Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?

30% от личния състав на армията липсва заради недофинансиране
107
Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?
Снимка: Булфото, архив

Въоръжените ни сили вече само частично са в състояние да изпълняват задълженията си за гарантиране на националния суверенитет, по колективната отбрана на НАТО и политиката за сигурност в ЕС. Това констатира Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който служебното правителство прие и предлага на Народното събрание да приеме.

Още по темата

Вицепремиерът Стефан Янев заяви, че причините за това са свързани със системното недофинансиране на армията в последните години. Бойната техника е остаряла, нараства некомплектът на личния състав с между 25-30%, каза още Янев.

Все пак военният министър уточни, че модернизацията на армията няма да бъде засегната. В средата на миналата година Народното събрание даде ход на инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за ВВС и два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС.

Янев обяви, че се работи по още един голям проект за модернизация - за основна бойна машина на Сухопътните войски. Когато бъде готов, той ще бъде внесен в Народното събрание за вземане на решение.

Вицепремиерът съобщи, че се подготвя национален план за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП, съгласно решенията на Срещата на върха на НАТО в Уелс. По плана ще се търси траен политически консенсус за незабавно увеличение на бюджета за отбрана, което ще е приоритет на МО през 2017 г.

Над 2700 военнослужещи са участвали до края на 2016 г. в операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция, пише още в доклада.

През миналата година във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е била съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението. В тях са участвали 815 военнослужещи и 161 единици техника. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
9
 
! Отговори
Бунт преди 7 години
В името на Свободата, на бунт срещу НАТО!
31
4
 
10
 
! Отговори
някой преди 7 години
До 31: А знаеш ли колко има, които се прибират в 10, ама вечерта. И не само петък.
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България официално не е държава след като оставихме турски самолети да ни охраняват въздушното пространство. Тази "армия" е някаква комедия вече.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и аз имам един съсед ,и се прибира сутринта към 10ч докато си пия кафето преди работа, и го питам що толкоз рано - той ми вика от дежурство се връщал. и си мисля тоя прави пари , оказа се че му плащали 14лв за дежурство 24 часа
28
5
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
МнНОГО СЕ КРАДЕ! И на никои не му пука! Та за армията - имам съсед които работи в МО. Всеки петък в 10 се прибира от работа. Да им вдигнат заплатите, ама и малко да ги постегнат, че това на нищо не прилича...Имаше един генерал дето караше служителите си да му мажат апартамента в работно време. Е как да имаме армия. Те войници или мазачи са?
27
15
 
3
 
! Отговори
Багафон преди 7 години
На тия чебурашки им остават две седмици. Дано не направят същите поразии като последните седмици на кабинета ослушарски. Сдавай и се уволнявай!
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28Как ще няма резултат , има контингетни по редица договори към НАТО/САЩ/ЕС , при бедствия кой спаява хората зимно време, наводнения , аварий, разминиране и т.н. ?
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
орязаните бюджети на пожарна полиция и армията са за сметка на високите помощи за роми. бежанци и затворници
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но за сметка на това, за рушветчийстващи тумбаци и слухтящи ***, се харчат над два милиарда лева годишно. Без да има никакъв резултат.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е Ранът , икономическо , ресурсно и физическо унищожение.... на Б.Армия и държава
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли колко пари от бюджета на МО отиват по държавни поръчки за охрана от частни фирми на бивши военни обекти, които в повечето случаи са поляни с руини ? С тези средства могат да се вдигнат двойно заплатите на войниците.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избрахме си президент левент, ще ни оправи всичко вкл. и армията не се притеснявайте изчакайте 800 дни.
20
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе от 10 човека, се вижда 1 с тумбак , айде стига глупости, сигурно може щом е там, нали имат някви нормативи
19
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало демократа сигурно преди 89 си се мазнил някъде че така да плюеш сега. Бях още малък но това което видях тогава още го помня -ред, организираност,строй, дисциплина, ПВО, хеликоптери,танкове и самолети.Много исках да видя отблизо и изтребителите, но за съжаление нямаше достъп бащата.Та да вземем да помълчим какво е било преди и сега.Просто да се примирим че сме фалирала държава на която не достигат стотици милиарди и всичко се разсипва - вода в пясък.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко искате да им плащаме, нали имаме хора да ни бранят от баби на границата.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е вярно че армията е недофинансирана. Пари се отпускат, но биват окрадени в движение. Никой не инвестира в личен състав,защото там възможностите за злоупотреби са малки.Инвестира се в техника - обикновено ненужна и морално и технически остаряла,за да се превъртят едни пари.Това че поради липса на поддръжка тази техника заминава за скрап след няколко години,или че няма кой да оперира с нея,или че е буквално ненужна,няма значение.И краденето продължава - "модернизацията няма да бъде засегната".
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този с тумбака може ли да подскача ? Питам за един приятел.
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MaйMyнaтaЕ той това прави защото, след 8години управление на ГЕРБ - резултата е пълен разгром в мирно време на Армията !
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Част от Ран-ът изпълнен!!!!!!
13
6
 
14
 
! Отговори
зелен чорап преди 7 години
Войник е професионален убиец на държавна служба ! Всяко друго отношение към тази професия е нелепо. Държавата има нужда от войни, а не от закачалки за униформи. Ако някой се цани да трепе в името на държавата, то тя трябва да го възмезди полагащо се !