Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!

Трябва да задържим работещите в България, настоя той
123
Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!
Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Още по темата

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът.

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколо десети от процента".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
28
 
! Отговори
А ми то... преди 6 години
ако питате работодателите, най-добре е да няма никакви заплати...
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви заплати бe неграмотници, робството отдавна е премахнато. Изгонете тия бизнесмени и ще дойдат истински инвеститори направете 2000 евро минималната заплата, който не му харесва да си намери по-добра държaва и там да развива бизнес.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че има едни живеещи в гетата, за които и 200 лева е много, но в същото време има много хора, които са на минимална заплата, а заслужават повече. Това е реалността. Мутрите-бизнесмени сами се докараха до ситуацията, в която нямат качествени работници и трябва да наемат който им падне от гетата. Затова мутрите не искат да плащат даже и минималната заплата, но в същото време не искат да дигнат заплатите на качествените си работници. Решението е едно - повишаване на МРЗ.
7
0
 
10
 
! Отговори
Продълж. на 7 преди 6 години
Какво е можело да се купи със 168 лв през 1980 г. и какво се е купувало със 124 лв в периода 1993-1995 г.? После човекът е починал.Непрекъснато се обещава на пенсионерите нещо, което щяло да стане в по-далечното бъдеще. Но колко от тях ще го доживеят?
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не дадат по 50 лв към месечния доход и на всички пенсионери, чиято пенсия е под нивото на минималната заплата?Някой, в коментарите към друга статия тук пише, че пенсионерът трябва да получава толкова, за колкото се е осигурявал.Но не е ли редно да се взима предвид и промяната в покупателната стойност на лева?Давам пример. Човек, пенсионирал се през 1980 г.с основна заплата 300 лв, получил пенсия 168 лв, а в началото на 90-те г. му я преизчислили на 124 лв. Коментарът е излишен!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ни придумахте е сега вeче оставаме и отиваме наборници да вардим гаргите.
4
0
 
15
 
! Отговори
не е проблем преди 6 години
Не е проблем МРЗ, а корупцията, беззаконието, безочието на наглостта на управляващите. Разсипията носи много повече вреди от стягане на коланите на населението. пример- САМО БГ СЕ ОТКАЗА ОТ КОМПЕНСАЦИИ ОТ ГАЗПРОМ - БЛИЗО 1 МИЛИАРД ЛВ. А ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИТЕ ДОРИ И 10 МИЛИОНА СЕ ВИЖДАТ МНОГО. ВЪПРОС - ОТКАЗЪТ ДА ПРЕТЕНДИРАМЕ ОТ РУСКАТА ФИРМА 1 МИИАРД ЛВ. НЕ Е ЛИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. И КАВО ПРАВИ ПРОКУРАТУРАТА---ЗАЩО НЕ РАЗСЛЕДВА ТОЗИ ОТКАЗ, КТБ, СБИРКАТА В ЦУМ....
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко, един приятелски съвет от мен. Ако искащ да задържиш работещите в България, трябва да им одвоиш заплатите а не да ги увеличиш! Защото ние работещите навън знаем , че и да ги отроиш пак няма смисъм за работа в БГ
2
0
 
31
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
точно с мин заплата ще задържиш някой
1
0
 
43
 
! Отговори
zeus преди 6 години
С 300 евро през 2020 само ще се държите за кайсиите :)