Търсят се: Милиони за демонтаж на соцпаметниците

Ако не се бутнат, те трябва да бъдат заклеймени с паметна плоча
5 дек 2016 07:52,
215
Търсят се: Милиони за демонтаж на соцпаметниците
Снимка: архив, Булфото

Милиони левове ще трябва да се изхарчат, ако общините тръгнат да премахват всички възхваляващи комунизма символи в приетата на първо четене промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Вместо това в държавния бюджет биха могли да постъпват милиони от приходи, ако въпросните паметници бъдат включени в обиколка на София или други градове като туристическа атракция от миналото.

Само за демонтирането и извозването на паметника на Съветската армия в София ще са необходими около 1 милион лева, изчисляват специалисти.

Още по темата

"Монументът е монтиран навремето, не е лят цялостно. И ако трябва да бъде преместен, ще трябва да се работи много внимателно - плочите да се свалят една по една ръчно", обяснява пред "168 часа" столичен архитект.

Според него ако трябва да се организира демонтажът, ще е необходимо подробно заснемане, не само физическо, но и плоча по плоча, камък по камък, фигура по фигура. След това трябва да се напише проект за демонтаж - нещо като сценарий как да протече работата. Например хеликоптер вдига една по една скулптурите, демонтират се и се носят еди-къде си.

В проекта трябва да се включи и план къде ще се експонират. Музеят на социалистическото изкуство, за който става въпрос в закона, не може да поеме Паметника на Съветската армия, защото е много по-малък.

Другият вариант според закона, предвижда, че ако не може да се демонтира бързо композицията, до нея да се постави табела, на която пише: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г. - 10.11.1989 г., и дейността на БКП са обявени за престъпни със специален закон, приет от 38-ото Народно събрание".

Вносителите на промяната в нормативния акт Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от Реформаторския блок твърдят, че по-важното е в училище да се изучава, че комунистическият режим е бил обявен за престъпен.

"Нека това да напише в учебниците по история и когато децата разберат за какво става дума, като пораснат, сами ще бутнат въпросните паметници. Паметникът на Съветската армия трудно ще бъде демонтиран, но нека да има табела, на която да пише, че тя е била окупаторка, а режимът, установен в България, е обявен за престъпен", обясни Методи Андреев пред "168 часа".

Другият от вносителите - Петър Славов, заяви, че законът дава право на местната власт да реши дали да го премести в Музея на социалистическото изкуство, или да се постави информационна табела.

"Например паметникът на 6-те ястребинчета е за загинали деца, той няма как да е възхвала на комунизма. Но този на Съветската армия спада в тази категория. Ако беше на загиналите руски и украински войници, нещата стоят другояче. Но на него пише, че е в чест на армията освободителка", каза Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
16
 
2
 
! Отговори
симпатяга до 156 преди 7 години
А бе каква велика отечествена война бе, ***??? Те са НАПАДАТЕЛИ бе, какво не е ясно от историята. Нападателя не може да се изкара жертва - това, че са се объркали плановете и престъпна Германия напада престъпния ссср след това не променя нещата. Какво толкова трудно има за разбиране??? Жертва е Полша, затова деня на победата ТРЯБВА да се чества в Полша, а не в масква.
144
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пфу: Всеки ден минавам поне по два пъти край *** и никога не съм видял чужди туристи да се снимат там. Снимат, църкви, стари сгради, СУ, но не и соц-***.
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До симпатяга Малко преди това . Има ли парад за превземането на Тешин на полски и немски воски ? Има ! Щракай минуси сега .
142
0
 
13
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Пещерен антикомунизъм или може се търсят нови източници на комисионни! Историята не може да се промени, Никой , нищо не научи през тези години. Как да научи, като ни управляват еднокнижни люде!
141
11
 
2
 
! Отговори
симпагята преди 7 години
Толкова е просто - два престъпника (Германия и ссср - човеконенавистни диктатури и двете) се разбират как да си делнат континента. После обаче единия престъпник напада другия; а пък втория се оказва от победителите (не сам, а коалиция от 70-80 страни, варира в годините). Това не прави втория престъпник по-малко престъпник, това не е черно и бяло, че единия да е "лош", а пък другия "добър". Така че си имаме паметник на престъпници в центъра на София.
140
2
 
6
 
! Отговори
до 154 преди 7 години
До симпатягаза руснаците е била отечествена тази война, защото Родина Мать зовет
139
1
 
13
 
! Отговори
пфу преди 7 години
...добре са си паметниците, туристите затова идват! Толкова пари да се разруши нещо...., ужас! Иначе строим само частни болници да мреме..., и да ни взимат парите. Твърдо съм против
138
10
 
1
 
! Отговори
симпатяга преди 7 години
Е и защо маймунки ми слагате минуси за нещо, което е ФАКТ - има ли военен парад на ссср/Германия на 22.09.1939 в Брест-Литовск - има! Е, слагайте минуси на фактите тогава. Факта си е факт, както и че ссср не се "отбранява" през WW2, а е агресор, виновен за започване на войната. Маймунки - функционално неграмотни са 50% от населението, могат да четат, но не разбират прочетеното. Айде продължавайте тогава да хвалите агресора, че даже и паметник сте му сложили в центъра на София!
137
9
 
3
 
! Отговори
симпатяга до 149 преди 7 години
Ти гледаш написаното от мен, но не го разбираш -не съм казал, че WW2 няма, а че няма велика отечествена в смисъла, който влага ссср пропагандата - че видите ли германците вероломно нападнали ссср и почнали войната 1941, а пък добрите азиатчета почнали да се защитават и да си спасяват страната. WW2 Е ЗАПОЧНАТА ОТ ссср ЗАЕДНО с Германия през 1939, когато се разбират да нападнат Полша. В този смисъл ссср не се отбранява във велика отечествена, а е АГРЕСОР/престъпник.
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлер трябваше да се справи първо с Русия, никой нямаше да му попречи, даже щяха да му помогнат
135
0
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
До Анонимен 150Тези граждани се знаят поименно
134
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подиграваха се на Боко че режел лентички, но това всъщност са нови строежи за българските граждани!
133
2
 
7
 
! Отговори
смях преди 7 години
До симпатяга до 135Вярно си симпатяга!Единствен си в света,който ЗНАЕ,че не е имало такава война.Смешкоооо!...
132
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западът никога не е искал и не иска тук да има самостоятелна държава,а само подмандатна територия.От това,както виждам по форумите са доволни само грантаджиите,на които никой не им вярва.Втората световна е предизвикана от същия този по по-запад,да си оправи финансовото положение.Това се повтаря след 40 години в близкия изток.Колкото до паметниците,трябва да построим такъв на Чърчил,зойто ни нарича компири и ни пуска бомби за поздрав.
131
13
 
5
 
! Отговори
симпатяга до 135 преди 7 години
Велика отечествена НЕ СЪЩЕСТВУВА, това е пропаганда. Не Германия напада ссср "подмолно" през 1941, че да почне великата отечествена; ссср + Германия се разбират и си поделят Полша през 1939, т.е. ссср е окупатор, започнал войната. ссср и германия имат общ военен парад в Брест-Литовск на 22.09.1939, за да отпразнуват заграбването на Полша. Чети повече, азиатците от ссср/рассия са ни нанесли най-много щети от всички други страни, взети заедно през историята ни!!!
130
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко ремонтира много училища и болници, построи много нови детски градини - само прочети.
129
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нужда да ти асфалтират пътя до къщата, защото нали асфалт не се яде :)Затова ще ходиш в кал, червено човече ;)
128
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя всичката ни е наред, че до паметниците опряхме... Алоооууууу, политиците, да вземете да ремонтирате някое училище и някоя болница, вместо да харчите народните пари, за да разрушавате паметници....
127
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До маде ин Булгари: ако не беше Запада и техническата помощ от САЩ сега русия щеше да е само бегъл спомен и светът щеше да е много по-добро и спокойно място. А България щеше да е на три морета. Ама тебе си те боли за родината ти нали - раша.
126
3
 
3
 
! Отговори
чук преди 7 години
С вашите чукове--по вашите глави.