Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?

30% от личния състав на армията липсва заради недофинансиране
107
Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?
Снимка: Булфото, архив

Въоръжените ни сили вече само частично са в състояние да изпълняват задълженията си за гарантиране на националния суверенитет, по колективната отбрана на НАТО и политиката за сигурност в ЕС. Това констатира Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който служебното правителство прие и предлага на Народното събрание да приеме.

Още по темата

Вицепремиерът Стефан Янев заяви, че причините за това са свързани със системното недофинансиране на армията в последните години. Бойната техника е остаряла, нараства некомплектът на личния състав с между 25-30%, каза още Янев.

Все пак военният министър уточни, че модернизацията на армията няма да бъде засегната. В средата на миналата година Народното събрание даде ход на инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за ВВС и два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС.

Янев обяви, че се работи по още един голям проект за модернизация - за основна бойна машина на Сухопътните войски. Когато бъде готов, той ще бъде внесен в Народното събрание за вземане на решение.

Вицепремиерът съобщи, че се подготвя национален план за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП, съгласно решенията на Срещата на върха на НАТО в Уелс. По плана ще се търси траен политически консенсус за незабавно увеличение на бюджета за отбрана, което ще е приоритет на МО през 2017 г.

Над 2700 военнослужещи са участвали до края на 2016 г. в операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция, пише още в доклада.

През миналата година във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е била съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението. В тях са участвали 815 военнослужещи и 161 единици техника. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
24
 
! Отговори
Сияна преди 7 години
Моя приятел е с петстотин и нещо основна, взима някакъв порцион, дежурства и 60 лева за стаж и това е, пълна мизерия!Другата година напуска и ще си търси другаде работа, по скоро навън!
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Планът за разгром на Българсската Армия приключи успешно ! P.S. добре че света живее в мир, САЩ и Русия се разбират идеално,а бежанците и Ердоган само ни махат приятелски !
10
9
 
16
 
! Отговори
Дудек преди 7 години
Военните ни може да са на ръба, но благодарение на ГЕРБ ще направят решителна крачка напред...
9
11
 
8
 
! Отговори
Чълмъ бей преди 7 години
Оня с глава на кактус да дава обяснения, а тези шкембе войници със смачкани физиономии даже не искам и да коментирам..
8
8
 
23
 
! Отговори
:) преди 7 години
Докато давате 500 лв на войниците няма да имате скоро армия! Чистачката взима повече!
7
4
 
27
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ха така. А кой пожарникар управлява през последните 8г? И колко пъти е вдигнал заплатите на военните през тези години - веднъж. Но иначе санира и асфалтира, за да има за крадене. Никога в БГ история, армията не е била в токова тежко положение, освен при ньойския договор, но сега си имаме Бойко.
6
3
 
3
 
! Отговори
Хасфалт преди 7 години
Организирания Фронт ше ги упрайййй, тъй обещаха ..... ,както и пенцийте
5
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Армията е част от държавата. Какво може да е по-различно.
4
5
 
5
 
! Отговори
Добре де, преди 7 години
това излезе още рано сутрин по ТВ!Колко часа сте след тях?Би трябвало да е обратното!
3
8
 
14
 
! Отговори
ЯЯ преди 7 години
Тия по 20 лицеви опори не могат да направят,кво да говорим за война,сигурно държат автоматите като пръчки...всичките от кол и въже събрани ...
2
5
 
6
 
! Отговори
Въртиии преди 7 години
Пушчай Азис и тфа е!!!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАВА ДУМА ЗА ИЗРАЕЛСКАТА АРМИЯ КОЯТО Е НА РЪБА