Костов съветва: Вън от борда и в еврозоната!

Според икономисти обаче еврото ще ни превърне във втора Гърция
Обновена: 28 фев 2017 14:05 | 28 фев 2017 11:00,
241
Костов съветва: Вън от борда и в еврозоната!
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов смята, че България трябва да излезе от валутния борд, който може естествено да прелее в членство на България в еврозоната.

Но дори и да не се обърне към еврото, страната трябва да скъса с валутния борд, категоричен е някогашният министър-председател.

Според него паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика.

Още по темата

"При гарантиране на БНБ на условията, които са валидни за централните банки на страните членки на ЕС. Изключително важно е БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата", каза още Костов, цитиран от БНР.

Според него БНБ трябва да може да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране.

"Да си възстанови банката естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система", коментира още той.

Костов смята, че валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото.

"Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да имитира собствената си валута, съобразно собствената си преценка", каза експремиерът.

Според някои анализи обаче, ако влезе в еврозоната, България може да последва съдбата на Гърция.

Икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов смята, че голяма част от проблемите, свързани със задлъжнялостта на отделните държави членки, може да се обясни с приемането на еврото.

"Икономиките работят с различна ефективност, имат различна структура и различна способност да създават добавена стойност. Когато една икономика не действа толкова ефективно, колкото действа германската например, тогава вътре в нея се натрупват дисбаланси", обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Хитов трупането на дългове се превръща в единствения вариант за поддържане на баланс от южните държави.

Той смята, че българската икономика е много по-ниско ефективна от гледна точка на функциониране спрямо ядрото на еврозоната.

"Това означава, че дисбалансите в икономиката на страната непрекъсното ще се разширяват, ако България не разполага с механизъм, с който да ги тушира. По този начин България рано или късно ще стигне до ситуацията на Гърция", допълни той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
7
 
! Отговори
До space x преди 7 години
Да,Стамболов е велик-диктатор,но и родолюбец.Направил е много от любов към родината,но да нареждаш тоя *** Иван Костов до Стамболов,това е абсурд.
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И незнам защо Иван Костов го имат за много умен, да на фона на тези икономисти сега може, но не и на тези до 80те. Това да откраднеш толкова много не е трудно когато властта е в ръцете ти, той и Бойко краде много да не е умен. Пък и кои сме ние да съдим ако сме толкова умни, няма само да грешим на всички избори през последните 26г
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 115 Държавата взе да се стабилизира, още при служебното правителство на Софиянски.Политиката която следваше Костов беше задължителна ,за да излезем от блатото,дори комунистите се съгласиха, като върнаха мандата за съставяне на правителство,а и нямаха покрепата на народа.
99
2
 
2
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Предния ми пос е до 97 историка...Много трият...и човек бърка номерата!
98
0
 
8
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 7 години
На ВМРО ромите им виновни ,на АТАКА турците,на БСП имигрантите,на Костов еврото,на Бойко тираджийте ,че му рушат перфектните магистрали.Абе целия физичен и духовен свят пречи на политиците ни да се жертват за народа.От мъка Волен пуши пури от по 350лв ,бройката.Само Владо Кузов прави нещо за да намали раждаемоста при непълнолетните роми,като ги въвежда в практиката на еднополовите връзки...
97
1
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Тънката мисъл зад предложението за премахване на борда е да се реши проблема с парите, които са са натрупали по банките и не правят нищо. Отвържем ли се борда, веднага ще ги обезценят, а държавата ще си напечата други и така на практика ще открадне стойността им от хората. Вие искате ли го това? За държавата може да е добре, но за хората не е. Това е кражба на труда и имуществото им.
96
1
 
1
 
! Отговори
Циник до 99 преди 7 години
Лекувай се! Много е спешно!
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това което го казва тоя голям виновник към България сега е вярно. От 2008г беше ясно, че целта на САЩ не е само Русия, но най-вече съсипването на ЕС. Като цяло ЕС е хубаво замислен. но има много врагове, и то силни САЩ и Русия не им е враг, но ги принудиха да станат. Затова политиката ако се прави от честни хора няма да е в това положението, но тя се прави само от политици издигани от корпорации. И Иван Костов знаеше че Валутния борд е жесток, но тогава беше купен и ни го натресе.
94
4
 
10
 
! Отговори
за съжаление преди 7 години
Каквото и да каже Костов освен неговите фенове няма кой да му вярва.Пък и защо ,страната е върната 100 назад от такива хора,които си подариха страната ,а за останалите да пътували свободно и с висше образование да чистят в Монреал и да носят кофите в Лондон .Това е реалността ......Какъв Костов,какви еврозони.
93
4
 
6
 
! Отговори
ф преди 7 години
Поредният Костов гениален план за справяне с кризата .Като с деноминацията в която той ни набута заедно с борда.Странно ,един ден очаквам Костов да каже,че капитализма е грешка.И това очаквам .
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що плюете по Ваньо ?Като фалира държавата всички се изпокриха и никой не смееше да се нагърби да оправя бакиите на комунистите.
91
5
 
5
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Както винаги най-големия грабител и шеф на мистър 10 % е нагъл до безкрайност,но така ще е след като никой не му търси сметка.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нови банкови песни се готвят.Който си купил долари - купил. За останалите тоалетна хартия.
89
3
 
16
 
! Отговори
Софакъл преди 7 години
Да продадеш авиопревозвача Балкан с активи за над 300 милиона $(пари които се правят за една седмица след разпродажба на офиси и стоянки в цял свят) за някоклко милиона на израелския Гад Зееви на министерско заседание по сред нощ си е голяма далавера! А знаете ли че скоро Зееви осъди държавата за още 10 милиона долара ,не ? Амаа знаете за трансфера на проваления Божинов в китайски провинциален град нале.
88
2
 
10
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
До Space XСпасе, за тая обида към Стамболов заслужаваш 50 тояги на гол гз.За съжаление мааалко съм съгласен с иван "р.ом с лед" костов, но не по същите причини.Познавайки колко е нагъл бизнесът в БГ и колко безконтролна е ситуацията в държавата, приемем ли еврото, ще се конвертират само заплатите. Стоките и услугите ще сменят само знака.Пример: сега - заплата 500лв и една бира 2.50лв;След Еврозоната - заплата 250 евро и една бира 2.50 евроРазбирайте го като 50% поскъпвсне на живота.
87
0
 
12
 
! Отговори
dominici преди 7 години
Излизане от борда и влизане в Еврозоната, НО само ако Германия управлява БНБ. Иначе ще се застреляме и фалираме. Нямам вяра на нашите пройдохи.
86
1
 
9
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
По принцип борда не е хубаво нещо за развитието на икономиката, но по принцип живеем в крадлива и измамна държава и махането му може да е поредното ограбване на България.
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадлив ром! Продаде България на безценица на руснаците, иначе голям "десен" политик се изкарва. Явно е изхарчил парите покрай КТБ и е време за напълване отново на касичката...
84
2
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 7 години
То пък днешните са едни вишисти ,без една книга прочели и едни студенти .........Не могат си напишат именцето . Те ще бъдат готови са изтребление един ден от ислямските главорези .А вината за такова поколение е на този виден експерт .......
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Защо костов продаде нефтохима на руснаците да ни натаковат майката с цените"Ето защо.