България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме

Ще подкрепим Доналд Туск за нов мандат начело на Европейския съвет
182
България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме
Снимка: архив, Reuters

България е за запазване на единството на Европейския съюз, без да се преминава към някакъв вид "Европа на скорости".

"На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели", е позицията ни, приета от правителството за заседанието на Европейския съвет. То ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел, а страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

В рамките на Европейския съвет ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС.

Още по темата

Вицепремиерът Деница Златева коментира, че нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия. Тя посочи, че дискусията по тази тема тепърва предстои и ще бъде дълга.

По думите й по отношение на Шенген за нас е важно да получим пасивен достъп до визовата информационна система, за да се сверяват данни за преминаващите в реално време. Този въпрос се обсъжда в рамките на различните органи на ЕС.

Външният министър Ради Найденов заяви, че петте сценария за Европа в Бялата книга са предложени като провокация за дебат каква да бъде Европа, а изборът е на страните, които участват. По думите му може да има и хибридни варианти.

Според министъра е важно да се запази единството, а като страна да сме активни и да се стремим към по-добрите от нас. "Стандартът на живот е показателен кой е по-добър и кой – не толкова", коментира Найденов.

Позицията ни в частта "Миграция" е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е приоритет, който изисква солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.

В частта "Външни отношения" ще потвърдим позицията за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертаем, че напредъкът на всяка страна трябва да се разглежда индивидуално.

В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще подкрепи досегашния председател Доналд Туск.

Златева каза, че всички позиции, които се предлагат и приемат от Министерския съвет, са съгласувани с държавния глава.

"Няма различия, няма разноговорене, напротив, има единство в позицията и това е знак за доброто междуинституционално отношение", коментира вицепремиерът.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Бяхме продадени след свалянето на бай Тошо на любимия на много от вас Запад.Юдо-масоните, Свободните фамилии си оправдаха името - свободно получиха държава !!Тъжно, но е така.
58
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Такъв съюз вече не съществува Запомнете датата 06.03.2017.
57
2
 
10
 
! Отговори
До 44 преди 7 години
Я кажете кой нормален, средностатистически българин, т. е 90% от населението, се е докоснал до евро фондовете? Какъв келепир има от тях и за кого? Един цент да не дават. Обикновените хора не знаят и няма да узнаят, що са това евро фондове. Но след 2020 на някой ще му лъсне големия д..., като врътнат кранчето.
56
3
 
10
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 7 години
си БЕШЕ развита страна - на 27 място в света ОФИЦИАЛНО. След 27 г. затъване в блатото и празни обещания за мед и масло в ЕС - някъде след ГАНА - 97. Това са факти и никакви празнословия за лошите комунисти и добрите свободни граждани на Европа не вървят
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Носталгията се връща щото сме неграмотни мързеливци. Как така всеки ти и виновен само не ти самия ? Е това е соц мисленето - "някой трябва да се грижи за мене, аз съм мързелив и невинен " И празните приказки "съсипаха ни" не помагат. Кво са ти съсипали ? Носталгията изпитват мързеливите и некадърните защото при соца схемата беше "аз ги лъжа че работя, те ме лъжат че ме плащат" Ти, лично ти какво направи за да живееш по добре ?? (с търсене на виновен не става)
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да вземем пример от Вишеградската четворка.Орбан на няколко пъти предложи на Тиквуня да се присъединим към тях,но Мутрагеньо се уплаши,че бабището Меркел ще му бие чембери по кухата кратуна и се дръпна.Сега ще останем сам самички в лапите на Ердоган.Гърция и Румъния си вървят по свои пътища и въобще не ги е еня за нас.А Сърбия онзи ден изгониха Могерини като мръсно коте и са под крилото на Путин.Да му мислим ние,щом толкова време търпим Кириякстефчовци да ни управляват.
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 50ВЪОБЩЕ НЕ ИСКАМ ДА СТАВАМ НИТО КАТО германия нито като франция! ИСКАМЕ СИ НАШАТА ДЪРЖАВА ОТПРЕДИ 26 г. Запушвали им били устите на 2% от хората! СЕГА ИМ ЗАПУШВАТ НА 80%, па какво, да не би на някого да му пука? Една върхушка си прави далаверите, а останалите на кого да се молим, на ерменския поп? И ти престани с тия немци, че както са тръгнали тия страни, скоро такива сътресения ще има там, че НИКОЙ ВЕЧЕ няма да им завижда!
52
0
 
7
 
! Отговори
ПОД ПОЛАТА НА МЕРКЕЛ преди 7 години
по-топло ли е бе отворко 58
51
1
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
То от тия пари до хората достига почти нищо все достига да наш'те хора, а те нямат акъл. Ами нека дойде Виденова зима ще ти кажа какво ще стане, хората ще си платят дълговете към топлофикации и към банките със един замах да му мислят пишман бизнесмените.
50
0
 
2
 
! Отговори
Казасов преди 7 години
Докато не минат важните избори във важните държави /вкл26 .3./,ей така ще си говорим полушеговито,полусериозно.
49
0
 
5
 
! Отговори
Малка буква преди 7 години
Не е ли туск един от тези дето иска европа на две скорости? Защо ще го подкрепяме тогава?
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....да си върнем ОГРОМНИЯ пазар на РУСИЯ....По - скоро огромния х..й
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Lumpeni kak ne vi ovirat glavite che si ima i Turska kiparska teritoriya zaman kakva okupaciya,vzemanr,kradene mi drinkate ne razbiram prostaci site si i taka shte so otidite no hodi i go kaji
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъкова и тлъстият й шеф станаха милиардери от тези Еврофондове, с необразованият материал, дето ги избира блъска за по 500-600 лв на месец, което е 10-12 Евро надница, колкото струва 1 бира на Октоберфеста в Мюнхен. Да живее Европа, балъци. Вие не сте втора ръка хора, а някъде 7-8-*** ръка.
45
5
 
6
 
! Отговори
Католически блок преди 7 години
Католическите страни събрани във Версай са твърдо против ОП като турско татарски мекерета и ислямизатори на ЕС. Препоръчваме на България да не допуска Сидеров и Каракачнов във властта ако искате в ЕС ....Ако искате де,никой не ви кара насила да сте в ЕС. Щом ви влече в Азия .
44
3
 
2
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
За какво е скочила ?Защото няма да има парички от хранилката на еврофондовете,затова е скочила.Ще се радвам час по скоро да ни орежат и нещата да се видят какви са в пълната им светлина.Поне тогава да се размърда заспалия народ.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василев 38Ами сам си отговори бе, б.у.н.а.к! Преди "демокрацията" НИКОЙ НЕ КРАДЕШЕ ПАРНО, ТОК И ВОДА, ЗАЩОТО СТРУВАХА СТОТИНКИ!!!! Родителите ни с аванс от 25лв(!!!!!!!!) са ходили на пазар и се връщали с покупки за цяла седмица!!!! Сега не можеш и до баничарница да отидеш с тях! И поправка на асансьора, и чистачките и сметосъбирането - безплатно! Да не говорим за безплатно образование, здравеопазване и почивки в санаториуми!!!!! ВСИЧКО ТОВА БЕШЕ СЪСИПАНО ОТ ТАЗИ "СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ"!!!!
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искате Германия и Франция да станат като вас ли ? Щом сте против напуснете ЕС никой не ви държи насила или догонвайте немците ама като нямате акъл как да го сторите. Но пък и никой няма да ви чака. Кучетата си лаят, а кервана си върви.
41
2
 
7
 
! Отговори
до гробокопач преди 7 години
спряха субсидиите и хората взеха да ПАЛЯТ балите с тютюн и да ИЗЛИВАТ млякото по пътищата ...
40
1
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Като не си на правилния път,и на турбо да включиш - все тая !