Търсят се: Милиони за демонтаж на соцпаметниците

Ако не се бутнат, те трябва да бъдат заклеймени с паметна плоча
5 дек 2016 07:52,
215
Търсят се: Милиони за демонтаж на соцпаметниците
Снимка: архив, Булфото

Милиони левове ще трябва да се изхарчат, ако общините тръгнат да премахват всички възхваляващи комунизма символи в приетата на първо четене промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Вместо това в държавния бюджет биха могли да постъпват милиони от приходи, ако въпросните паметници бъдат включени в обиколка на София или други градове като туристическа атракция от миналото.

Само за демонтирането и извозването на паметника на Съветската армия в София ще са необходими около 1 милион лева, изчисляват специалисти.

Още по темата

"Монументът е монтиран навремето, не е лят цялостно. И ако трябва да бъде преместен, ще трябва да се работи много внимателно - плочите да се свалят една по една ръчно", обяснява пред "168 часа" столичен архитект.

Според него ако трябва да се организира демонтажът, ще е необходимо подробно заснемане, не само физическо, но и плоча по плоча, камък по камък, фигура по фигура. След това трябва да се напише проект за демонтаж - нещо като сценарий как да протече работата. Например хеликоптер вдига една по една скулптурите, демонтират се и се носят еди-къде си.

В проекта трябва да се включи и план къде ще се експонират. Музеят на социалистическото изкуство, за който става въпрос в закона, не може да поеме Паметника на Съветската армия, защото е много по-малък.

Другият вариант според закона, предвижда, че ако не може да се демонтира бързо композицията, до нея да се постави табела, на която пише: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г. - 10.11.1989 г., и дейността на БКП са обявени за престъпни със специален закон, приет от 38-ото Народно събрание".

Вносителите на промяната в нормативния акт Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от Реформаторския блок твърдят, че по-важното е в училище да се изучава, че комунистическият режим е бил обявен за престъпен.

"Нека това да напише в учебниците по история и когато децата разберат за какво става дума, като пораснат, сами ще бутнат въпросните паметници. Паметникът на Съветската армия трудно ще бъде демонтиран, но нека да има табела, на която да пише, че тя е била окупаторка, а режимът, установен в България, е обявен за престъпен", обясни Методи Андреев пред "168 часа".

Другият от вносителите - Петър Славов, заяви, че законът дава право на местната власт да реши дали да го премести в Музея на социалистическото изкуство, или да се постави информационна табела.

"Например паметникът на 6-те ястребинчета е за загинали деца, той няма как да е възхвала на комунизма. Но този на Съветската армия спада в тази категория. Ако беше на загиналите руски и украински войници, нещата стоят другояче. Но на него пише, че е в чест на армията освободителка", каза Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 137Никой не те е спирал да ходиш на екскурзии.Имаше БМТ "Орбита" и не беше скъпо.Сега никой не пречи да мааш *** по света,но пари за удоволствието-няма.
124
10
 
5
 
! Отговори
мен преди 7 години
Какви милиони, само кажете и хиляди ще започнем с чуковете - дори ще си плащаме за удоволствието!
123
11
 
5
 
! Отговори
Да! преди 7 години
ПСА или *** трябва да бъде разрушен. И кремлински агитатори - ссср не е спечелил ВСВ. Започват да празнуват 9 май 20 години след войната, защото целта им е била да завладеят цяла Европа и да я удавят в кръв. Но Запада ги спира и затова руснаците си знаят, че не са спечелили ВСВл
122
4
 
14
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Какъв патриотизъм искате от нас, българите, та да обичаме България? Да обичаме мутрите, които ни управляват и се гаврят с нас? Да обичаме плевела, който обича само офшорките си и американците? Да обичаме алчните и лакоми банки, които постоянно вдигат таксите? Да обичаме омърсената, асфалтирана и бетонирана природа? Да обичаме българите, които в цял свят никой не обича?
121
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само по време на руската окупация,продължила 45 години, беше ни забранено свободното движение, местожителство, екскурзии, обучение, пътувания...Който можа - избяга на Запад
120
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха разбирам,няма пари да ми се асфалтира улицата до къщата,за която подавам жалба за 20-ти път, за няма и 50к лв, но милиони за простотия като бутане на паметници градени от дедите ни има....Без коментар!
119
7
 
10
 
! Отговори
страх ви е преди 7 години
Русофоби, вас ви е страх дори и от умрелите! От загинали във Великата отечествена война войничета!
118
7
 
10
 
! Отговори
??? преди 7 години
Смешно ли е или тъжно?Наследниците на фашистите в България, твърдят, че в България не е имало фашизъм.Какво е било в България се съди по резултатите, а те са, че страните победителки в ВСВ отредиха мястото на България сред победените фашистки държави. Ако някой не е съгласен, да спори с великите сили, а не тук в форума.
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам конструктивно предложение, за ей такива гениални решения да се открие специалнва секция ХУМОР, САТИРА И ЗАБАВА, където да се публикуват .
116
3
 
10
 
! Отговори
77777 преди 7 години
След 1989-та година България се напълни з българофоби, които рушат и нищо не съграждат. Всъщност ни трябва действащ закон против българофобите, които разрушиха България през последните 27 години. Бъдете сигурни, че фирмите на българофобите добре ще се напечелят от това разрушаване на паметници и както винаги това ше са наши пари. Българофобството има много проявление, като най-често се среща като оплюване на бългаското, както е направил примерно номер 124 Иречек.
115
8
 
10
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Без победата на Червената Армия и на съюзниците от Франция, Англия и САЩ, днес изобщо нямаше да има нито Европа, нито България. А Мето щяха да го изгорят в някой концлагер.
114
6
 
14
 
! Отговори
ИНЖ. преди 7 години
Никога не съм харесвал "СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВСИЧКО", а колегата инж. Методи Андреев има мнение за всичко случващо се в страната. Постоянно е гост по всички телевизии за всякакви теми. При тази хубава професия и преподавателската си дейност в УАСГ защо не си я гледа, а се "изхожда " по всичко......! Защо не си гледа Перущица и бизнеса си там, а не да казва кое да се разруши и да дава квалификация кой е окупатор и кой не......!
113
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фашизъм = Руски комунизъм
112
8
 
9
 
! Отговори
симпатяга до 119 преди 7 години
Ссср за нас не е освободителка, в БГ фашизъм няма тогава. WW2 е спечелена от коалиция от над 70 държави (без западния фронт и land lease програмата червената армия би загинала тотално-половината храна, камиони, гориво, дрехи са дадени на ссср от САЩ/Великобритания, пример - катюшите са на Додж камиони), а не от азиатците от рассия/ссср. В допълнение, ссср+Германия започват WW2 през 1939 като си поделят Полша през 1939, което е престъпление, така че по-кротко с паметниците.
111
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската армия не освободила света от гашизма.Това го направиха армиите на САЩ и Англия.Русия пороби цяла източна Европа за 45 години, това ли ви е свободата?
110
6
 
9
 
! Отговори
Иречек преди 7 години
Какво беше казал Иречек за българина? Че е пръдлив, крадлив, смрадлив, завистлив и отмъстителен. Хубавото е, че Иречек е уцелил истината. Лошото е, че от сто години насам, българина не се е променил.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама смешно е. :ахат се паметници от времето на соца, а се цензурират думи на коментатори.DDD Да живее демокрацията. Цялата история е така съчинена, според нечии интереси.Много често, когато сам си чета исторически документи, ей така от любопитство, попадам на много несъотствия и абсолютно алогични данни. И ако не ме мързи и се поровя, намирам доста странни факти. Ама всичко е политика...
108
1
 
9
 
! Отговори
ицака преди 7 години
А когато ИДИЛ рушаха Палмира, бяха лоши...
107
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсиите са малки защото комунистическа България даваше мизерни заплатки, от там са мизерни отчисления за пенсии, комунизма фалира и това е резултата.Колко пенсия чакаш като си живял и работил във фалирала държава/фирма ?Много пари бяха изнесени от комунистите на Запад.
106
5
 
17
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Българи, това е нов опит да ви отклонят вниманието и да всяват раздор и разеденение между нас. Не се поддавайте ,мислете, врага е един и това не са паметниците!