Мая Манолова внася "мажоритарни" поправки в НС

Предлага 231 равни едномандатни изборни района в страната
21 ное 2016 07:37,
53
Мая Манолова внася "мажоритарни" поправки в НС
Снимка: архив, Булфото

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в парламента поправки в Изборния кодекс заради мажоритарния вот.

"Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители", е записано в мотивите, съобщават от пресслужбата на Манолова.

Още по темата

Със закона се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Това ще стане чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 изборни района в чужбина.

Омбудсманът посочва, че предвид мажоритарността на вота и за да се избегне изкривяването на резултатите се предлага за депутати да се избират само онези български граждани, които са живели в най-малко 6 месеца в съответния изборен район.

Вотът на българите в чужбина няма да влияе на този в страната, е записано още в мотивите й.

"С тази система се цели партиите и инициативните комитети да издигат за кандидати за народни представители личности с доказани качества, които могат да спечелят мажоритарно състезание и да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели", посочва Манолова. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Все пак повече уважение към резултатите от балотажа. Не забравяйте че Цачева зае почетното второ място до като Радев бе едва предпоследен
24
7
 
7
 
! Отговори
Край преди 7 години
16 изтребители МиГ 29, с 14 щурмовика СУ-25, с 3 транспортни самолета Спартан и 12 вертолета Кугър"Това са българските ВВС в момента.Това за тия дето твърдят че Радев е генерал на 3 самолета.във ВВС служат около 6 хил. човека. Ако някой от вас е командвал повече да се похвали - президент ще го направим.
23
5
 
7
 
! Отговори
Някои неща преди 7 години
До АнонименДа, знам. За една година, не за 26 откакто управляват тъмни субекти България, Манолова създаде Топлининия омбудсман, който спаси имота и живота на много хора. Напомням, че принципал на Топлофикация и Столична община т.е. скръбно-ликата учителка по руски, дяволицата Фандъковна! Манолова създаде приемни в моного градове, където хората могат да си поставят проблемите и да получат реална юридическа помощ и защита без заплащане, както е и Топлинния омбудсман.
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мижи да те лажемНяма нужда да го обиждам Радев! Обидно е за онези, които му вярват. Аз защо да вярвам на генерал на ТРИ самолета? Генералът стоя до последно на поста "Командващ ВВС". Обяснете ми какъв командващ може да е той на ТРИ изтребителя? Предложиха му друг пост, пенсионира се, взе си добрата пенсия и обещетение и смело пристъпи към новият пост! До тук не виждам нищо "достойно"!
21
5
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Няма никакъв смисъл от избори по сегашния кодекс. Тези дето ги искат - като се види че парламента и почти същия - да посрещнат разходите за тях. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ или бойкот.
20
2
 
9
 
! Отговори
--------- преди 7 години
Ами защо пък да не опитаме за трети път за последните 130 г. отново да въведем мажоритарната избирателна система? Веднъж 1879 - 1911 г. неуспешно, втори път след 1934 г. неуспешно, сега пък от трети опит може пък и да успеем. Защо трябва ползваме историческия опит от нашите предшественици? Нека и ние да загубим още 30-40 г. за да видим че тази система не става за България.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това същество от снимката продължавам да питам: За една година какво свърши? Питам за нещо значително, засягащо много българи! Пребори ли се със злоупотребите на монополистите? Какво стана с топлофикация, електроразпределителните дружества, телекомуникационните оператори.....??? Ако знаете нещо такова, моля уведомете ме, а и всички българи!
18
3
 
6
 
! Отговори
Безправници олигарси преди 7 години
До АнонименСпрете се бе, слуги на сатанаил. Безправници. Казано е в основния закон Конституцията. Народът е Суверен, не са нито Бойко, нито доган, нито Валери Симеонов, нито Америка за България. Не ги слушайте анти-референдумните писачи! Тия са отрова за нас и за децата ни.
17
7
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
БОЙКОТ на всякакви други избори освен поисканите от народа МАЖОРИТАРНИ в два тура. 25 г. гласуваме пропорционално и Янаки Стоилов и Лъчо Мозъка все ни "представляват" .
16
1
 
10
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 7 години
До АнонименХайде и ти анонимни поръчковий драскачо, да можеш, каквото може Радев, да го покажеш и после да обиждаш. Кой знае каква мижитурска мижитурка комплексирана си, та не признаваш достойнствата на хората.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простият българин не си дава сметка какви ще са последствията, ако въпросите от референдума се приемат. Този референдум имаше един сигурен резултат - показа наяве, че простаците в България са 12 000 по-малко от това да бъдат мнозинство...
14
3
 
6
 
! Отговори
Важен е принципът преди 7 години
Абе хора, или анти-хора, защото пишете по поръчка без да мислите, а човекът е дарен с разум и съвест.Кажете ми. Какво лошо има в това, след като управлението на страната не знае на къде върви, след като има толкова много проблеми, да не кажа нещастия в България, да бъде попитан Народът какво мисли за качеството на управляващите.Народът иска персонален вот, за да види аджеба какви са тези ***, които го вкараха в този безкрайно тъжен филм! Няма значение кой го внася.Важен и принципът.
13
3
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Имаше още три въпроса ,които се сториха неудобни на властта ,ще има подсещания занапред.
12
9
 
9
 
! Отговори
Митьо преди 7 години
Още откакто Слави почна да кани Станишев, после жена му Моника, онзи ден пък заяви "защо гражданското общество не протестира така, както при Орешарски?" и изобщо цялата му анти-Бойкова ежедневна кампания, а сега и това, водят на мисълта, че той просто е маша на бсп. Как се пише закон за 2 седмици? Още по-малко от тая кукувица. Така омотаха чалгаджиите, че всички му повятваха, че този референдум за панацеята на бедите ни. Няма обаче да постигне нищо, освен елиминиране на малките партии.
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам това на снимката и се сещам за пенсионера Радев. Заради това кроки Ангел Найденов си напусна семейството. Тези в БСП май са едно голямо семейство, демек оргия?
10
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Мая Костинбродската не е в затвора?
9
2
 
10
 
! Отговори
Iii преди 7 години
До анонимен 9 Имаше имаше но такива загрижени за хората другари не допуснаха хората да си кажат думата и ги премахнаха .
8
9
 
10
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Абе Манолова ти откога си се загрижила за обществото?Иначе си мисля,че ще извадят вода от 9 кладенеца само и само да не го приемат.
7
2
 
0
 
! Отговори
бате Любо преди 7 години
Гледам си сметките и з апореден път се убеждавам че трябва първо да си изпия кафето а после да работя. Та това 23 да се чете 28
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Iii, в референдума никъде го нямаше числото 120. Ти да не си бил наедекватен като си гласувал?