Стив Ханке: Премахването на валутния борд ще е грешка!

Това ще е отказ от суверенитет, заяви той пред Bloomberg TV Bulgaria
6 мар 2017 13:52, Екип на Bloomberg
83

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена. Това коментира проф. Стив Ханке в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Още по темата

Суверенитетът на България бива поддържан от валутния борд. Ако той бъде премахнат, това означава, че България се отказва от суверенитета си, което е погрешният път, по който можете поемете страната, на фона на настоящата политическа обстановка, смята икономистът.

По думите му никой не знае какво ще се случи с еврозоната особено предвид задаващите се избори във Франция. "Възможно е да станем свидетели на още вълнения подобно на Brexit за излизане от еврозоната", предупреди проф. Ханке. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Иван Митев преди 7 години
Реално г-н професор Стив Ханке вярва на свои учители и колеги (в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Пол Робин Кругман, проф. Нуриел Рубини, проф. Стиглиц, експерти и ръководители на МВФ, СБ, ЕЦБ и други) без да зачита тяхната кардинална слабост да не се съобразяват с разликата между въведеното неправилно управление на паричната система и възможното нейно правилно управление.При наличното поведение е невъзможен успешен извод за устойчиво развитие на съвременната държава.
66
2
 
6
 
! Отговори
На Ханку брат му преди 7 години
До АнонименНе ви ли омръзна цял живот да се продавате евтино, да живеете мизерно и все да сте в калта. Вземете малко се напънете, повишете квалификацията и производителността си. Станете конкурентни с качество, а не с евтиния. Чудно мислене имате - дайте да обеднеем още и да сме супер евтини, че някой да ни даде работа, щото сами не можем да направим нищо, а и за повече не струваме. Що да се пънете като така е по-лесно, лежане и ядене на евтини кренвирши. На 30 изглеждате като на 50. Жалко...
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ханку ли си къв си, приятел каква емиграция, като след 30 години ще има само шведи в тая държава? Лекарството е горчиво, но трябва да бъде взето, иначе болестта никога няма да бъде излекувана. Просто е - една наистина независима централна банка може да регулира както лихвите, така и ликвидността. В случая ние нямаме механизми с които да предизвикаме инфлация, а на нас ни трябва инфлация в момента за да дме конкурентноспособносни.
64
3
 
6
 
! Отговори
Ханку преди 7 години
До АнонименСъщите ще са, ако си купуваш само български ***, които са налични на нашия пазар, и не си мърдаш от панелката, т.е. не ходиш по екскурзии в чужбина. Да ти имам жалкото съществуване тогава. Ако пътуваш по чужбина и си поръчваш или директно купуваш стоки оттам, тогава ти е спукана работата и не ти остава нищо друго освен да си събереш партакешите и да се махнеш оттук. Да не би да съм станал по-малко професионалист, че да не мога да си позволя неща, които довчера съм можел?!
63
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що говорите глупости , бе разбирачи, казва ви се, че , ще махаме борда, ако приемем еврото, бордът изигра ролята си, а вече само ни дърпа назад !
62
0
 
9
 
! Отговори
наУчен преди 7 години
Братята и техните хора пак ни готвят нещо хубаво.Трябва, младите не знаят какво беше и време да се научат, а практиката е най-добрия учител.
61
3
 
16
 
! Отговори
Ханку преди 7 години
До АтласЕмиграцията също ще се изстреля до небесата. Кой луд квалифициран човек ще остане да работи тук, ако заплащането му, приравнено в евро, а оттам и стандарта паднат 5 пъти?! Дори при 1/2 пъти тук няма да остане читав човек. Добре го запомнете това. Първи ще се изнесат ИТ-тата и медицинските работници (лекари и мед. сестри). Животът не е само МЕСТЕН хляб и салам. Хората искат да пътуват и да си купуват стоки извън БГ, а с работа в БГ и супер евтин лев това няма как да стане.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До опетковСамо дето не разбрах,ти от кадърните ли си или от Герберастите?
59
12
 
7
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Абе Стиве,абе Ханке що не-кажеш със колко е станал вече НАДЦЕНЕН лева за 20 години бре????Защо не-кажеш да преоценим лева спрямо Еврото отново????Колко инфлация се е натрупала за тези години?Ако се преоцени със релната ураниловка 1 Евро към 10 Лева, износа ще се изстреля до небесата..........
58
3
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
В южна България има една приказка: "Не си вижда хала а си дере чула" Не си играйте с огъня момчета. Руснака скоро ще ни посети и това не е за хубаво. Те и сега ни бъркат в меда,ама мечтата им е да бръкнат до лакътя, но борда не им дава. Ех да даде бог да сме нарълно самостоятелни и да имаме здраво,честно и бойно правителство... Ах мале майко юнашка.......
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** *** народ е тоя, дето мисли как да оцелее утре, а не как да оцелее догодина, нали схващате аналогията? Без индустрия и конкурентноспособност няма да има силна България. Иначе може спокойно да се лъжете, че имате висок стандарт. Може да се каже че имате такъв, ако се сравнявате с африканците.
56
5
 
14
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Само една лека поправка. През 1997г. преживяхме една катастрофа, благодарение на икономическия гений на *** и тарикатлъка на олигарсите зад тях, решили да се отърват от дълговете си за сметка на народа. Не намесвай Костов.
55
4
 
17
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До байхейс Байно, ти разбираш от финанси, колкото *** от кладенчова вода. Примерът, който даваш е абсолютно неадекватен. Валутният борд е горчиво лекарство, което се прлага за некадърни и крадливи политици и прости народи, т.е. напълно подходящ за нас. Сега ако си представим, че няма валутен борд, още утре десетки знайни и незнайни играчи ще започнат да подкопават българския лев, инфлацията ще загалопира и парите на народеца в банките ще се превърнат в хартийки
54
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нинова се е запътила към властта и нейния съиграч Костов заговори за падане на борда. В банките хората понатрупаха по някой лев и тези хубавци ги сърбят ръчичките да направят грандиозен грабеж като през 97 г.
53
4
 
9
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До сминдух енд чесън Я обясни по-подробно връзката между валутния борд и банката, че на нас не ни е ясна. Банката е била превърната в пирамида и източена от алчния и собственик. Вината е най-вече на надзора на БНБ и много други институции, чиято работа е да проверяват стабилността на банките.
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Световно-известният ни финансист(соц. икономика) проф. заврян зет ще излезе от лаборатория си в НБУ, че жена му не му разрешила да я направи у тях и ще каже този какво разбира от валутен борд, аз "оправих" предприятията и КТБ, той ще казва, че моето мнение е грешно! Да дойде в лабораторията да му обясня нагледно!
51
3
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
С валутен борд и цяла армия експерти ,политиците ни пак успяха да пратят цяла банка в историята и ни лук яли ни лук мирисали.
50
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валутният борд е вече 20 години и икономиката не е добре, а трупа нови дългове.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 43Този ни мисли за шизофреници..тц, не всички, а само феновете на другарката Нинова.
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората ви казват, че махаме борда, ако влезем в еврозоната, но няколко ,,велики икономиста" тук, вадят страшни доводи защо това не трябва да се случи.Бордът е котвата, която ни държи стабилни, но винаги на дъното.