Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия

Доста различни сме с президента Радев, отчете държавният глава
20 яну 2017 21:55, Красимир Ангелов
681
Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия
Снимка: БТА

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но успешен мандат", обяви президентът Росен Плевнелиев в своето последно интервю като държавен глава в предаването "Панорама" по БНТ.

"Държах държавното кормило, плавахме добре, вярвам че и аз с нещо съм допринесъл", допълни още той и пожела на своя наследник Румен Радев да си тръгне с достойнство и високо вдигната глава след края на мандата си.

Росен Плевнелиев се опита отново да обясни своята твърда позиция към Русия в последните години. "Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално", допълни той и посочи, че искрено е вярвал в това, което е правил през своя мандат.

"Моята позиция не беше срешу Русия, но беше за мир. За да има мир, трябва да има правила, които да важат за всички. Ако някой нарушава правилата, тогава не вървим към мир", заяви Плевнелиев и изрази мнение, че ако "една силна страна дестабилизира съседите си", тогава не може да се говори за мир.

"Моята позиция е: За да има мир, за да работим за мир, трябва да гарантираме, че правилата трябва да са всички. Много българи ме разбраха за позицията ми по отношение на Русия, но и много не", допълни още държавният глава. Той все пак призна, че с такава позиция му е било много по-лесно навън, отколкото вътре в страната

Росен Плевнелиев коментира и своя наследник Румен Радев, като отчете, че двамата са доста различни. "Той идва от армията, аз бях мениджър, бях инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика. Аз бях човек, който знаеше как да отваря врати", посочи държавният глава. Той пожела успех на новия президент и не пожела да коментира речта му пред Народното събрание.

По думите на Плевнелиев обаче е много ключово за президента кой ще бъде правосъден министър в служебното правителство, за да има реформа, както и кой ще бъде външен министър, за да отварят врати за страната напред. Според него служебно правителство се прави преди всичко с принципи.

Росен Плевнелиев обяви още, че не се притеснява от проверки срещу него и обяви, че спи спокойно. По думите му най-тежко му е било да чуе критиката срещу него, че разделя нацията. Според Плевнелиев тази критика е тръгнала от момента, в който той е свалил доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, а срещу него са воювали "всякакви агенти и мрежи от ДС", "руски тролове", както и самите Станишев, Местан и Орешарски.

Президентът коментира и позицията си към Македония и фактът, че през целия си мандат не посети западната ни съседка.

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не и македонизмът. Той е една идеология, която е не само антибългарска, но и антидемократична", посочи Плевнелиев. По думите му той нарочно не е посетил Македония заради политиката на западната ни съседка. По думите му "заметената история", в която България е "враг фашист", не работи в правилна посока.

В заключение Плевнелиев посочи, че въпреки проблемите и различията, е подал ръка на вицепрезидента Маргарита Попова в края на техния мандат. "Президентската институция не е институция на силата, а институцията на баланса. Гордея се с това, че съм търпелив човек. Търпението е оръжие на мъдрите", заяви още президентът.

И в заключение обяви, че остава верен на каузата и продължава напред по пътя да работи за демократична България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


681
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
3
 
36
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Роската да си обира крушите и стига е ръсил мозъци по медиите .... който канал цъкнеш и от него се показва Роската ... стига вече, има нов президент! Що се касае до Русия .. тя е единствената велика сила от която сме видели добро... ингилизина Дизраели, казва "дори 100 000 българи да загинат това няма значение", той пак ще подкрепя Османската империя, хамериканците пък съсипаха София с яка бомбандировка през втора свет. война ... та затова българина е емоционален когато става въпрос за Русия ..
236
0
 
16
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Ами ,емоционално зер ! Тия ,които мислехте практично,бяхте партийни и комсомолски секретари...
235
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всеки половин час влизам да благодаря на Плевнелиев за това ,че беше Българин ,че беше единствения Президент от десетки години насам БЪЛГАРОФИЛ,че им бръкна в насраните ,дебели,алчни *** на комунистите и да предизвикам тия русофили дето са задрямали пред компютрите да започнат лудо да пишат ,та да изкарат и те по някоя жълта монета подхвърлена с досада от другаря Толстой.......Давайте сега сте вие !
234
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо като видя физиономията на некой ГЕРПаджия ми прилошава и допо .връща ?
233
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И благодарения на простотията на този Червена ***, българиите станаха още по русофили и по прагматици спрямо Русия .А как ли мислеше той със ,,тапета на 10 ноември ,,Какво може да се очаква от един комунист - днес ,, демократ ,,и винаги паталогичен лъжец освен изречени безумия .
232
3
 
32
 
! Отговори
иванова преди 7 години
До Анонимен тези червени баби дето немислели драги драскачо построиха основата на тази държава това което такива като теб с лека ръка разрушиха и продадоха на чужденците все още 80 процента от базата е от тяхното време освен завод за *** за 27 години нищо друго не е строено две магистрали едната се порути а другата не става за през зиматааман от малчугани на клавиатурата
231
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да пусне водата след това което остави Плевнелиев ,че смърди нетърпимо!
230
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Ние се сърдим на Червеният Мух..льо,плазм..дия от БКП ,магарето на другият Червен мух..льо,от Банкя,на Червените мух..льовци наречени ГЕРП, който беше президент 5 години. А бабите отдавна си заминаха от този свят ,както комунистите чиито кокали отдавна изгниха .Някой много обичат некрофилията, за да оправдават безсилието си .
229
5
 
30
 
! Отговори
дедо сотир преди 7 години
На тоя *** човек за последен път му лъсна простотията!А бе,тиквар,българина да не е мека китка, та да се впечатлява емоционално от тоя и оня бе,***!?Той просто сравнява,нищо повече!Толкова ли беше трудно да подберете доброто от комунизма и демокрацията,и държавата да тръгне напред!?Да ама не,требе да се краде,и то по много!Ами носете си ги милиардите по гробищата,нямате проблем!Серсеми!
228
5
 
23
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Моето мнение е - Най-вредния президент за България е Плевнелиев .Най-успешния е Първанов , дано Радев го надмине . За критиците - има История за БВП , ЕС , НАТО , четете я .
227
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добрия президент който е имала България.
226
5
 
26
 
! Отговори
РККА преди 7 години
българите мислели емоционално за Русия,а Плевнелиев комерсиално за Америка ,още един като този и ще започнат да закачат червени фенери по президентството....пръв шпакловчик на овалния кабинет,..
225
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Milionera s mnogo skapi imoti plevneliev da po4iva mn balgari sa rabotili v brd no ne sa milioneri v halkidiki kaschtata e sa nad milion eur. S nemski preslujnizi raskri gi ta6eva ot ataka tn politikata strschtu rudia i putin e provokazia ne diplomszia rosene. Prokopiev mn ti pomagasche sega pak schte ti pomogne 4engeto raiko nikolov koito e objsven sa persona non grata ti go vse v dl pravit. Posle go prati pislanik v rim baschta mu na 4enketo ima da vra6ta pari na millo balev zk na bkp
224
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Президент не им се сърди на червените баби и производните им рубладжии, те в 99% от живота си не мислят, хем ги мързи, хем така са научени, хем в Кремъл вършат тази дейност вместо тях, за по-лесно.
223
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев - пример за национално достойнство !
222
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
елементарното възпитание гласи да не се хвалиш и самоизтъкваш, подобно поведение е негативно, ако друг те похвали е ок, ако го правиш ти самия и то постоянно не е ок, не съм много навътре в политиката, но този път съм наистина щастлив....че тоя си тръгва
221
4
 
35
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
От всичките политици след Костов най много мразя тоя недодялан, долен, мръсен, женствен и държащ се като *** Росен Плевнелиев. Толкова долен предател след Костовистите не сме имали. Заслужава да бъде засипан от народната любов под формата на тухли четворки за да спре да съществува такова недоразумение.
220
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По думите му той нарочно не е посетил Македония заради политиката на западната ни съседка."Така, да обобщим: Плевнелиев защото бил патриот не стъпил в Македония, защото Скопие провежда антибългарска политика, и едновременно подкрепя членството й в ЕС докато тя провежда антибългарска политика. Значи за да си "европеец" трябва да си антибългарски и проевропейски настроен, описанието поразително напомня на Плевнелиев.
219
3
 
20
 
! Отговори
До 226-тия преди 7 години
До Анонимен Объркал си си понятията,чадо.Българите и в момента бягат,но не от "алчността на комунистическата каста",а от АЛЧНОСТТА НА БОРИСОВАТА КАСТА и СИЕ.И продължават да бягат.При "комунистическата каста" България беше силна и уважавана държава със силна икономика,силно селско стопанство,БЕЗПЛАТНА МЕДИЦИНА И ОБРАЗОВАНИЕ,МОЩНА ЕНЕРГЕТИКА.СЕГА Е СЛАБА,ОПОСКАНА И БОЛНА,заради бол ни мозъци като твоя...
218
37
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев - един достоен българин.