Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни

Петчленен състав на ВАС ще вземе окончателно решение по казуса
6 апр 2017 12:30,
140
Задължителен ли е референдумът на Слави? Казват до 14 дни
Снимка: архив Булфото

До 14 дни ще стане ясно дали референдумът за промяна на изборните правила, поискан от Слави Трифонов, е задължителен или не.

Дотогава петчленен състав на Върховния административен съд трябва да обяви задължително ли е допитването.

Върховните магистрати изслушаха днес адвоката, представляващ инициативния комитет на Слави, представители на ЦИК и зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, пише "24 часа.

Още по темата

Петчленният състав на ВАС заседава след като преди време тричленка отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе обявен за незадължителен.

Мотивите на магистратите бяха, че комисията е отчела неправилно броя на участвалите в допитването, защото е взела предвид само броя на намерените в урните пликове.

Липсата на плик може да се дължи на различни причини и затова към резултатите трябва да бъдат прибавени още 490 валидни гласа, смята ВАС.

Становището на съда обаче не означаваше, че референдумът става задължителен, тъй като за това пак не достигат над 11 500 гласа, вместо първоначалните 12 027.

Пред петчленния състав на ВАС прокурор Петрова отново повтори тезата на прокуратурата, че броят на участвалите в референдума се определя не от пликовете, а от бюлетините.

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров също обяви, че резултатите от допитването трябва да бъдат задължителни.

Решението, което ВАС ще вземе до 14 дни ще бъде окончателно.

Преди две седмици Слави Трифонов даде срок на депутатите да приемат бързо промените в Изборния кодекс, поискани от референдума и заплаши, че ако това не стане, той ще протестира пред парламента. Ако съдът реши, че допитването е задължително, Народното събрание ще е длъжно да направи измененията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
4
 
! Отговори
do no way преди 7 години
Слави не е страна по делото. От едната тсрана са 3.5 милиона българи, а от другата сте вие платените клоуни и политическата каста. Както някой ти направи по -долу калкулацията реално Българите в България са под 4 милиона. 3.5 от тях казаха искаме промяна. Ромите на референдума не гласуваха. емигрантите също не можаха да гласуват. Ти срещу 3.5 милиона българи ли искаш да застанеш? Кат излязат хората на площада излез и ти , да ви видим кои сте, платени мишки
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 57Откъде толкова енергия бе, ***брат***?.:)))) "бог" ми дава тази енергия, братко! :)))
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво от това, то е важно качеството, не количеството.Освен това Джей си е с акъла и то много, докато на Славуца коката тотално му е прегорила платката.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джей Лено водеше шоу 17 години. Наш Славуца, обаче, не е достоен да му лъска колекцията от класически автомобили даже.
40
9
 
7
 
! Отговори
no way преди 7 години
Задължителен?? Първо не му достигат необходим брой гласове и второ Как ще ме задължава точно Слави Трифонов и кохортата стояща зад него да гласувам, от кога един полуобразован "шоумен" си присвои функциите на законодателен орган, кой го удостои с правото да се изживява като институция?! Ако има все още някой да не се досеща че този референдум не е, за да се свали Бойко, а за да го бетонира още по- здраво във във властта и че Слави обслужва интересите на статуквото, значи е безнадеждно заблуден . Обаче мажорит. гласуване дава право на Трифонов да се кандидатира за депутат. Което е Целта!
39
7
 
5
 
! Отговори
Референдума-отсвирен преди 7 години
Депутатите пуснаха референдума на чалгаджиите на Слави по наклона на бобслея, т.е. го отсвириха. В крайна сметка ЦИК и съдът решиха, че референдума на учиндолския умник е само пожелателен , а не задължителен поради липса на достатъчен брой гласове. Това са законите на България. Какво му остава на дългия клоун Славчо да организира нов референдум като убеди повече хора да гласуват Да му пожелаем успех.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави е неволята от едноименната българска приказка. Досега чакахме разни оправячи, сега е време сами да се оправим. Да си изберем ние хората, да следим какво става, да се събудим. Иначе партиите и техните лидери ще ниоправят, оправят докато България остане 3 милиона роми
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какво държавата трябва да се занимава въобще с Трифонов.
36
5
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Не знам защо изобщо се дискутира задължителността на референдума. Славчо говори за правото на 3 млн които са подкрепили референдума, но нещо за другите 3млн които явно не го подкрепят не казва нищо.А и не знам как се намират още баламурници които вярват че промени в изборния модел ще променят манталитета на крадливите ни политици.
35
1
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
Духът на закона е, че избраният парламент трябва да се произнесе ... т.е. задължителността му е когато са се произнесли повече хора, отколкото гласувалите за депутатите. Сега имаме нов парламент. Гласовете подадени за влизащите в парламента партии са 2.8 милиона, а участващите в референдума са 3.5
34
4
 
9
 
! Отговори
алек преди 7 години
ако бяхме държава демократична каквато въобще не сме само с подписката 0т 760 000 исканите промени щяха да веч1е факт
33
4
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Станислава Тодоровски. Беше. Грешка.
32
0
 
14
 
! Отговори
помощ преди 7 години
Хора, колко са реално работещите в България? Ако сме 7 милиона, които не сме , но хайде нека е така. Имаме 2.5 милиона в чужбина, около милион роми и половин милион турци. Значи останаха 3 милиона човека. 1.8 милиона са пенсионерите българи. Много малка част пенсионери са емигранти. Значи остават около 1.2 милиона работещи хора. Колко от тях са в полиция, учители, армия, бюрокрация, тоест на държавана заплата? Възможно ли е реално работещите да са под 500 000?
31
3
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Тоя на времто се подвизаваше като Светослава Тодоровски съд рижаа перука, във комбина със Августа фон Попоци а стига бе съединител.
30
8
 
8
 
! Отговори
AZ22 преди 7 години
Слави остана единствената надежда на тая заспала държава!
29
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Дори да не е задължителен, ще е смешно нашите мижави политици ако се скрият зад няколко стотин недостигащи гласа, при положение, че хиляди не можаха да гласуват в чужбина, заради лошата организация.
28
2
 
8
 
! Отговори
много с винкели преди 7 години
ако дойдем от перник тутакси референдума ще стане много задължителен
27
4
 
11
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Референдумът не е поискан от Слави ,а от 2 500 000 българи !!!
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради Слави, бойко протака съставянето на правителство! Страх го е!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kva revoliuciya bre kalkani??Vie dopusnahte neligitimni partii da vi upravlyavat 25 g,zabravihte ubitite ot komunistite i ne posmyahte da stanete sreshtu monopolite v bg,kva revoliuciya? Paliaci..