ТОЗИ ПЛАЖ Е В НАЛЧАЛОТО НА СЕЗОНА, И МНОГО В КРАЯ!
39
3
 
3
 
! Отговори
кирил преди 7 години
После ще се чудят що цяла София лятото пътува на юг.
38
4
 
6
 
! Отговори
НАШАТА ФИРМА преди 7 години
Ангелкова ти в РЕД ли СИ? Буклука от морето и вирусите идват не от ЛЮБИТЕЛИТЕ на КЪМПИНГУВАНЕТО и ДИВАТА ПЛАЖНА ИВИЦА а от БЕТОНОВИТЕ изчадия на РАГИН т.е. ХОТЕЛИТЕ и ПРЕЧИСТВАТЕЛНИТЕ станций по ЕВРОПРОГРАМИ!!!!!! НИЕ ОБИЧАМЕ ПРИРОДАТА и СИ събираме *** ,за РАЗЛИКА от хората спящи в ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ!!!! *** то ПРОСТОТО си е ПРОСТО КаКъВтО ПРЕМИЕРА такива и МИНИСТРИТЕ!!!!
37
4
 
5
 
! Отговори
Каламбуров преди 7 години
Ангелякова, *** след къмпингуващи cвинe се почиства за един ден, обаче беттонните коптори които хвърлят кафяво в морето остават завинаги.
36
4
 
3
 
! Отговори
натура ли...? преди 7 години
Никой няма право да влиза и разпъва чаршиите си в частният ми имот.Както и да хвърля *** в него и да преминава през него без мое съгласие и разрешение.Като искате да стигнете до плажа ще ми платите за най прекият път.Това мие бащиния ,както аз не минавам без ваше съгласие през апартамента ви ,така и вие ще се съобразявате.Не ме интересува ,че има път преминаващ през там.Той е строен преди години без мое разрешение и сега аз ще си събирам такса колкото си искам.Ако не искате не идвайте.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двата варианта не стават - нито бетониране на Черноморието без пречиствателни станции, нито къмпингуващи, след които остават тонове ***. Но в нашата мила родина винаги става така - трябва да се избира от две злини по-малката, никога не направиха нещо, както трябва!
34
4
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 7 години
Колко ти е бюджета за къмпинг не ме интересува.Ти също не ме интересуваш, като финанси едва ли представляваш интерес.Просто ти насочи разговора към материалната страна(към друга едва ли би могъл).Интересува ме обаче как ти и подобните ти си разпъвате чергите и мърсите природата.Почти никой не си събира отпадъците и когато се случи да се разпищолите в нечия частна собственост,не се сърдете като съответния собственик ви понарита по наркоманските глави!
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги гонят по Гърция когато си разпъват палатките на плажа защо не роптаят. Защото няма кой да ги слуша ,ядът актовете и си плачат тайно.А тук ревът на умряло ,че някой им направил забележка да си съберат и изхвърлят мизериите от плажа.Нека има къмпинги , но всичко да е уредено .С местата за паркиране, за палтките, бани, тоалетни и всичко това да не е на плажовете а до тях.Тогава може да се каже ,че почиват природосъобразно.Плащат си за да чисти някой след тях.
32
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от тези авантаджии дето се търкалят по палатките на тези плажове.Мизерници където със седмици стоят по плажовете, палят огньове,изхвърлят тонове *** и си паркират колите до палатките, да не говорим че даже и маслата си сменят по плажовете.Опазил ни бог от такива природозащитници.Ако направи някой платени къмпинги до тези плажове един от тях няма да иде там.Нали трябва да плаща.Всичко им е заради тва да почиват без пари.Пълни глупости са че обичат природата.
31
4
 
11
 
! Отговори
КЪМПИНГАР преди 7 години
ПОДОБРЕ ПАЛАТКИ ОТКОЛКОТО ХОТЕЛИ ДОСТАВЯЩИ ФЕКАЛИИ !!!
30
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гов*ното, скъпа другарко ангелкова, изчезва за 2 дни, понеже представлява тор (освен ако не е имало 'късмета' да се роди като министър, тогава трябва да го търпим минимум 4 години). чистото море се получава с пречиствателни станции, 80% по-малко мутренски хотели и железен контрол! вместо да се грижи за това, как ресторантьори и хотелиери ЗАГРАБИХА десетки плажове без концесия и ги ограждат с тел, как бандити и политици строят в национални резервати, тя трръгнала да лобира за мафията.
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази пишман калинка министърка какво се опитва да обясни? че ако някой е на хотел, не пикае в морето ли? специално се връща до стаята си, за да уринира? не си оставят плажните масла и хартиите от сирене по плажа? миналата седмица бях на точно такъв див плаж, останах изумен от чистотата там - имаше над 50 палатки и НУЛА ***! хората си бяха занесли черни чували, които държаха до колите си. ааа, и междувременно имаше мутри от съседните хотели, които караха АТВ върху дюните.
28
4
 
12
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Ти като не знаеш колко ми е бюджета за къмпинг не коментирай. Парите не са фактора, който играе в избора на място за почивка. Обичам природата и предпочитам да съм от колкото в хотел. Тесногръд си. А за тоалетната, можеш да си хвърлиш хартията в чувала с ***, който после си взимаш с теб, Андрешко. Колкото до останалото е ТОР и можеш да си изкопаеш дупка, но чакай ти в хотела обичаш да те бършат, щото си ларж.