Чуждо НПО: Свалете забраната за агитация на турски!

ДОСТ се обиди на ДПС, че е забравило заслугата на Лютви Местан за това
18 ное 2016 17:10,
169
Чуждо НПО: Свалете забраната за агитация на турски!
Снимка: архив Reuters

Влиятелна неправителствена организация публикува писмо с критики към България заради съществуващата в законодателството забрана за агитация на чужд език по време на предизборна кампания.

Организацията на непредставените нации и народи /UNPO / е една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се със защита на човешките права. Нейната реакция е от вчера и тя е отговор на внесената преди време от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк петиция срещу забраната преди избори у нас да се прави кампания на друг език, освен български.

Още по темата

Инициативата за петицията бе на бившия лидер на ДПС, а сега на ДОСТ Лютви Местан. От новата му партия днес реагираха остро на липсата на признание за усилията му от страна на движението.

В писмото си UNPO изразява загриженост заради въвеждането на езиково ограничение, което лишава кандидатите и техните поддръжници от правото да употребяват език, различен от българския, без значение какъв е техният майчин език, нито към коя аудитория отправят своите послания.

Според организацията това е дискриминация и нарушение на много международни актове, по които България е страна. Сред тях са Договорът от Лисабон и Хартата на основните права на Европейския съюз.

"Всеки трябва да бъде свободен да използва майчиния си език в своя личен и обществен живот и не следва да бъде санкциониран за използването на друг език, различен от официалния на страната", смятат още от UNPO.

Организацията призовава българското правителство да измени дискриминационния текст от Изборния кодекс,  така че да се позволи използването и на други езици.

Така, смятат от UNPO, ще се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания.

От ДОСТ коментираха, че са удовлетворени от реакцията на Организацията на непредставените нации и народи, напомняйки, че тя е в отговор на инициатива, подета от лидера им Лютви Местан.

"Друг е въпросът, че активиралите се евродепутати нямат доблестта да признаят дължимото авторство на онези, които разгърнаха тази концепция и поеха тежка лична и политическа отговорност да заведат дело срещу България в Съда в Страсбург, откъдето ще дойде всъщност крайното решение на казуса в полза на естествените права на малцинствата в България", се казва в позиция на партията, подписана от зам.-лидера й Марияна Георгиева.

Тя упреква бившите си съпартийци в липса на морал, който се боят да носят заради силната сянка на Местан.

"И още нещичко – флиртът пред бащиците им днес не минава през съкровеността  на майчиния език, не може да се обезпечава с чувствителността на малцинствата.  Отърсете се от комплексите си, господа, и знайте, че и в политиката има история и хроника, ако не памет“, завършва Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
21
 
! Отговори
Българин! преди 7 години
Нагли! Много нагли зализани турчета! Хляб им даваме на тия партии, а те ще ни съдят сега, та ако може и някоя глоба да платим!
36
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Помаците са наши братя- турците са ни врагове! Искаме помаци да ръководят световния ислям и да го научат да уважава България поне колкото корана!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ ИМА И Порусчени!
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измислен спор, да си говорят на какъвто си искат, но няма да им се отрази зле да научат най-накрая и български, иначе са обречени на тютюн и строителство.
33
5
 
11
 
! Отговори
до Турчин преди 7 години
никой не е унищожил народи в Африка защото такива там не е имало, а само племена.. нещо интелигентен го играеш, но тая висока топка не е за мохамедани :))) а че турците са *** варвари, които друго освен бани като обществени *** не могат да строят в факт.. добре че 18-19 век западни архитекти му построили дворец на дивака-султан, че и той култура да види
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо въобще се отразяват такива новини? Все едно в NY Times да публикуват мой анализ за съдебната система в САЩ!
31
1
 
13
 
! Отговори
Исти преди 7 години
България не се нуждае от учители- тя се нуждае от ученици! Учете се от приноса на страната ни в световната история,UNPO,и вземете пример от нас вместо да ни обиждате! Да разрешим пропагандата на турски у нас е все едно Израел да разреши пропагандирането на нацизма!
30
12
 
2
 
! Отговори
EU преди 7 години
Глупости за насилствено потурчване не ми се четат. Как пък за 500 години не сме успяли да потурчим никой от над 40-те народа, населяващи я. Еми, просто, не е било това целта.
29
0
 
1
 
! Отговори
do 36 преди 7 години
Ti mai neshto drugo si ucil v shkoloto be brato istoriata e falshiva kakto na mnogo darjavi
28
3
 
17
 
! Отговори
жИБОР преди 7 години
ТУРЦИЯ ИЗВИНИ ЛИ СЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА МНОГОВЕКОВНАТА ОКУПАЦИЯ НА НАШИТЕ ЗЕМИ И ЗА НАСИЛСТВЕНОТО ПОТУРЧВАНЕ НА 7-8 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ?
27
5
 
2
 
! Отговори
do turcina преди 7 години
Be chovek ti mai si nemash poniatie ot istoria aaa... makedonia kato se kaje idva na um aleksander..... znaesh li go tova ime ...shtemi govorish za albancize mirizlivi
26
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте сега, живеят в България, имат български паспорти, официалният език е български а те искат на турски???? Къде го има това? Като не им харесва да говорят на български, да си ходят в Турция. Ама там сега нещата се сговнясват. Побърканият Ердоган е напълнил затворите и продължава. Свободата и демокрацията отлетяха. А той ще става все по-луд и непредвидим, все по-опасен. Да си ходят при него. Но страааах, щото не се знае какво ще му щукне в изтрещялара тиква. Но не искат ту//рчулята.
25
2
 
32
 
! Отговори
Joko преди 7 години
В България на български език. По този въпрос трябва да се сложи ТОЧКА ! Който не му харесва да се маха, свят широк !
24
1
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
мечтай си...
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
после се чудят защо ги бият
22
0
 
0
 
! Отговори
do Türchena преди 7 години
Mi togava ne pisi gluposti be brato kato znaesh za kvo stava vapros
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Непредставени нации" - а теса представени в парламента.Второ съществува и национална държава където са свободнида се изселват.Трето споредтази нпо нямаме право да гиинтегрирме.
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези НПО са истинско бедствие! Надявам се Тръмп да се разправи с чучелото Сорос, който пък е решил да свали Тръмп от поста - президент на САЩ.
19
30
 
2
 
! Отговори
Do Турчин преди 7 години
Не си турчин, не знаеш турски. Турския трябва да се приеме като втори официален, както е албанския в Македония. Не е нищо страшно, нали? И албанските знаме се веят свободно. Но те са далеч по-европейски настроени от ***, забравих.
18
0
 
28
 
! Отговори
Българско НПО преди 7 години
Нека разрешим проблемите им като им забраним за говорят на турски