Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.


274
Още от
Напиши коментар Коментари
182
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да ти изсъхне всичко освен прането дано!!!
Твойте деца първи в кашишка рота да влязат!!!
181
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Евала, стягайте се за служба !!!
180
0
 
13
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 6 месеца
Имайки предвид демографското ни развитие, България първа в ЕС ще има конна армия!
179
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 6 месеца
таен агент ми бил ,той копчето на сакото не може да закопчае абе торба с лайнна и то рижава.100 литра таен агент.
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Идеалное вказармата има джица има тули има бакър има навта афтомади самоледи пистоледи има дреи има обуфки стрижат без платно секи ден фафли и вавли много народ да те научи на некои работи
177
6
 
21
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
Искат зорлем да изгонят от България и малкото останали читави момчета.
176
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всъщност идеята е да се вкарат ромите в трудови войски с цел- полуинтеграция и някаква полза . Доколкото знам -висшистите ще се обучават само 6 месеца.
175
3
 
7
 
! Отговори
Фронто преди 6 месеца
"Ситуацията в света"изисква:
Колективен договор за сигурност;
Професионална, мобилна, неголяма, високотехнологична войска:
Съвременни средства за прихващане
174
3
 
21
 
! Отговори
Фронто преди 6 месеца
За Конституцията:
" Дълг" и " Чест" не са закон;
Патриотизъм под строй не се възпитава;
Клетва дадена задължително(казармената) не важи пред съд
173
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Анти-българско предложение. Милиарди ще потънат в джоба на военни и фуражики. Ще се унищожат пак хилади младежи , които после ще избягат . Тоя да се маха веднага .
172
5
 
19
 
! Отговори
Bnm преди 6 месеца
Тоя кви ги плямпа, то да не е 1885г., изродска работа,наборната армия сега е ''пушене месо''и за такива като него ли ще си дават живота дето съсипаха държавата и без война
171
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 месеца
До Веселин Узунов 191

Е отивай да служиш,и да те опънат по братски.Кюрдите също ще ти се зарадват.
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще обсъждат дали може с някакъв кредит да се възвърне тази работа, Уфцете да работят и да плащат кава им е работата.
169
6
 
10
 
! Отговори
Фронто преди 6 месеца
Агресията към България е в преломна точка! Да, не преувеличавам! Всички момчета на наборна служба ще поемат навън! Тук? Ами тук терена се заема от руснаци, нали виждате какво яростно преселение от там има. Следва? Следва 'Крим'!
168
5
 
33
 
! Отговори
Граничар преди 6 месеца
С адски тъпото предложение на доносника Каракачанов ще изгонят и малцината останали българчета.Кой в днешно време ще иска да губи две години от живота си.
167
3
 
22
 
! Отговори
Този тулуп преди 6 месеца
преяде с власт и почна пак да ръси тъпотии и небивалици
166
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Майтап бе Уили. Майтапчйиска им работа. Те така майтапчийски си управляват. Просто това е шоу за тях. Така на майтам станаха управляващи. Майтапа продължава но на наш гръб.
165
15
 
5
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 месеца
2 години наборна служба,за морските -3 години , добре звучи така младите няма да мислят за глупости да бягат в чужбина
164
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Един народ , който не може да поддържа Армия и Полиция , не е народ
163
3
 
14
 
! Отговори
Didi преди 6 месеца
Да спре да яде, че е направо ужасен. То мозъка му е само лой,затова говори просттии.Германия няма редовна войска, а ние ще имаме. ........