От 2017: По-ниски данъци, ако плащаме с дебитната си карта

1% по-малко налози, ако харчим 80% от заплатата си през ПОС устройство
17 сеп 2016 22:05,
101
От 2017: По-ниски данъци, ако плащаме с дебитната си карта
Снимка: архив, Reuters

Ако плащаме по банков път с дебитната си карта, държавата ще намалява данъците ни. Това е ново правило, което влиза в сила от догодина.

Налозите ще бъдат по-ниски с около 1%, ако харчим 80% от заплатата си, получена по карта, отново с карта - на ПОС терминал или с електронно пазаруване. Още не е избистрено как точно ще доказваме, че харченето ни не е било кеш, но вероятно от нас ще се изискват банкови извлечения и попълване на данъчна декларация.

Ограничението: Колкото и да ни е годишната заплата и колкото и да е 1% от данъците върху нея, максималното облекчение, което можем да получим от държавата е 500 лева.

Според икономисти, отстъпката за картови плащания може да помогне за изсветляването на икономиката, защото ще е ясно кой за какво, кога и как си харчи парите.

Поскъпването на луксозните цигари ще е по-плавно от планираното. Управляващите се отказват от формулата за акциза, която залагаше на по-сериозен скок в цените на луксозните марки за сметка на евтините. Това става ясно от предложени промени на Министерството на финансите, съобщи bTV.

Цигари от 6,62 лв. трябваше да скочат на 6, 92 лв. през 2017 година, а тези от 11,94 лв. – на 12,49 лв. Най-вероятно обаче това увеличение ще е с между 7 и 15 стотинки по-малко.

От Асоциацията на търговците на цигари коментираха за БТВ, че не е добре всяка година да се променят правилата. Нужно е да има прогнозируемост, за да може и бизнеса и хората да се „настроят“.

В същото време е редно да има и равно третиране, а не цените на скъпите цигари да се „натоварват“ за сметка на по-евтините.

В предложенията е записано още, че за паричните и предметните печалби от нехазартни игри вече ще се дължи данък – 10%. Сега те са освободени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
11
 
! Отговори
Че преди 7 години
1% по-малко налози, ако харчим 80% от заплатата си през ПОС устройство---НЕ ви ща 4ни меда, ни жилото"! НЕ на баМковият терор!Хора, мислете - купувайки "електронно", ТЯ (баМката) - знае всичко за вас ... всяко ваше движение... Трябва ли сами да си надявате прангите и да се оковавете?! Ще се усетите, когато ще е безвъзвратно късно!
62
0
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Да си ги нямаме тези, през карти алабала, и те държат монопола над картите и над парите. Това си е за бунт и насилствена смяна на режима, изконно право на всеки е да държи стойността на труда си в джоба !!! Никакви *** карти, никакви стимулации. Държавата ДГД.
61
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой дава ли си сметка че милиони българи в провинцията живеят на вересия в кварталните магазинчета.....какви карти, какви ПОС-ове......какви лихви??????
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво му е доброто? За масовия българин този 1% означава "печалба" от между 5 и 12 лева на година. Това би било смешно, ако не беше тъжно. За 500 лева данъчно облекчение дохода трябва да ти е над половин милиона лева на година. Колко са тези хора, а и за тях тези 500 лева са нищо.
59
2
 
32
 
! Отговори
гошо печения преди 7 години
Искат изцяло без кеш. После вкарват негативна лихва. Демек ти плащаш лихва на банката че имаш пари. И нищо не можеш да направи щото няма да има хартиени пари. Капитализма е най яката система. За 1-2% от света де
58
3
 
44
 
! Отговори
мани тези карти преди 7 години
като имаш пари в джоба си свободен да ги похарчиш където си искаш. Като плащаш с карта големия брат надзърта къде ходиш, какво коупуваш. Може и да ти блокира картата когато си поиска. Тогава глада от социализма ще ти се вижда като банкет.
57
1
 
48
 
! Отговори
internetlumpen преди 7 години
Цялата работа е за да няма кешовица в хората! Да нямате достъп до пари! За да може да стане още по хард целия репресивен апарат. За да живеете като *** между дъските и да ви размажат когато решат. Гнусната мазна ***, която се превърна във власт не обичада имате свобода. Никаква! Искат да извадите няколко милиарда изпод дюшеците, че нещо им се губят. Частните данъци, които плащате на олигархиата не стигат.
56
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко е да богатите да станат още по-богати. Просто на доставчиците на услуги не им се плаща заплати за касиерки, после за инкасо и т.н. докато парите им отидат в банката, а последните си начисляват всичко това, както и да им осигурява дребни монети и банкноти. Докато, ако всеки си плаща онлайн всички тези разходи ще са им приходи. Освен това, ако накарат всички да имат пос терминали едни фирми ще приберат милиони за софтуер и хардуер. Въобще не и е до изсветляване на икономиката
55
13
 
7
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Хубаво да плащам с карта, но масово магазините живеят още в 19 в- нямат ПОС терминали, освен в големите супермаркети. Другите все ми обясняват как това , което виждам не еПОС терминал, а касовия апарат. И как да стане това плащане с карти, като търговците отказват да инсталират ПО терминали?
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.е. срещу 500 лв аванта искат да изсветлят сивия сектор?!!А аз си помислих, че това е реклама на картов продукт
53
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1% от данъците?! Тези будалкат ли ни?Ако става дума за ДОД и един човек му се облага с ДОД всеки месец 500 лева, т.е. по 50 лева данък на месец, то този 1% е 50 стотинки за месеца или 6 лева за година. Кой ще се занимава с такова данъчно "облекчение"? За максималното "облекчение от 500 лева, трябва човека да получава над 500000 лева годишно или над 41667 лева месечно. Такъв човек дали ще се занимава с тези 500 лева?
52
0
 
31
 
! Отговори
ТheMark of the beast преди 7 години
Рогатия ще премахне кеша, ще ви чипира, ще хрупкате ГМО, ще гледате *** ТВ шоута, за да сте вечно зомбирани и да не мислите за революция против системата.Какви прекрасни роби сте, дори не го подозирате, а сте щастливи!
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 00 са голяма сума и ако ги носиш в чанта или куфар лесно могат да ги откраднат, ако определени хора разберат, че носиш голяма сума пари.------20 000 са точно 200 банкноти по 100 лв. Две пачки, събират се в малка мъжка чантичка.Това са извинения за вероятността да ми ги откраднат. Нека риска бъде за моя сметка.
50
3
 
17
 
! Отговори
Срещу .... преди 7 години
....картовите разплащания съм,защото не съм от стадото ви. Не обичам да ми казват кое е добре и кое не е. Искам аз сам да си стигна до извода. И той е: 1 банкова карта на семейство за наложителни случаи като сам. билети. Останалите членове с разплащателни и теглене на в брой на каса от банката. Няма да ми се счупят краката да ходя веднъж месечно в банката
49
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 5220 00 са голяма сума и ако ги носиш в чанта или куфар лесно могат да ги откраднат, ако определени хора разберат, че носиш голяма сума пари.
48
3
 
21
 
! Отговори
До 53 преди 7 години
Не са имотите и златото спасение. Имотите ги дрънкат с големи данъци, за да те хванат за гушата и да те контролират. Златото могат винаги да ти го конфискуват.***, които мислят схемата за премахване на кеша така я умуват, че ти ако потърсиш алтернативи да нямаш избор и да не можеш да бягаш. Такова робство ни готвят, че мърдане няма. Комунизма ще ни се стори като детска песен спрямо онова, което идва.
47
1
 
30
 
! Отговори
До 52 преди 7 години
Защото целта е да се отнеме свободата да плащам с кеш (една от многото отнети свободи). Защо ако си купя кола за 20 000 лв кеш това е подозрително? "О, той плаща с кеш, защо не по банков път? Наркотици ли продава?"Откъде накъде ще давам отчет на банкери и контролиращите ги сенчести субекти за това какво и кога плащам? Те на мен отчет дават ли ми? Кой ги е оторизирал с това право?
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 51Реално при една инфлация независимо дали кинтите са в банка или в дюшек те ще се обезценят. Така, че парите трябав да са в обръщание и да се копуват имоти и злато.
45
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам, защо определени хора се нахвърлят срещу картовите разплащания. Хората са го измислили да е удобно и лесно за ползване. Вече има и безконтакти карти, където не се въвежда пин при покупка до 25 лева. Клиетите плащат еднаква сума при плащане с карта и при плащене в кеш.
44
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С моите данъци аз съм работодател на полицаи, учители, чиновници и т.н. Аз съм против плащането на толкова голяма администрация, т.е. моите пари не се харчат както аз намирам за правилно. Мен никой не ме пита обаче. С вилата на врата държавната машина ми казва: "Млък бе! Ти не разбираш! Плащай там данъците и мълчи. Ние знаем за какво да харчим парите ти."Махнете кеша и ме чакайте да ви се отчитам по електронен път, хулигани!