Семерджиев за пръстовия отпечатък: Зловещ експеримент!

Състав на ВАС ще се произнесе по въпроса на 16 март
50
Семерджиев за пръстовия отпечатък: Зловещ експеримент!
Снимка: архив Булфото

Здравният министър Илко Семерджиев определи пръстовия отпечатък за влизане в болниците като "зловещ експеримент". Очаква се по въпроса окончателно да се произнесе петчленен състав на ВАС на 16 март, след като тричленен състав определи наредбата за нищожна и временно спря действието й.

Семерджиев коментира, че такъв идентификатор в извънболничната помощ няма да има.

Още по темата

"Ако имахме възможността да дайстваме малко повече време или през законодателна инициатива – такъв зловещ експеримент с българския народ никога не бихме допуснали", подчерта той.

На отчет за 1 месец работа на служебния кабинет той посочи като най-тежка задача в своя ресор възстановяване на договорното начало и подписване на НРД за 2017 година, което вече е ефакт, а в последните две години се проваляше.

"За първи път се предвижда саморегулация – там, където има преразход на средства по клинични пътеки. Средният размер на месечните разходи за болнична помощ ще бъде 133.2 млн. лв., ако се прескочи 3%-та граница, започва намаляване на цените на онези клинични пътеки, които са направили преразхода, но в никакъв случай не означава, че се намаляват обемите, напротив", обясни той.

Семерджиев каза, че пациентите ще получават персонализиран финансов отчетен документ, за да знаят "какво се е случвало с тях и на каква стойност". Той ще бъде въвеждан поетапно, но в края на годината ще имаме пълен анализ на цените на клиничните пътеки и административното ценообразуване ще прерасне в истинско, свързано с разходите, смята министърът.

По думите му отпадането на лимитите е голямата придобивка за пациентите. Министърът очаква с това да започне плавно стопяване на централизираната листа на чакащите в НЗОК, която надхвърляла над 3500 души към момента. В първичната извънболнична помощ бюджетът е увеличен с над 13 млн. лв., а в специализираната - с над 14 млн. лв.

Като задача той си постави в следващите дни да разгледа финансовата дисциплина на лечебните заведения, особено тези с държавно участие. Дълговете им в края на 2016 г. са 509 млн. лв.

"За първи път в България дълговете на болниците са надминали половин милиард. От тях 417 млн. лв. са на държавните болници, от които 150 млн. лв. са просрочени, 92 млн. лв. са на общинските, от които 42 млн. лв. просрочени", посочи той. Семерджиев вече е изпратил писма с искане за оздравителни планове от ръководствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
"Саморегулация"? Дори Тръмп не е разказвал такива вицове.
26
2
 
10
 
! Отговори
АХЕ преди 7 години
До всички високоинтелигенти същества от категория АНОНИМЕН:Първо - Личната карта е въведента точно за да не ползваме отпечатъциВторо: - Биометричен чип означава нещо, което не можеш да ксерокопираш и то в него има нива на информация.Трето - Ако ти откраднат / загубиш картата - информираш където трябва и този биочип вече няма да може да се регистрира;Четвърто - Абе ***у дее-а да не сме се върнале у каменната ера и ли концлагера, та на всякъде да съм "подследствения с пръстов отпечатък". Дее*
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зловещ експеримемт ли не пиленца не по скоро встъпителен преди да ви пъхнат чипа
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АХЕАз съм прекарвал ксерокопие на ЛК през четеца за карти, който се използваше преди отпечатъците - чете го ;-)
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де - карта! Ами ако си я забравиш вкъщи или я загубиш, ще те връщат ли вкъщи да си я търсиш или ще те приемат?Отпечатъците ти са винаги с тебе.
22
3
 
4
 
! Отговори
АХЕ преди 7 години
Отново казвам, че лична карта/тези, с които се идентифицираме и ходим из целия Европийски съюз/ с включени биометрични показатели и секюрити чип, ще са от полза и за националната и европийска сигурност, и ще могат да служат като наш универсален ключ към общото ни информационно досие. А не да ни "дерат" постоянно я за лични карти, я за здравни книжки, я заради москов/ск/ите мандаринки.
21
0
 
2
 
! Отговори
Карта дай преди 7 години
Кое не може да стане? Не можеш да я дадеш да ти я ползват? Няма такава технология - даваш - ползват колкото си искат и за каквото си искат. Каква изобщо информация ще има на картата - някакъв идентификатор или максимум електронен подпис.Коя е тая нормална страна с карта така между другото и откъде идват тия митове, че ако изобщо се въведе карта, тя ще може да се ползва извън България?
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Семерджиев - автор на ЗЛОВЕЩИЯ ЕКСПЕРИМЕНТ здравна реформа. Именно този създаде Здравната каса, направи от болниците търговски дружества, а от лекарите - търговци.
19
1
 
9
 
! Отговори
Не изпростявай преди 7 години
До Карта дайАко картата е като в нормалните страни и в нея има нужната информация, това не може да стане! Докато с отпечатъка какво доказваш - че си бил до устройството, само това !
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Карта дайголям праз, че натискаш с пръст, освен да ти откраднат отпечатъка, друго файда няма. Сума пара потроши оня ***, поне 20% е лапнал комисионна, отделно другите рушвети
17
4
 
2
 
! Отговори
Карта дай преди 7 години
Давайте я тая карта, вече съм договорил моята и на половината рода с клиниката в съседния блок - оставям им ги да въртят оборот - изследвания, хоспитализации, направления, лекарства. Те си знаят как и какво, нали и сега го правят където няма пръстче. Комисионната е прилична. Бяха се притеснили, че заради пръста ще трябва да затварят ама работата е уредена.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А творението на Семерджиев т.нар. Здравна Каса е нацистко творение което повече убива отколкото да помага!Или как след Менгеле дойде ГЕСТАПО-то!
15
2
 
12
 
! Отговори
АХЕ преди 7 години
Преди двайсетина минути бях във фоаето на Св.Екатерина/има банкомат/. Докато чаках жената пред мен да ползва банкомата една баба на инвалидна количка и въртяха ръцете пръстите, питаха дали са и студени ръцете, триха пръстите с мокри кърпички, триха стъклото над датчика за пръстов отпечатък и какво ли още не, само и само системата да идентифицира отпечатъка и -10 мин. И това го виждам честичко щото посещавам банкомата там, а той е точно зад регистрация. А една ЛК с биометрия щеше да е решението!
14
2
 
6
 
! Отговори
Мишел преди 7 години
До OlegНе ми е нужно да съм IT, за да знам, че всичката информация се преобразува в 0 и 1-ци и има хора, които могат да я върнат в първоначалния вид. Със сигурност не аз или някой като мен, а някой като тези, дето хакват кредитните карти от разстояние!
13
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 години
От медицинска сестра от онкологията в Русе знам, че е много трудно, даже и невъзможно да се вземе пръстов отпечатък от много възрастни хора и такива на дълга химиотерапия, защото пръстите им вече съвсем са се набръчкали. И след около половин час опити и насъбрали се недоволни на опашка, почва писане на молба до министерството за всеки конкретен случай, човекът да бъде приет с лична карта. А като дойдел денят на изписване ги събуждали в 4 ч. сутринта, че да може да ги отрегистрират. Ужас!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бяха дали тия пари за система с електронни карти, като във всички бели страни. Злоупотреби тогава са почти невъзможни.
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махайте отпечатъка и започвайте кражбата отначало. Тоя проост народ това заслужава.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пръстовия отпечатък ли ви е проблема? Отидете в болницата да видите как хората чакат с часове някой да имобърне внимание! Боклуции нещастнии!
9
2
 
5
 
! Отговори
лекар преди 7 години
До бандитКолега, и моите пациенти имат права. Не трябва да се регистрират. На ден ако искам ще си регистрирам 836 пациента. Ти рискуваш да влезеш в панделата. И аз рискувам, ама за това съм учил !
8
3
 
7
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Браво на министъра!