Политическата 2017-та: Махалото тръгва наляво в България

Сред въпросите на годината: Ще спре ли Борисов падането на ГЕРБ?
Обновена: 6 яну 2017 17:56 | 6 яну 2017 17:45,
97
Политическата 2017-та: Махалото тръгва наляво в България
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В началото на 2017 година политическото махало сменя посоката си. Предстои да се види до каква степен ще се придвижи вляво.

Това прогнозират наблюдателите от Института "Иван Хаджийски" в годишния си политически анализ. Сред авторите му са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и Борис Попиванов.

"Страната тръгва към предсрочни избори без предизвестен изход. Партийната система излиза от периода на доминация на една политическа сила", смятат те.

Още по темата

Анализаторите смятат, че 2014 г. и 2015 г. са довели БСП до най-тежката криза в левицата след промените. Сега обаче се наблюдавал възход на левицата и обезличаване на АБВ.

От Института акцентират и на ролята на ДПС. Те припомнят, че през 2014 година движението е поело курс надясно, а в края на 2015 година е започнало нов преход наляво.

"ДПС сега е в центристката позиция с отворени врати и вдясно, и вляво", смятат наблюдателите.

Според тях един от големите въпроси на започналата година ще е дали Бойко Борисов ще намери подходяща формула, за да се спре започналото движение на ГЕРБ надолу.

Друг от важните въпроси на 2017-та според анализаторите е и дали БСП ще съумее да се утвърди като основен изразител на исканията за промяна.

Сред очакванията за новата година са и партиите да се определят спрямо новия президент Румен Радев. Същото ще трябва да направи и той.

"Това ще проличи от ключовия въпрос кой и какъв ще е служебният министър-председател. Кои и какви ще са министрите", смятат анализаторите.

Според тях едно от най-важните предизвикателства пред Румен Радев ще е излъчването на български еврокомисар. Наблюдателите от Института смятат, че тази задача на новия президент се подценява за сметка на други въпросителни като предстоящите парламентарни избори и натискът за промени в избирателната система.

"Съществено е доколко новите консервативни, националистически и популистки движения ще се интегрират в политическия естаблишмънт. Важно събитие за подреждането на политическия пъзел несъмнено ще бъде номинацията на бъдещия български еврокомисар", пишат в анализа си анализаторите.

Според тях наследството на 2016 година не са само рискове, а и нови шансове. 2017-та ще бъде със сигурност година на промени, главният въпрос е: Ще бъде ли направена крачка към политическата рационалност?, завършват анализа си от Института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
14
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
ГЕРБ са решили с цената на всичко да останат на власт.Услади им се кражбата, "усвояването" на евросредства, изсичането на българските гори и продажбата на дървения материал от тях, контрабандата, търговията с оръжие за ИДИЛ ....Доста посредствени хора направиха много пари покрай далаверите на ГЕРБ.Сега са готови със зъби и нокти да запазят властта, за да продължат грабежа и пълненето на гуши.Иначе на обикновения народ отдавна му е писнало от котилото ГРОБ.
38
15
 
21
 
! Отговори
Стагнация преди 7 години
Боже опази БСП отново на власт! Пак ще си спомним жан-виденовите времена... *** народ и си заслужаваме участта ...
37
10
 
11
 
! Отговори
отвратен преди 7 години
С това лошо население, пътят на България е към страшна мизерия !!
36
11
 
20
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Борисов няма вече никъв електорат. За неграмотния Борисов гласуват само едва има-няма 13% или много по-малко от 1/7 от всички български избиратели. Тенденция намаляваща. Народът, останалите над 87% или 6/7 от българските избиратели не искат и не гласуват изобщо за Кратун и тумбата му тиквочи.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо няма да се промени.Всички са от една мая.Ще става все по зле,без значение кой Ще е на власт.
34
11
 
12
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Борисов съсипа страната и я превърна окончателно в бананова република. Затова хората му биха един чумбер на президентските избори и генерал Радев размаза Борисов - Генерал Радев - 60%Неграмотният Борисов окаяните 39%
33
14
 
2
 
! Отговори
Не Ви преди 7 години
трябва, бе хора! Това *** Борисов си *** колкото всеки бесепар...
32
11
 
7
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Неграмотният Борисов ще притежава само 60 депутата :)Борисов не мой да изкара и един мандат от простотия, и всички в Европа му се смеят и подиграват. Довиждане ПП ГЕРП! Обратно в Небитието !
31
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 7 години
То ГЕРБ с Цачева бяха близо до тях на изборите представете си колко на ляво ще отиде властта
30
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност Институтът "Иван Хаджийски" е т.нар. Лаборатория на Костов, а Иван Костов може и да е мошеник, но не е глупав. И изводите, че левицата е във възход, а дясното и Герб са започнали движение надолу, са верни. Всички виждаме това.
29
1
 
18
 
! Отговори
? преди 7 години
Eh, само като прочетох имената на социолозите, рабрах, че ще е апотеоз на ЛЕВОТО.Стига! видях ме 45 години и 25 след това ,а и сега виждаме хибридната война на Путин... помним и куфарчетата.. ( Луканов е затрит... не може да каже нищо...е позастреляха някой "успешни бизнесмени...)затова сме на това положение... все БКП/БСП или нейна мимикрия... Стига.
28
11
 
6
 
! Отговори
червен шпионин преди 7 години
До Провалилата се БСПРуският социализъм се провали,китайският - НЕ.
27
2
 
19
 
! Отговори
Актуално преди 7 години
В момента полицията се разправя с техните избиратели от "ФакултетО" в София, защото онези са блокирали ж.п. линията - протестират за това, че ги карат да си плащат електричеството и ако не са го платили им го спират.Ще видим как БСП-то ще се опита да изкяри и от този протест!
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога е било в друга посока , че нещо не си спомням?България и в частност европейски съюз се управляват от "леви" политици от десетилетия!Вземете си измийте прозорците най после.
25
3
 
16
 
! Отговори
Само вижте кои са преди 7 години
авторите на така наречения политически анализ - най-големите и нагли манипулатори на общественото мнение, които уж правят някакви проучвания, но всъщност огласяват предварително формулирани уж-изводи.Внушават, че обществото имало еди-какви-си нагласи и настроения, които кой знае защо са все леви и червени!И за да направят тези "гениални" изводи, им се дават едни пари, които те трябва да използват уж за истинско проучване на реалните нагласи на обществото!Пълнят гушки и внушават неистини.
24
2
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До locustА Затвори кога ?!Еврозатвори...мноого трябва да има !!
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП е партия на олигархията начело с Гергов и ако олигархията в България е лява, а тя е такава, то на олигарсите им се иска БСП да са на власт.А ако направят коалиция с другата партия на олигархията ГЕРБ / там начело са Пеевски и Златев/то това ще бъде триумф на статуквото и кражбите ще станат два пъти по голями.Горко на бедния и лъган народец.
22
3
 
7
 
! Отговори
locust преди 7 години
До сега магистрали и пътища. За напред тротоари и вело алеи :-))))
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значение има мнението на тези нищо не казващи хора. Те са едни дърдорковци. Аз така и не разбрах какво работят. Освен да разтягат локуми, май друго не работят. А оня фъфлещия - Райчев дори не мога да разбера какво говори. Може би ще му повярвам, ако върне откраднатите милиони.
20
1
 
8
 
! Отговори
Зла оса преди 7 години
БСП и ГЕРБ нямат интерес да управляват, а да си играят на котка и мишка явно. Те само обещават и се надобещават, ама въобще не дават обяснения за това, кое как ще правят. Щом не им се управлява, а искат само да се бият, да се трансформират във футболни отбори направо. Имат си футболисти, имат си олигарси, че и агитки от *** си имат - перфектни са. Другите не са кой знае колко по-добре, някои въобще не са по-добре, но в крайна сметка БСП и ГЕРБ са големите, водещи партии! ДА СЕ ВЗЕМАТ В РЪЦЕ