От 2017: По-ниски данъци, ако плащаме с дебитната си карта

1% по-малко налози, ако харчим 80% от заплатата си през ПОС устройство
17 сеп 2016 22:05,
101
От 2017: По-ниски данъци, ако плащаме с дебитната си карта
Снимка: архив, Reuters

Ако плащаме по банков път с дебитната си карта, държавата ще намалява данъците ни. Това е ново правило, което влиза в сила от догодина.

Налозите ще бъдат по-ниски с около 1%, ако харчим 80% от заплатата си, получена по карта, отново с карта - на ПОС терминал или с електронно пазаруване. Още не е избистрено как точно ще доказваме, че харченето ни не е било кеш, но вероятно от нас ще се изискват банкови извлечения и попълване на данъчна декларация.

Ограничението: Колкото и да ни е годишната заплата и колкото и да е 1% от данъците върху нея, максималното облекчение, което можем да получим от държавата е 500 лева.

Според икономисти, отстъпката за картови плащания може да помогне за изсветляването на икономиката, защото ще е ясно кой за какво, кога и как си харчи парите.

Поскъпването на луксозните цигари ще е по-плавно от планираното. Управляващите се отказват от формулата за акциза, която залагаше на по-сериозен скок в цените на луксозните марки за сметка на евтините. Това става ясно от предложени промени на Министерството на финансите, съобщи bTV.

Цигари от 6,62 лв. трябваше да скочат на 6, 92 лв. през 2017 година, а тези от 11,94 лв. – на 12,49 лв. Най-вероятно обаче това увеличение ще е с между 7 и 15 стотинки по-малко.

От Асоциацията на търговците на цигари коментираха за БТВ, че не е добре всяка година да се променят правилата. Нужно е да има прогнозируемост, за да може и бизнеса и хората да се „настроят“.

В същото време е редно да има и равно третиране, а не цените на скъпите цигари да се „натоварват“ за сметка на по-евтините.

В предложенията е записано още, че за паричните и предметните печалби от нехазартни игри вече ще се дължи данък – 10%. Сега те са освободени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
0
 
! Отговори
ДО 31 преди 7 години
И аз имах твоя Проблем , нарича се ПаникАтака .Или Депресия .Откачаш като отидеш на касата в магазина и пред теб хората се бавят .Имаш чувство че ще припаднеш .Ходи на Психиатър и ще те излекуват с хапчета и терапия .
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премахването на кеша да се обяви незабавно за заплаха за националната сигурност.Хайде да ви видя "Патриотични партии" къде сте с декларация по този въпрос.
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ченгетата как ще вземат рушветите и как ще се отчитат на началника. И те ли с пос терминал,или по банка. Аз само от там съм спестил едни десет лева данъци.
40
2
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Всичко това е чудесно, приветствам!Само да не искат от нас да доказваме, че нямаме леля в Америка и че нямаме сестра?Току що от новините по телевизията чух, че от 2019 г. данъчните декларации ще се подават само по интернет, и то с наличие на електронен подпис, за който ако си плащаме и ако облекчението от 1% е по-малко от таксата за електронния подпис се обезсмисля цялото упражнение. Дано да го направят ама да е лесно доказуемо.
39
4
 
20
 
! Отговори
младен преди 7 години
Народа си го е казал "Парата на ръката, пръча върху козата и....аре" така че с тия картови пкащания аре улево.
38
2
 
21
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Най-лесно се укриват приходи при кеш плащене. Мутрите ще укриват повече приходите от кеш плащания и така приходите в хазната ще намаляват.---------И като има много приходи в хазната какво? По хубави пътища ли караш? По-високи ли са пенсиите? По-уреден ли е живота? Пак една шляйка разбойници (легални обаче) паразитират на гърба на народа. Дали ще ме краде чиновника назначен бюрократично или мутрата за мен няма значение. Все съм окраден и излъган.
37
0
 
10
 
! Отговори
Откровение 13:16-18 преди 7 години
За това е цялата работа - контрол и следене
36
1
 
11
 
! Отговори
Откровение 13:16-18 преди 7 години
16 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; 17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име. 18 Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-лесно се укриват приходи при кеш плащене. Мутрите ще укриват повече приходите от кеш плащания и така приходите в хазната ще намаляват.
34
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ротшийлд не ми е копал на лозето, че да му се отчитам по банков път за всяко разплащане, което правя.
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като махнат кеша ще търгуваме със златни монетки, биткойни, рубли, юани, но не и през тъпите им банкови заробващи схеми.
32
2
 
28
 
! Отговори
Законът на Мърфи преди 7 години
Щом го казват, че е хубаво и изгодно за мен, значи е точно обратното.
31
2
 
28
 
! Отговори
Балканец преди 7 години
На мен пък ми е писнало от хора , които трябва да ги чакам да вкарват пинкод за сметка от 60 стинки . Аман от европейци
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ти се струва бавно заминавай в друг магазин. Никой не е длъжен да ти търпи претенциите.
29
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писнало ми е от хора, които бавят опашката в магазина, защото не са си преброили предварително паритете. Така, че по-добре е тези хора да плащат с карта.
28
1
 
29
 
! Отговори
Кеша е универсал преди 7 години
с карта плащам само самолетни билети. Ако не беше затова , въобще нямаше да си я вадя . Да им пълня гушите на тия м ъ рши . И освен това не е тяхна работа да следят аз къде и кога и за какво си харча парите
27
0
 
0
 
! Отговори
ДО 18 преди 7 години
Как така ?Хем плащаш , хем не плащаш ?
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ ( ДАЕШ ) е ударила при въздушен удар сирийската армия и са убили над 80 човека. След това терористите са тръгнали в настъпление. Защо мълчите и ни занимавате с глупости ?
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички централни банки в света, включителни и БНБ са собственост на Ротшийлд
24
1
 
29
 
! Отговори
Видял и препатил преди 7 години
Налагат новия световен ред гущерите. Няма да има кеш, всичко през банките, накрая ще ви чипират и ще бъдете послушни зомбирани роби, които вместо да мислят за революция и да махнат тиранията, щастливо гледат *** ТВ риалита и хрупкат ГМО.