Последен звън, щрак на портрет и... Сбогом, 43-ти парламент!

Животът му беше малко повече от две години и два месеца
Обновена: 26 яну 2017 12:36 | 26 яну 2017 12:30, Екип на Dnes.bg
78

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Закривам последното пленарно заседание на 43-ото Народно събрание. С тези думи Цецка Цачева удари за последен път звънеца на 43-ия парламент и сложи край на съществуването му. 

"Историята ще дава оценките си от утре. За мен беше чест да бъда първа сред равни", каза още Цачева. 

Тя обясни, че за ръководството и за администрацията е заслуга, че парламентът не е работил зад железни заграждения и е бил най-достъпната институция. 

Финалът дойде след по-малко от час законодателство и още час речи. 

Депутатите направиха бързи поправки в Гражданския процесуален кодекс, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в този за регионалнато развитие. А след това под формата на обобщение на работата на отиващия си  парламент се заредиха партийни обещания за следващия. 

"Има ли други желаещи да открият предизборната кампания", коментира с ирония Цачева след едно от изказванията от трибуната. 

Шефката на парламента запази строгостта си към депутатите и в последния им работен ден. А те й отвърнаха с признание. 

Лидерът на депутатите от ГЕРБ я изненада с голям букет. "Благодарим ви, че през цялото изминало време изтърпяхте всичко това от трибуната", каза той. 

Признание дойде и от Валери Симеонов. "Въпреки че не успя да стане майка на нацията, г-жа Цачева е безспорната добра майка на българския парламент!“, каза той от трибуната. 

След всичко през последните две години депутатите излязаха на стълбите пред сградата с надпис "Съединението прави силата" за обща снимка - за архивите и за спомен. 

А извън снимките и речите историята ще отчете, че 43-ото Народно събрание работи малко повече от две години и два месеца. Работата му не беше лесна, защото в състава му влизаха доста и разнородни формации.

За първи път парламентарно представени бяха цели осем политически проекта - ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Реформаторски блок, БНЦ – НС, Патриотичен фронт, "Атака", част от които бяха коалиции. 

Този парламент ще остане в историята и с първия независим депутат, влязъл като такъв - Ана Баракова. 43-тото Народното събрание прие 158 закона, 157 решения и една декларация през миналата година. 

През 2016 г. Народното събрание проведе 129 пленарни заседания, като 7 от тях бяха извънредни. През 2015 г. парламентът е приел 138 закона, 156 решения и две декларации. През годината Народното събрание е провело 131 пленарни заседания, като 11 от тях са били извънредни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
43-ия Парламент приключи и сега идва ред на Цацаров да ги приключи за да покаже, че в тази страна има правосъдие.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако може без връщане назад ще е най-добре. Референдума каза мажоритарно за да се изхвърлят всички тези търтеи.
31
13
 
2
 
! Отговори
Комундел преди 7 години
Всичко, което комунистите знаят за парите е как да ги вземат от другите! Конрад АденауерПП: На Курделката, синчето в щатите, а тъпите им поддръжници с Русия.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Едва ли, ще и отпере шута (на Тетка) и ще я забрави на минутата."---А, Едва ли ще й отпере шута ... На него "шута" отдавна му виси само, а Тетка едва ли може да му помогне на "самовиса". :)
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой няма да ми липсва. Може би само Болен. Всяко село и всеки парламент трябва да си има по един Болен - те са любимците на Бог.
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ахаха 36Ти за цеца не бери грижа, тя сигурно и за правнуците има краднато. Ами ние които не точим еврофондове какво ще правим?
27
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УРАААА, хайде чаоо, след изборите още по-голямо ЧАОО!
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35 Ако съм на тяхно място ще ме срам да погледа хората, а те снимчици за спомен!
25
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,снимат се като за последно.Много от тях няма да видят повече парламент.
24
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това народно събрание беше заложник на правителството.А двете заедно бяха заложници на Бойко Борисов.А той беше заложник на Пеевски.Е,как искате да вървят нещата.Единствено студентите в Лондон му казаха истината в очите.Това го разгневи,но не го промени.Дано следващия път гласуваме с ума си,а не с долната част на телата си.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
shto ne napishete kolko pati ne mojeha da saberat kvorum?!
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво пък си и снимат ? Все едно да снимам прасетата в ***!
21
0
 
21
 
! Отговори
сф преди 7 години
И сега какво - нема хранилка?!
20
0
 
14
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Корекция. Не са под 150, а са около 100. Който има време, познания и желание, да анализира. От коя партия кои отсъстват? Извинения при смъртен случай. Останалите ВЪН от всеки следващ парламент. Това е върха на безотговорността! Нагли, по нагли, депутати...
19
0
 
26
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
А, въобще има ли необходимост от Народно събрание, след като е нито народно нито събрание?? Така или иначе депутатите не представляват народа освен себе си и собствените си интереси.
18
0
 
14
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Какъв Марешки те гони,бе не..ик.Заради такива като теб имахме такъв парламент.Твоя Марешки и за ч.п за зеле не става,драпа за политик.
17
0
 
20
 
! Отговори
сбогом, ненаяли се! преди 7 години
Поне двеста от вас няма и да помиришат следващия парламент. Отивайте по родните си места и дано сте безработни поне един мандат!
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбогом завинаги!
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21един пълнител няма да стигне
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слаб 2 - за борба с ало измамницитеСлаб 2 - за борба с корупциятаСлаб 2 - за продължаващо нежелание за прекратяване на изкупуването на метали, и ненаказване на кражби на метали, акумулатори, части от жп инфраструктурата, битови кражби, горене на гуми за добив на тел