Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни

Петчленен състав на ВАС ще вземе окончателно решение по казуса
6 апр 2017 12:30,
140
Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни
Снимка: архив Булфото

До 14 дни ще стане ясно дали референдумът за промяна на изборните правила, поискан от Слави Трифонов, е задължителен или не.

Дотогава петчленен състав на Върховния административен съд трябва да обяви задължително ли е допитването.

Върховните магистрати изслушаха днес адвоката, представляващ инициативния комитет на Слави, представители на ЦИК и зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, пише "24 часа.

Още по темата

Петчленният състав на ВАС заседава след като преди време тричленка отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе обявен за незадължителен.

Мотивите на магистратите бяха, че комисията е отчела неправилно броя на участвалите в допитването, защото е взела предвид само броя на намерените в урните пликове.

Липсата на плик може да се дължи на различни причини и затова към резултатите трябва да бъдат прибавени още 490 валидни гласа, смята ВАС.

Становището на съда обаче не означаваше, че референдумът става задължителен, тъй като за това пак не достигат над 11 500 гласа, вместо първоначалните 12 027.

Пред петчленния състав на ВАС прокурор Петрова отново повтори тезата на прокуратурата, че броят на участвалите в референдума се определя не от пликовете, а от бюлетините.

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров също обяви, че резултатите от допитването трябва да бъдат задължителни.

Решението, което ВАС ще вземе до 14 дни ще бъде окончателно.

Преди две седмици Слави Трифонов даде срок на депутатите да приемат бързо промените в Изборния кодекс, поискани от референдума и заплаши, че ако това не стане, той ще протестира пред парламента. Ако съдът реши, че допитването е задължително, Народното събрание ще е длъжно да направи измененията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
После ще иде в международния съд и после в европейския съд и накрая ще го резнат,
63
1
 
2
 
! Отговори
от 79 преди 7 години
До Крали МаркоЗа човек, сложил си такъв ник, прекалено много се вайкаш.D Ретроградния Меркурий или гравитационните вълни не ви ли пречат? А?
62
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Всички които не харесват как се управлява страната искат промяна в начина на формиране на управлението. Всички глуповати и тези дето папкат от статуквото не искат мажоритарни избори. Вие от кои сте?
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшно се е взел в ръце, та прилича на Дарт Вейдър без шлем.
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото този не си гледа пропадналото шоу, а се занимава с политика и се мъчи да определя чуждо бъдеще. Ако си гледа само шоуто и линиите, грам няма да ми дреме за него :)
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави като изпечен хуморист и автор на ШОУта, пак ще смее последен, ама над вас, и вие дори няма да разберете.Вие сте тотална щета, билогична жертва и факта че учиндолския Орфей може да събере 2 млн души е достойно за Дарвинава премия.Анщайн е прав, отново.Аз не бих се гордял, че съм тоя клуб. колкото и да не ви харесва това мнание, вие като радетели и защитници на свободата насловото, нали така, ще трябва да го понесете. Със славчовите струни, ще го преглътнете по-лесно.)) за мен-Дейвид Гарет
58
3
 
1
 
! Отговори
tz92 преди 7 години
Слави да си гледа шоуто, не да си пъха носа навсякъде.
57
1
 
4
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
До Анонимен 79Приятелю, ако не си разбрал за референдума, то можеш да се обърнеш към държавната медиа БНТ - където именно трябваше да бъдат информирани гражданите и където дори има публицистично предаване с името РЕФЕРЕНДУМ.А също и към всички останали (наричащи себеси) обществени медии, които така открито прескачаха темата с цел да няма достатъчно гласували на вота, че и до ден днешен незнаят какво да обяснят и как да я подхванат сега.
56
0
 
9
 
! Отговори
474 преди 7 години
Какво значение има избирателната система, като тези, които ни ги предлагат за "избор" са едни и същи?! Защо си мислите, ме при друга система ще е различно-пак ще са хора от определени партии и кръгове, зад които стоят доста пари и интереси. Трябва да има обществен следизборен контрол върху властта и всеки политик да носи наказателна отговорност за свое действие или бездействие. Само ако имат страх от народ и съд, тогава политиците ще заработят както трябва. И не намалявайте броя им а, заплатата
55
4
 
9
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
Основно мото на нео-либералите и техните медии е, че: една лъжа повторена 100 пъти става истина.Стига с тоя "референдум на слави". Все едно да кажеш изборите на Гошо или Тошо. Това е всенародно допитване. А който е искал да каже нещо по въпроса е имал възможност.,- веднъж: повече от половин година преди насрочване на референдума.- и втори път: като гласува на самият референдум.Всичко друго към днешна дата е завоалирано коментиране с цел обезсилване на вота на народа!
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, ако искам промяна, то тя,промяната, започва от някаво теле-ШОУ. Ако искам да решавам и да участвам в дейността за национална промяна, то аз задължително трябва да гледам това ШОУ, иначе няма как да знам, че става такова нещо.а.к.а., аз не съм бългАрин, щом не следЯ ШОУТО и всичко коЕто кажа срещу ШОУТО ме прави родоотстъпник и предател. Ако искам по-добро бъдеще за децата ми , да съм гледал и слушаЛ плановете в ШОУТО. А АЗ ДОРИ НЕ ПУСКАМ ТЕЛЕВИЗОРА, пустите книги, дето ме разсейват .
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на кого му пука за "хумористичните шоута" в България, ако има интернет? :)
52
0
 
4
 
! Отговори
до Бай Иван преди 7 години
Другите 3 милиона не са в България....огледай се и виж къде са ви децата, внуците..ако в София не го виждаш *** в провинцията - Русе, Силистра, Сливен, Ямбол, Казанлък, Пазарджик...Видин и целия северозапад...*** и питай 50-60 годишните къде са им децата...И да, те не можаха да гласуват.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше психолог, щеше да започне първо със себе си, защото е изключително прозрачен. Но, дрогата не прощава.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОВЕЧЕТО ОЧАКВАТ , ЧЕ МАЖОРИТАРНОТО ЩЕ ПОДПОМОГНЕ БУДА!!!ОБАЧЕ АЗ ПЪК СМЯТАМ, ЧЕ ЕЛЕКТОРАТА НА БУДА Е ТОЛКОВА *** В 90% , ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ С ГЛАСУВАНЕТО КОЕТО ЩЕ Е ПО-СЛОЖНО ПРИ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ!!!------------------------ЩОМ НАРОДА Е КАЗАЛ, ЧЕ ИСКА МИ ДА ГИ НАПРАВИМ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИТЕ!!!!!!!!
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До алек 51с подписката 0т 760 000 исканите промени щяха да веч1е факт=което няма и 15% от ВСИЧКИ ! Който НЕ е гласувал "за" нещо си, значи "мълчаливо" е "против".
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай Иван, другите 3 милиона щом не са гласували означава че нямат мнение и за тях избирателната система е без значение.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67Аз сега не разбрах темата е слави или това че поредния референдум ще отиде в канала и явно никой няма да даде глас на народа?
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 65Кой от всичките че те много, поне 1000 са
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво имаш предвид под "уравновесен"? Спрял е да говори повече от гостите си, спрял е плоските шеги с *** на Годжи и може би дори проявява интерес кой му гостува? Уау :D