3.50>6.00?! Депутати скочиха на Кунева за ромските стипендии

Какъв ще е стимулът за учениците с висок успех, питат Патриотите
170
3.50>6.00?! Депутати скочиха на Кунева за ромските стипендии
Снимка: Архив, Булфото

Защо просветното министерство ще стимулира финансово деца, които не могат да си напишат името. Това е откровена дискриминация и нима социалното положение на много от децата, които не са роми, е по-добро от тяхното, че само те да получават стипендии?

Тези въпроси поставят депутатите от Патриотичния фронт като реакция на решението на министъра на образованието Меглена Кунева държавата да отпуска стипендии от по 30 евро на месец за деца от ромски произход в 9-ти и 10-ти клас.

Още по темата

Според Патриотите недоволството на обществото срещу това месечните стипендии да обхващат 700 ромски деца с успех над 3.50, е напълно основателно.

Кунева обяви, че за тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лева за различни видове стипендии за учениците след VIII клас.

Според нея сумата за ромски деца на практика е по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех, но от ПФ питат какъв ще бъде стимулът за учениците, които постигат високи резултати, участват в олимпиади, в национални и международни състезания, след като "полуграмотността" ще бъде толерирана от МОН.

"До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лв. Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началния курс, щом 3.50>6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от "ромската", коментират от ПФ.

Според депутатите важен въпрос е и по какви критерии ще бъдат определени 700-те ученика, ползватели на "ромските" стипендии и дали реално парите ще се ползват от учениците за книги, учебници, тетрадки.

"Съгласни сме с твърдението за сбъркания модел на интеграция. До момента държавата безцелно предоставя средства под формата на социални помощи, обезщетения, решения на ТЕЛК, а детските надбавки отиват за нуждите на родителите, а не на децата. Тази политика формира в ромската общност убеждението, че получаването на пари и трудът, нямат нищо общо помежду си. Предложената от Министерството стипендия само затвърждава този модел. Децата от малки ще усвоят горния принцип. Няма как да се съгласим, че стипендиите ще бъдат похарчени за книги, учебници, учебни пособия и ще бъдат от полза за децата", смятат Патриотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
37
 
! Отговори
тъпчо преди 7 години
Много висок успех искате. От тез с 3,50 големи меринджеи ще излязат. А и политици също!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Куневица страда от лицева парализа, загледайте се да видите как лявата страна на омразната `и физиономия е изкривена, окото и устата `и!
16
0
 
33
 
! Отговори
това е преди 7 години
Това е пред изборен номер,по махалите ходят разни ромски тлъсти емисари и говорят как ГЕРБ ще им дава пари а те да гласуват на изборите за тях!!!
15
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kакво очаквате господа, нали това е основната маса избиратели на Кунева и останалата политическа класа ...
14
0
 
37
 
! Отговори
такова племе са преди 7 години
До Cartman1912Уважаеми те не учат,и по 1000 лв.да им дават те не учат,училищата за да не загубят субсидии нарочна им повишават успеха а в действителност не не могат да пишат и да говорят на Български и тези пари ще отидат за алкохол и наркотици.
13
0
 
38
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
То в германия като им дадох толкова пари ги интегрираха и те с голямо желание скокнаха и се образоваха. И хиляди да им дадат няма да учат, като са свикнали да им дават и всички да са им длъжни да им плащат и отглеждат децата. Тия пари ще отидат за алкохол и цигари.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NIE BALGARI SRESHU BALGARI SME PREDATELI A KAKVO DA OCHAKVAM OT ZIONISTKATA KUNEVA TIA NE E BALGARKA KATO SOLOMON PASI E VSE EDNO DA CHAKAH OT DIVOLSKOTO TVORENIE SOROS DOBRO
11
0
 
45
 
! Отговори
8 do 12 преди 7 години
По голяма глупост от идеята за интеграция на *** с доброта - няма.Дядо ми беше директор в (вече) цига*ско село.Даваше мило и драго само и само да ги научи, както и много ги е биел де :)Ама не успя - то като не искаш, насила не става.А дядо ми беше директор през комунизма още.Тая интеграция на циг.*ни.те я има още от началото на 1980г !!!Ефекта е нулев, само дето те станаха 10 пъти повече
10
0
 
47
 
! Отговори
Перко преди 7 години
С 3.50 дали си завършил или не гимназия няма никакво значение. Негоден и неграмотен си. Не вярвам такъв да си намери работа - освен ако не стане политик, кмет или нещо там такова
9
1
 
46
 
! Отговори
Пръмова преди 7 години
Абе електорат, още ли не сте стоплили, че това със ромските стипендии е скрита форма на купуване на гласове за предстоящите избори. Ей, много сте прости наистина, затова пак ще влезем в парламента и във власта.
8
52
 
1
 
! Отговори
Cartman1912 преди 7 години
Коментар 1 е прав колкото и да не ви харесва на всички. По-добре да се дават помощи на ***, за да се учат и да станат част от обществото, отколкото да паразитират на гърба му. Тези пари вложено в обарозование спестяват в пъти повече от бъдещи помощи за детски, социални и др.
7
25
 
4
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До Жоро Абе .......... що не си направиш труда да прочетеш какво пише и тогава да коментираш. Става въпрос само за тези ромчета дето са стигнали до гимназия.Аман от ***.
6
0
 
71
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
ако си беден българин пиши се Ром- децата ти ще получават по-високи стипендии и помощи- строиш си къщи където си пожелаеш - не плащаш ток ,вода данъци- не работиш ,а си материално добреСрам,Срам и Позор за българските управници !
5
0
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега вземам голяма заплата, но като ученик и студент се издържах само от стипендията ми за успех. Носил съм закърпени пуловери, щото няма пари за нови.Отделно съм израснал в *** село където *** системно ни тероризираха!По голяма наглост и безумие от идеята на Кунева - НЯМА.Ама *** е народа ни - кой ги избира тия ***???
4
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласен съм,обаче на личната му карта да пише Ц***** ,да се знае,че не са Българи.Нали ревете,че са равни с нас.Е, явно не са!
3
1
 
62
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Аз съм против тази идея. С нея се цели повече хора да се пишат роми, за да могат да взимат пари на готово. Нека отбележим също че до 4-ти клас е забранено да се повтаря година. Съответно всички роми ще взимат стипендия до и вкл. 4-ти клас. Това е дискриминация спрямо българите в България.
2
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А то като им даваш има смисъл, нали? И що трябва да им даваме каквото и да е? Аман от пишман социализъм. В бизнеса инвестираш в неща, които имат смисъл и ти носят възръщаемост. Тука наливаш в бездънна каца.
1
87
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей *** народ сме. Като не искате да им давате 30лв за да ги стимулирате да учат, ще им плащете после 60 години помощи по 1000лв всеки месец. Трябва малко интелект да избереш по-малкото зло ама *** народ, слаба държава.