Министър Москов за нелепата смърт на мъжа: Погрешен адрес!

МЗ изготвил протокол с въпросници за това какво е спешен случай
122
Министър Москов за нелепата смърт на мъжа: Погрешен адрес!
Симеон Петков. Снимка: Facebook

Погрешен първоначален адрес е бил даден в случая с мъжа, който почина нелепо на ул. "Чарлз Дарвин", за който ви разказахме, защото линейката не открила адреса дълго време. Това обясни здравният министър Петър Москов в отговор на въпрос на Dnes.bg.

Това е записано в доклада на Спешната помощ по случая, с който Москов е запознат. Министърът обеща обаче, че ще направи проверка още днес.

Още по темата

Според него основният проблем на работещите в Спешната помощ е свързан с липсата на ясен регламент какво е спешност.

Москов каза, че с негова заповед са валидирани протоколи с въпросници, с които на 2-3 въпрос става ясно какъв тип е спешността. Тези протоколи ще бъдат въведени още този месец тестово след обучение на работещите, съобщи министърът. Предвижда се след време протоколът да бъде електронен.

По думите му навиците и на работещите, и на хората не могат да бъдат променени изведнъж и затова ще има период, за да свикнат и двете страни с новия начин на работа.

"Някакво дете имало кошмар или някой го болял зъб – това не са случаи за спешна помощ", разясни министърът.

На въпрос как гледа на идеята за санкции при неправомерно звънене с подобни оплаквания, Москов каза, че такива практики има в Европа, но за него пътят е информиране на обществото и постепенно въвеждане на новите правила. Според него е възможно да има санкции, но това не би трябвало да е първата стъпка.

Той увери, че няма да допусне новият начин на работа да застраши живота на пациентите и затова крайният срок за въвеждането на протоколите е март следващата година.

Сутринта медици от Спешната помощ излязоха на протест заради лоши условия на работа.

"Няма лекар в Софийската спешна помощ, чието възнаграждение да е под 2 хил. лева, дори са много над това", обясни министърът.

По думите му медиците не би трябвало да имат проблем с начина, по който се увеличават доходите им напоследък. Москов уточни, че не е казвал, че те са достатъчни на фона на тежкия труд, който извършват.

"От гледна точка на условията на труда и автопарка на Спешна помощ – всичко това е заложено в големия проект, който вече сме спечелили за преструктуриране, ремонт и обновяване на центровете за спешна помощ и спешните приемни отделения и закупуване на 600 нови линейки", каза министърът и допълни, че всяко нещо, записано в концепцията, се изпълнява повече или по малко по план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До ...-------------------Вместо да чакаш 3 часа у вас ще чакаш 5 часа в спешното! Никой не ти е длъжен там,особено ако не си спешен! Обаче ще чакаш безплатно!
100
0
 
2
 
! Отговори
Nok преди 7 години
I pri zdravnata zastrahovka e vazmojno sabitieto smart. Vie da ne si mislite, che si plastate vhod za vechnostta s zdravnoto bg osiguriavane?
99
0
 
2
 
! Отговори
Boidjia преди 7 години
Koito vika po telefona barzata pomost, toi da plasta smetkata. Koito vika maistor, da si mu plasta na maistora.
98
0
 
6
 
! Отговори
... преди 7 години
Хора, не разчитайте на бърза помощ! Това иска да ви каже министъра. Ако изпаднете в такава ситуация, според мен има няколко варианта:1. Намирате алтернативна платена услуга.2. Обаждате се на приятел или директно на такси и отивате директно до спешния център на най-близката болница.Ако все пак се опитате да повикате линейка, ще се наложи да си говорите с изключително груби диспечери по телефона. Най-добре ги запишете, да се чуят после по новините как звучат!
97
0
 
1
 
! Отговори
... преди 7 години
***...
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 103------------------------------------Ами като има висока температура дай му аналгин,бре,да те таковам у родителя! И чакай сле седмица джипито да го прегледа! Ако искаш по-бързо или специалист да го види бръкни се с 200 евро!Твое дете е не е на Москов! Нали искате по европейски,бре !
95
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
Ами нали искате безплатно,бре! Ей това ви е безплатното.Мрене по улиците! Или да плащате европейски заплати на лекарите си,за да ви лекуват!Изборът е ваш!!!
94
1
 
2
 
! Отговори
Ratardi преди 7 години
Za smartta na tosi chovek sa vinovni tesi, deto ujkim iskali da mu pomognat, a sedeli, gledali seir i chakali, rovili se daje v telefona mu. nad 30 minuti koravosardechno bezdeistvie i bezdushie, che i snimki pravili za interneta. Vseki bulgarin v rbg znae da okazva parva medicinska pomost, tova se uchi v bg osnovno uchiliste, kakto i vseki shofior go znae, polagal e i izpit za shofiorska kniga.
93
0
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Искам да се обадят за министър или депутат и линейката да закъснее или да обърка адреса, иначе не му вярвам на Москов. Нали е солидарна нашата система, май за някои е по-солидарна, ако е така аз искам да изляза и да спра да плащам в нещо в което никой не вярва.Долу лъжите на политиците.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи системата която данъкоплатците издържаме за да ни спасява бързо живота не е никаква система. Такива са и сродните и имитатори - бечеката, спасители, пожарникари, доброволци и още от държавния коневръз. Въпросът тогава е "за чий са ни?". Иначе за пъчене по медии и пародии на спасителни акции с вадене на удавник, рязане на трошлящи по площадите и бодри отчети са отличници.
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бре пишман докторе, за да има "някакво" дете кошмар, най-често то има висока температура. А високата температура се получава от някакво възпаление. А някакво възпаление често показва някакво сериозно нарушение, а пък при някакви случаи води и до някаква смърт. Е-е-й, ти с подкупи ли си взел дипломата бе, бивш седесерар? Сега никаквар, примъквач. Щото имаше една министърка на културата, лека и пръст, която казваше "австрийски език". Да ви ... и вишистите и специалистите.
90
0
 
5
 
! Отговори
по морза преди 7 години
До кръпелджипиеса объркал пръстовия отпечатък на държавата, пратил линейката със здравните вноски в Румъния, където и без друго лекуват с разводнени лекарства.
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министърът е ***..т, а системата 112 е пълен провал в държавицата Бг.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 80Не се притеснявай за отсяването, "някак"... Когато приумира ***, или детето ти, само да кажем, де, не наистина, на такива умни като теб, такива неща не се случват, и... започнат да ти отсяват по въпросника дали е спешно, или не, и... тогава щети се изясни. Българинът разбира само когато го треснат по главата с нещо твърдо и евтино, и, или, когато му бръкнат в джоба. Иначе е мъдър. На чужд гръб.
87
0
 
4
 
! Отговори
Zori преди 7 години
Zashto tozi chovek vinagi e okokoren?
86
0
 
10
 
! Отговори
grajdanin преди 7 години
При такова недоразумение за министър, такава и спешната помощ. *** си личи само като го погледнеш...
85
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
улица Дарвин - това си е било естествен подбор.
84
0
 
11
 
! Отговори
jk преди 7 години
Линейката е била в махалата да мери кръвно и температура!Това е основния проблем-там хората нямат личен лекар и линейки хвърчат за щяло и нещяло.
83
0
 
7
 
! Отговори
Динко преди 7 години
Някой знае ли му адреса на тоя Москвич?
82
1
 
11
 
! Отговори
Муцинката преди 7 години
Странно, преди да въведат тел. 112 линейките не бъркаха адресите ...Да-а-а, ето къде е ключа от бараката!