Депутатите vs. референдума: Да не допринасяме за шоуто!

Поредният опит за официализиране на допитването удари на камък
Обновена: 13 яну 2017 20:20 | 13 яну 2017 17:15,
100
Депутатите vs. референдума: Да не допринасяме за шоуто!
Снимка: архив "Булфото"

Поредният опит за изборни промени, свързани с решението на референдума от 6 ноември, беше спрян в парламента.

Всички партии без ГЕРБ гласуваха против дневния ред на правната комисия, в който трябваше да се обсъдят изменения в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарни избори и намаляване на държавната субсидия на партиите. За това вече има два проектозакона – един на ГЕРБ и един на независимия Георги Кадиев, който внесе текстовете, написани от Мая Манолова.

Още по темата

"Не искаме да допринасяме за шоуто, то е довечера", каза депутатът от ДПС Четин Казак след като разглеждането на Изборния кодекс се провали, пише "Фокус".

Чавдар Георгиев от БСП пък нарече предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс за предстоящите избори "популизъм".

"Още от самото създаване подписката на гражданите, които искаха този референдум, бе от 6 въпроса, 3 от тях бяха определени за противоконституционни, което внася порок в цялата подписка. И да слушам политически палячовци, по-скоро шоумени, които се опитват да ме учат на демокрация просто е недопустимо", каза той.

Според Георгиев разумните народни представители са гласували правилно в комисия като са гласували против разглеждането на Изборния кодекс.

"Имам своите основания да твърдя, че този референдум е изначално опорочен. Защо ние трябва да ставаме участници в такъв фарс?", попита той.

На въпрос какво ще каже на всички хора, които остават подведени, той отговори, че ще им каже, че са подведени от едни шоумени.

"Колегите, които говориха за цирк, всъщност направиха цирка", отвърна пък шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него нищо не налагало бойкотирането на заседанието. Кирилов смята, че редно и достойно би било да се влезе в дебати по същество.

"Ако има такава съпротива по отношение на конкретните законопроекти, все пак с гласуване може да се стигне до решение на парламентарната комисия", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 63Има ясни резултати колко от гласувалите искат мажоритарен вот - над 70 %. А какво мислят негласувалите и дали са "за" или "против" никой не може да каже. Когато някой не е гласувал на референдума не казвайте "той не е за мажоритарния вот", защото "той не е и против". Не бива да се спекулира с мнението на негласувалите, защото не се знае какво е то.
60
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май много му се иска на Слави да унищожи рейтинга на новия президент. Ама няма да му се получи. За разлика от него Радев е харесван от цяла България. А не само от Студентски град и чалгите.
59
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ината си *** реанимира ГЕРБ, ФАКТ!
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега искате да мЕ УБЕДИТЕ че трябва да ГЛЕДАМ ОПРЕДЕЛЕНО ПРЕДАВАНЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ,ЗА ДА СЪМ НАЯСНО С желанията на народа в държавата. Итова по чужда телевизия? Сериозно ли? Е затова сте на тоя хал. Ако не е Трифонов, ще друг. Важното е да не спирате да ГЛЕДАТЕ ТЕЛЕВИЗИЯ, защото може да вземете сами да мислите.Чао , лека ви вечер!
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гербавия Издислав Трифонов - верен съюзник на ОПГ ГЕРБ. Незаконен е референдума, палячоооо!!!
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3,5млн VS 240
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП-то са наистина гоИеми глупци, 2013 си прецакаха кабинета за една седмица, сега са на път да загубят почти спечелени избори, да не говорим как унищожиха рейтинга на новия президент
54
11
 
10
 
! Отговори
До 57 преди 7 години
Хората НЕ гладуваха за мажоритарен вот. Ако искат да разберат колко от всички гласували искат мажоритарен вот да вземат и да прочетат. А не да приемат, че след като 3 милиона са гласували, значи всички са за мажоритарни избори. Това не е така, колкото и да им се иска и на Слави и на сценаристи и на феновете им. Те вече се самозабравиха.
53
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Слави вдигне революция, аз ще съм на барикадите! Тези, които искат промяна, трябва да разберат, че без война няма да стане. Никой никому нищо даром не дава на тоя свят. Време е да вземем сами това, което ни принадлежи по право - нашият суверенитет.
52
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен е най-сттанна позицията на президента, тоя човек си уби рейтинга преди да е встъпил в длъжност
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото, което тоя народ иска е да свали Герб. За това беше и вота на Радев. Нещо много се влюби напоследък Слави в Герб. А и много си повярва колко е велик. Айде стиха вече.
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При демокрацията има правила на играта, които трябва да се спазват винаги, а не само когато на някого е удобно. Референдума е част от тези правила на играта. И във Великобритания може би не им харесва резултата, но съвсем педантично се заеха да приложат това, което хората са гласували. А там мнозинството беше много по-малко от мнозинството на нашия референдум. Дали е за добро или за лошо, това искат хората. Дори резултата да не е добър, хората ще научат, че трябва да мислят за какво гласуват.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото, за което Герб се "досетиха" е, че с мажоритарния вот ще се върнат на бял кон. Точно, което ги интересува.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РазясненияВ момента има преференциален вот, но направиха всичко възможно да го обезмислят и да принудят избраните преференциално да се откажат. А пропорционалната система има този недостатък, че се гласува за група политици "ен блок". Покрай някой читав, могат да минат още няколко други. Едно време така продаваха книги - една търсена се продаваше само в комплект с още няколко залежали - купуваш комплекта заради една, която те интересува.
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия дни се навършиха 20 години от щурма на НС, май отново на там вървят нещата, тоя път обаче не виждам кой ще успокои тълпата
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хиляди хора вече съжаляват, че участваха в този цирк / аз също/. А е цирк затова, защото са гласували с ,"не" за референдума, а сега зорлем искат да им го натресат само, защото са участвали в референдума.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не приемат клауза, че за да се приеме решение на референдум за задължително, трябва да са гласували най-малко 9 млн. гласоподаватели. Така ще решат въпроса. Хем гражданите съвсем "демократично" можем да си правим референдуми, хем няма никаква опасност да ги накараме да се съобразяват с нас.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименХайде бе! Първо, че мечтаеш за още 1.5 милиона, които много искали да гласуват, а освен другото и плашиш да чупиш глави! Така ли ще ги изкарвате да гласуват или може и доброволно? То и Тато не ни е заплашвал. Много демокрация, много нещо! Ама мутренската е такава.
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
зорлем ме карат на изборите да гласувам за ГЕРБ,а иначе в никакъв случай.егати...
42
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента Слави е този, който дърпа кокала захапан от политиците, а те никак не искат да го пуснат. Кокала е сладък, битката ще е жестока.