Чуждо НПО: Свалете забраната за агитация на турски!

ДОСТ се обиди на ДПС, че е забравило заслугата на Лютви Местан за това
18 ное 2016 17:10,
169
Чуждо НПО: Свалете забраната за агитация на турски!
Снимка: архив Reuters

Влиятелна неправителствена организация публикува писмо с критики към България заради съществуващата в законодателството забрана за агитация на чужд език по време на предизборна кампания.

Организацията на непредставените нации и народи /UNPO / е една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се със защита на човешките права. Нейната реакция е от вчера и тя е отговор на внесената преди време от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк петиция срещу забраната преди избори у нас да се прави кампания на друг език, освен български.

Още по темата

Инициативата за петицията бе на бившия лидер на ДПС, а сега на ДОСТ Лютви Местан. От новата му партия днес реагираха остро на липсата на признание за усилията му от страна на движението.

В писмото си UNPO изразява загриженост заради въвеждането на езиково ограничение, което лишава кандидатите и техните поддръжници от правото да употребяват език, различен от българския, без значение какъв е техният майчин език, нито към коя аудитория отправят своите послания.

Според организацията това е дискриминация и нарушение на много международни актове, по които България е страна. Сред тях са Договорът от Лисабон и Хартата на основните права на Европейския съюз.

"Всеки трябва да бъде свободен да използва майчиния си език в своя личен и обществен живот и не следва да бъде санкциониран за използването на друг език, различен от официалния на страната", смятат още от UNPO.

Организацията призовава българското правителство да измени дискриминационния текст от Изборния кодекс,  така че да се позволи използването и на други езици.

Така, смятат от UNPO, ще се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания.

От ДОСТ коментираха, че са удовлетворени от реакцията на Организацията на непредставените нации и народи, напомняйки, че тя е в отговор на инициатива, подета от лидера им Лютви Местан.

"Друг е въпросът, че активиралите се евродепутати нямат доблестта да признаят дължимото авторство на онези, които разгърнаха тази концепция и поеха тежка лична и политическа отговорност да заведат дело срещу България в Съда в Страсбург, откъдето ще дойде всъщност крайното решение на казуса в полза на естествените права на малцинствата в България", се казва в позиция на партията, подписана от зам.-лидера й Марияна Георгиева.

Тя упреква бившите си съпартийци в липса на морал, който се боят да носят заради силната сянка на Местан.

"И още нещичко – флиртът пред бащиците им днес не минава през съкровеността  на майчиния език, не може да се обезпечава с чувствителността на малцинствата.  Отърсете се от комплексите си, господа, и знайте, че и в политиката има история и хроника, ако не памет“, завършва Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
do turchina преди 7 години
Neznam za kakiv turcen si no dati kaja.... DA...praviat go ......kurdite v parlamenta protestirat na kurdski..... v. Parlamenta memein Freund....
16
0
 
12
 
! Отговори
абе преди 7 години
нека да ми разрешат да учим български у туркия па че видим
15
1
 
3
 
! Отговори
alooo преди 7 години
Vie znaete li che kurdite praviat protesti v narodnoto sabranie na kurdski kak nemojelo.... pitai google... shte videte sami
14
1
 
21
 
! Отговори
UNPO=турс.пропаганда преди 7 години
А UNPO не се ли загрижи къде са Малоазийските гърци арменци и Българи,които някога бяха милиони? Нека разбере къде са и да го каже на света,пък тогава да ни учи,нас!
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не можеш да говориш, пишеш и четеш на български значи не си българин. К'ва агитация, к'во правителство, к'ви пет лева!?
12
4
 
29
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Когато във франция и норвегия разрешат на турски!!! Айсиктир да си е е те май ката
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Местан ми извоюва правото да агитирам на български в Турция, да заповяда и тук да си агитира на майчин.
10
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:10 И ще говоря на Турски и ще съм със забрадка и ще съм образована и ще съм българка,ти това не можеш да го промениш.
9
7
 
36
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Коран моран, турски мурски, като искате ференджета и да си говорите на турски отивайте в турция. Там ако искате носете кофи на главите и говорете на марсиянски. ТУК Е БЪЛГАРИЯ И СЕ ГОВОРИ И ПИШЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, А ОФИЦИАЛНАТА РЕЛИГИЯ Е ХРИСТИЯНСТВОТО.
8
3
 
38
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Нормално е агитацията да се извършва на официалния език. Нека изучават турски, да си говорят помежду си на него, но са длъжни да владеят официалния език. Примерно има арменско културно дружество, изучаване на арменски език, арменска църква и т.н., но не са поискали агитация на арменски.
7
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местан е турски политик. Какво обаче прави в България?
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде референдум?Нека е волята на мнозинството както се полага в една демократична държава.Или когато им е угодно са диктатура ама иначе "ние сме за евроатлантическите ценности" - първи демократи.
5
2
 
39
 
! Отговори
художника преди 7 години
Никакви договори, харти, Страсбург или Лисабон не могат да нарушат КОНСТИТУЦИЯТА на суверенна държава. Това е ВЪРХОВНИЯТ закон във всяка страна и докато не се промени, трябва да се спазва. Иначе се накърняват националните интереси и суверенитета на която и да е държава. ТАКА ЧЕ, искате или не ще говорите на БЪЛГАРСКИ в БЪЛГАРИЯ!!!ТЕ ТОВА Е !!!
4
2
 
40
 
! Отговори
Бай Коци преди 7 години
Към НПО-то : МАРШ ОТ ТУКА!
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ISKAME i NA RUSKI.
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нпотата се финансират от световния западен тероризъм и трябва да бъдат забранени
1
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ви се говори друг език ходете си в друга държава.Официалният език в тази е българският.И на мен не ми харесва че турските и ромските граждани не комуникират с мен на български,но на тях явно не им пука особено.Дискриминират ме ибискам да ги съдят.