БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?

Борисов – най-харесван за премиер, управлението му с ПФ одобрявано
204
БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес 29,7% от избирателите биха дали глас за ГЕРБ, а 28,7 на сто за БСП, сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Още по темата

Данните засега сочат, че в следващия парламент ще влязат пет сигурни партии.

Привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да отидат до урните на 26 март.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата освен ГЕРБ и  БСП са и Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки "Воля".

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Почти 10% от запитаните декларират, че ще подкрепят Обединени патриоти, а 9 на сто – ДПС.

Проучването отчита ръст на подкрепата за формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

Засега под чертата от 4% за влизане в парламента остават Реформаторския блок с 3,4% подкрепа, "Да, България" с 2,3%, "Нова република" и АБВ с по 2%.

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи, уточняват авторите на проучването.

Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство".

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).
Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

За избирателите най-приемлива би била коалиция между  ГЕРБ и Обединени патриоти, която да поеме управлението на страната на изборите.

Като добър вариант се приема и коалиция между ГЕРБ, Патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, Патриотите и Марешки.

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са.

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите.

Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
1
 
! Отговори
2905=029 преди 7 години
Ако горе долу такива са резултатите на изборите / лично на мен не ми се вярва , Марешки да влезе , въпросът е къде ще отидат гласовете на Бареков / , нищо чудно да се направи коалиция - ГЕРБ+МАРЕШКИ + ПАТРИОТИТЕ / при тях е малко сложно , най -вероятно ще влязат в Парламента , а после който откъдето е / Симеонов е фен на ББ и русофоб , Волен - уж русофил , ама дали и той знае напоследък какъв е , Каракачанов - едва ли ще подкрепи пак ГЕРБ
140
6
 
12
 
! Отговори
БАЦЕ БЕЕЕ преди 7 години
И каква стана тя.Спрените фондове били при Баце беее.Новите пътища пропадат при Баце беее.Лампите в тунелите падат пак при Баце беее.И един временен Герджиков показа на Баце беее как се прави ремонт за 5 дена,дето Баце беее не можа да го направи за 7 години,но ряза ленти и надува фанфари за сто години напред.
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 154. Така е моето момче ама ходи им го обясни на селянжъри! Аз съм на 50 години и след като ни докараха демоникрацията съм гласувал само веднъж и то за безпартиините които се оказаха впоследствие партиици. Теглих им майната и край с гласуването. Ама погледни какви минуси ти цакат селянжърчетата като че ли ти си виновен че си им докарал деманикрацията и мутрите а ти не си бил роден. В мутрестания е така моето дете винаги такива като теб са им виновни защото им бъркаш у га.зо.
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те да излязат победител - партньори ще се намерят.
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТО МИРИШЕ ЧЕ БСП ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПОБЕДИТЕЛ, НО ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА НАМЕРИ КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЕРИ ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ? ЗНАЧИ ЩЕ ИМА НОВИ ИЗБОРИ, ПОСЛЕ ПАК, И ПАК И ПАК????
136
9
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Накрая комунисти и "почти" еманципираните такива гербери ще се гушнат да усвояват дружно властта!
135
1
 
9
 
! Отговори
Вяра нямам на преди 7 години
Сини,червени,оранжеви и черни.Сите са маскари и ученици на Тодор Живков.
134
2
 
10
 
! Отговори
Коня избега преди 7 години
Народа и за който да гласува пак ще гладува!Не виждам светлина в тунела.В тази бедна страна бъдеще няма.
133
2
 
18
 
! Отговори
98765087т0 преди 7 години
До Анонимен 154то накъдето да се обърнеш - все мутри Хората за кого ли не са гласували - и за СДС / 90-те години , / и за Симеон , и БСП и за ГЕРБ - ми все дълбаем ли дълбаем дъното .не те знам , дали наистина си набор 2000 , На ГЕРБ грешката им беше ,ч е вместо да запълнят затворите с политици , и те се хванаха на хорото , защото ББ е зависим заради миналото си , а в желанието си да угажда на западни политици съвсем съсипа България
132
8
 
21
 
! Отговори
Чочо преди 7 години
Запитайте се колко човека около вас гербаджии - ще си отговорите , че не са повече от 1 % , откъде тогава ни спрягат тези проценти??? И така е от години!!!!Това нещо да ви говори? Точно така! Отговорихте си!
131
29
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
ГЕРБ ще победи, а Корнелия ще си замине във Врачанско.
130
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, България 2,3% , Марешки влиза?Това проучване от къде си го извадихте?
129
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради такива като вас дъ.ртаци които гласувате за бсп и гробарите патиме тези които сме родени 2 000 година. Какво сме виновни ние? Нито съм живял по времето на соца нито знам какво е било само знам че от както пораснах виждам мутри навсякъде. Защо като ви е бил добър живота през соца го заменихте със Мутри? Какво сте си мисли ли че ще потече от чешмите мед и масло ли? Егати "УМНИЦИТЕ СТЕ"! Поне като веднъж сте сгрешили поправете си грешката а не ни оставяйте нас младите залог на мутрите!!
128
17
 
6
 
! Отговори
Отврат преди 7 години
БСП и ГЕРБ са лицето на една монета! Дерзай народе, пак ще те стрижат...
127
15
 
26
 
! Отговори
Артур преди 7 години
БСП ще спечели.
126
0
 
10
 
! Отговори
84323232я7900 преди 7 години
До Професорне знам , дали наистина си професор , ама много глупости говориш и смешни неща пишеш !!!!!!!!!!!малко по-сериозно ,ако обичаш , чтова не е сайт за вицове
125
2
 
14
 
! Отговори
бе брато преди 7 години
До Анонимен 141 ама какво е е европейското на България - смъртността ли ??????? отрицателният естествен прираст ?????????заплати ??????пенсии?????????здравеопазване ???????грижа за инвалиди и социално слаби??????съдебна система ???????корупция ??????Тоест , ако погледнеш цифрите би си помислил, че става дума за някоя много изостанала африканска държава , раздирана от години гражданска война Та - кажи , кое е Европейското на България , освен местоположението ни ?????
124
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колкото до корупцията тя не спряла оня щял да мисли новости мисли както му е кеф на няколко ракии що се не замисли да отреже квитанцията на некои голям ми нахрантутил го е ранъта прави борбъта
123
1
 
4
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До РеалистВ банките има 50 милиарда депозитивиждал ли си ги "на живо" , за да считаш, че "има 50 Гигабайта"?няма и да ги видиш , ако тръгнеш да ги "виждаш". уникална е деградацията на човека - от размяната на стоки (материя), към блъскане по 20 часа (въпреки високотехнологичното "развитие") срещу ... "символи", които даже и не може да пипнеш! "Не Човек, а желязо...пъродн Машина, просъскал банкера!"
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тоя предния лъжат бро лъжат *** вечер в некои кръчма виж дали не са на вечеря и ние ахмаците да се занимаваме да тичаме нема да стане а ти си вярваи на бсп или на които и да било