Плевнелиев свиква КСНС за изход от политическата криза

Това ще стане след консултации с парламентарно представените партии
Обновена: 17 ное 2016 10:55 | 17 ное 2016 09:47, Веселина Йорданова
114

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

 

Президентът Росен Плевнелиев ще свика извънреден Консултативен съвет за национална сигурност, на който ще се търси изход от политическата криза у нас.

Това ще стане след консултации с всички парламентарно представени партии, обяви държавният глава, който преди минути прие на "Дондуков" 2 премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му в партията Цветан Цветанов.

Президентът отбеляза, че от вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в парламента на правителството на Борисов. Той напомни, че Конституцията го задължава да започне консултации с всички парламентарно представени партии преди връчването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

"Така действахме в предишните две кризи в моя мандат – опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на правото и на закона", допълни Плевнелиев.

Държавният глава каза, че в днешната консултация с най-голямата партия в парламента – ГЕРБ, ще бъдат дебатирани няколко теми - възможно ли е в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство, ако не е възможно, какви са потенциалните разумни дати за провеждане на избори, какво още има да свърши парламентът неотложно за държавата преди евентуални предсрочни избори.

Плевнелиев посочи, че в консултациите с партиите ще се стреми политическата криза да не прерасне в парламентарна – оставката на правителството да не доведе до оставка на Народното събрание. Президентът каза обаче, че не изключва и този вариант.

Пред Борисов и Цветанов, Плевнелиев посочи, че в много труден момент в историята на България след нелеки избори за 43-то НС именно ръководството на ГЕРБ пое отговорността за съставяне на правителство. "За тези две години резултатите са видими, държавата се успокои, икономиката тръгна силно напред, от макрофинансова гледна точка държавата се стабилизира по един изключително впечатляващ начин, безработицата достигна рекордно ниски нива, стартираха се милиардни проекти за модернизация“, отбеляза държавният глава в началото на срещата на "Дондуков" 2.

Консултациите при президента продължават утре с БСП, както и през цялата следваща седмица с останалите шест партии в парламента. Веднага след това ще бъде свикан обявеният КСНС, а след него ще започне процедурата по връчване на мандати за съставяне на Министерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо само умрели лебеди гледам на снимката !И тримата няма да са на тези позиции дето бяха .Тримата *** пред портетите на народните будители :)
89
0
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Другари, някой да вижда политическа криза? :-О
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Броско се разлигави много здраво, за два месеца какви ли чудеса ще сътвори, какви ли още бисери ще нацвъка.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покъртителна снимка - паленцето и господарят му. Красота.
86
1
 
4
 
! Отговори
н преди 7 години
е бе няма политическа криза - има правителствена създадена от бб
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРИЗАТА Е ОТ 27 ГОДИНИ ВЕЧЕ,А НЕ ОТ ДНЕС.
84
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 7 години
КАТО ГИ ВИДЯ ДВАМАТА ,СЪЖЕЛЯВАМ НАРОДА СИ ,ЧЕ ИМА ТАКАВА СЪДБА.МОЖЕ ЛИ ПЪК ДА ИМА ТАКИВА НЕПРАВДИ,С КАКВО СМЕ ЗАСЛУЖИЛИ ТАКАВА ТЕЖКА СЪДБА,МАЛКО ЛИ НИ БЕШЕ ТУРСКОТО РОБСТВО,МАЛКО Е СТРАДАЛ ТОЗИ НАРОД И СЕГА ДА СЕ ВОЗИМ НА АМЕРИКАНСКА ШЕЙНА ОТ ОГРАБВАНИЯ НА ТОКА НИ,ЗЛАТОТО НИ,САМОЧУСТВИЕТО НИ,ЛИПСАТА НА ИКОНОМИКА,ДА БЪДЕМ ПРИДАДЪК НА ЗАПАДА И ДА СЕ МОЛИМ ЗА ЕДНО ЕВРО ПРИ ТАКАВА БОГАТА ПРИРОДА.ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,ЩЕ ИМА ЛИ НЯКОГА КРАЙ НА МЪКИТЕ НИ,НАШИЯ НАРОД Е ТРУДОЛЮБИВ И УМЕН
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОТГОВОР НА БАЙ ТОШОАма сега има повече за натикване по затворите! И много трябва да се внимава да не се направи нарочно криза, че тогава лошо пише. Но лошо ще е и за тия дето ще са я направили кризата. Че на народа му дойде до козирката крадливи простаци в очите да го гледат и да го лъжат.
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никаква криза няма, хора! Обикновена смяна, това са измислици, за да останат във властта, защото изчистят ли ги от постовете, свършва им крупният грабеж. Те не крадат, те грабят нагло, безочливо, а ни промиват тъпите ганьовски мозъци, че сме най-стабилни, че имаме "силен" ръст, бюджетен излишък - А ЗАЩО ВЗЕХМЕ ТОГАВА 16 000 000 000 ЗАЕМИ!?! Гадни герберски лъжи! Плевньо сега за нищо свиква Съвета - надува свирката, леле, криза, "политическа", ау-у... Кое е политическото, бе? Че не е ГЕРБКП!
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като предизвика криза в страната Борисов е доволен защото вече няма отговорности -друг да му сърба попарата
80
1
 
19
 
! Отговори
извод преди 7 години
Служебното правителство е доказателство каква уродлива политическа система и класа имаме .Т нар ни елит е службогонски и безпринципен. Близнашки за да свали едно управление лъга за мажоритарния вот ,а днес за да спаси пък едно статукво е против същите мажоритарни избори . Цялата ни политическа система е едно Близнашкясване (новата дума за излагация )
79
1
 
14
 
! Отговори
г преди 7 години
Екстремиста Близнашки събори и опика Алма Матер за да стане служебен премиер .Колко безмислена конструкция е това нещо наречено служ.кабинет . Било ,за да се гарантирало честността на изборите.Ами по тая логика в края на всеки кабинет трябва да се прави и служебен .Инак нямало честност.ВСЯКАШ РАДЕВ НЕ СПЕЧЕЛИ ПРИ ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ ,А ЦАРЯ ПРИ ТОВА НА КОСТОВ. И какво излиза накрая ,служ правителство удължава кризата и вкарва България в хаос с разпуснат парламент заплаха за бюджета .
78
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, тик.воча си мислеше, че днес ще подхвърли втория мандат и след това ще гледа отстрани сеир, докато самодоволно ни се хили" "казвах ли ви аз". Обаче този път Плевнелиев си спомни, че е държавен глава и свика Консултативния съвет. Тик.воча няма да бъде освободен от премиерските си задължения до края на годината и ще трябва да си влезе в ролята, вкл. и с приемането на бюджета за догодина. Смятайте щом Плевнята заби шамар на тик.вата, по какво нанадолнище е тръгнала последната:))
77
3
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Когато изход стане входа за затвора ,може би ще сме станали нормална държава
76
3
 
18
 
! Отговори
фрого преди 7 години
предполагам че пак хибридните войни са му виновни.
75
5
 
30
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Каква криза бе Помаклиев, каква? Нали ГЕРБ оставят държавата в перфектно, стабилно състояние, а европейските фондове си текат та се пукат? Ако е вярно, можем да изкараме без правителство месеци наред, както се случва в други, наистина стабилни държави. Ама ние криза НЯМАМЕ бе, добре си живеем, а Бойко и компания се погрижиха перфектно за нас, така че я не се излагай с този КСНС!
74
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов обърна колата със своята "Цецка".Хората гласуваха против нея,а не за БСП.Да беше подкрепил Плевнелиев за втори мандат.Рубладжиите винаги ще оплюват всеки евроатлантик,за това им плащат от Москва.
73
3
 
21
 
! Отговори
до 73 DreamTheater преди 7 години
Изглежда май и ти си изпреварил вренето, живееш във виртуален евроатлантически свят под въсдействието на силни наркотици.
72
0
 
5
 
! Отговори
Fi za piski преди 7 години
Stastlivi Zahari, Christo, Vasil ! :-)Po onova vreme ne imalo ni ns, ni ms, ni sem, ni ban, ni bnt, ni bnr....sal dostove! :-)
71
9
 
14
 
! Отговори
АЙДЕ ЧАЛГАРИТЕЕЕЕЕ.. преди 7 години
С ДУМИ ЗА "ПРОМЯНА", КЛЕТВИ И ПИАРИ....НИНОВА И СЛАВИ , ПАК ИЗПЪРЗАЛЯХА , ПРОСТИТЕ ЧАЛГАРИ....---УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИН.РАБ.ЗАПЛАТА .....НАНАЙ МАРО...--.УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ......НАНАЙ МАРО....РУЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА----СЕ ОТЛАГАТ ЗА ПО-СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ...ЩОТО НЯМАЛО ВРЕМЕ ТИЯ 4-МЕСЕЦА ..ХА,ХА,ХАААААААААААААААА....ЧЕСТИТО НА МАТряла....ЧЕСТИТО НА БАЛЪЦИТЕ!!!!КОЙТО НЕЩО НЕ МУ СЕ НРАВИ -----ДА ДУШИ ПАК ПРЪДНЯТА НА СЛАВИ!!!!