Плевнелиев срещу Радев: Не отваряйте стенограмата за КТБ!

"Президентът е на път да допусне невиждана стратегическа грешка"
Обновена: 25 май 2017 10:19 | 25 май 2017 09:06,
157

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) настоя пред Bulgaria ON AIR настоящият държавен глава Румен Радев да не разсекретява стенограмата за КТБ.

В неделя пред БНР настоящият президент обяви, че е готов да разсекрети стенограмата, но ще изчака до 26 май да получи съгласие от всички участници в разговора.

Още по темата

Според него стенограмата няма юридическа стойност, няма и да даде отговор на въпроса: "Кой окраде КТБ", но "има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност".

Затова той подготви писма до участниците в срещата и настоя да получи от тях утвърдителен отговор дали въпросният документ да бъде разгласен. Отговорите все още се чакат.

"За мен отварянето на стенограмата за КТБ означава преди всичко, че президентската институция ще е големият губещ. Представете си, че вие сте политик, който ще ходи на констатации пред президентската институция, знаейки, че оттук нататък всяка стенограма може да бъде, когато някой си иска, разсекретена. Вие ще ходите там единствено и само с медийни опорни точки. Няма да има честен дебат, а това, разбира се, ще донесе много сериозна щета на президентската институция", заяви в "България сутрин" Плевнелиев.

"За мен, ако това се случи със съгласието на президента Радев, той ще носи отговорността за това, че ще допусне първо стратегическа грешка, която досега български президент не е допускал, второ - за съжаление президентската институция дългосрочно ще страда много от това", добави Росен Плевнелиев.

Той коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, който на среща с македонския си колега Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла в Русия през македонската земя.

Плевнелиев определи казаното като "безспорен скандал и провокация с много дълбок замисъл".

Той призова всички представители на българската държавност също да заявят своята позиция по въпроса и най-вече президентът Румен Радев: "Мълчанието е тотална грешка - България не бива да мълчи тогава, когато се поругава нашата история".

И още той сподели първо пред Bulgaria ON AIR, че вече е член на Европейския съвет по външна политика и в следващите седмици му предстоят срещи с важни политици в Берлин, Ню Йорк, Китай, Австрия и Словакия.

"Радвам се на признанието, което получавам. Очевидно по света хората са разбрали каква беше моята кауза, за какво се борех. Но това е и кауза за България - продължавам да представлявам България, да работя за България", увери бившият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнелиев не е аджамия, знае какво говори, въпреки необузданите изказвания на кyхитe лeйки тук. Радев може би е обладан от добри намерения, но е възможно да си прави някакви тънки сметчици. Има доста съветници, между които вероятно и умни, не само докарвачи, нека му дадат адекватни съвети. Аз нищо не очаквам да науча от някаква стенограма, защото едва ли е имало на въпросната среща радикални изказвания на самоубийци. По-скоро се очаква лавина гадателски "анализи" и замервания с кал.
34
6
 
30
 
! Отговори
Сетила се Мара преди 6 години
Когато му обясняваха на Роско, че начинът на разкриване на досиетата на службите, включително и на действащи разузнавачи създава опасен прецедент и заплаха за националната сигурност, той друго мислеше и изпълняваше... Сега се сетил и се хванал за авторката на президентската институция. Каквото посееш....
33
2
 
35
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Колко години вече минаха и виновни за ограбването на 2.5 милиарда на българите от КТБ НЕМА! Пожарникарят Винету, Дебелата Цаца и Цинтакът Радев им е през оная работа. Те имат "други интереси".
32
1
 
21
 
! Отговори
Към редактора преди 6 години
На констатации ли се ходи при президента или на консултации? Пети абзац.
31
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако един човек (политик) е честен и няма какво или кого да крие, не би се притеснявал разговорите му с президента или която и да е публична личност да са публични.
30
7
 
43
 
! Отговори
младен преди 6 години
Трай бе Поплювко мухленски.
29
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как е възможно тая смрад да е била президент?
28
2
 
30
 
! Отговори
Патра преди 6 години
Едва ли стенограмата е истинска. Такъв обир да се разсекрети не е за устата на обикновен президент без власт, а е дрънкане за авторитет. Това не е нормална държава та да има демокрация и да се разкриват гейтове. Току виж стигнали сме Румъния.
27
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това напълно ме убеди че радев трябва да разсекрети тази стенограма и да изкара далаверите на *** и банския
26
7
 
57
 
! Отговори
Tron преди 6 години
Плевньо, муxльo, ти пак обърка нещата. Всеки български политик е ДЛЪЖЕН да говори и върши деяния от които след това няма да се притеснява от разсекретяване на стенограми и разговори. Но ти дoлна пoдлогo, пак служиш на чужди господари, дори след мандата си. Ти си позoр за държавата ни.
25
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страх ли те е, Росе, ааа? Страх те е какво ще излезе вътре!
24
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво крие Плевнелиев??? Че така се бори да не я отварят.
23
8
 
54
 
! Отговори
тото преди 6 години
с една дума Мухъл
22
12
 
71
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А ти предателю неден как ще обясниш стратегическата си грешка да плюеш по Русия 4 г в резултат на което кирилицата стана македонска! Та ти е а май ката проста
21
7
 
55
 
! Отговори
dido преди 6 години
Ще му лъснат кирливите ризи :))
20
8
 
69
 
! Отговори
аз преди 6 години
Този екземпляр както винаги просто обслужва покоровителите си. Гнусен и жалък е!
19
7
 
79
 
! Отговори
Д преди 6 години
Чакай бе Роска, нали публичността и прозрачността бяха основни принципи на демокрацията? А ти, радетелю, сега що даваш назад? Нещо не ти изнася тоя път, ама то не е като да плюеш по Русия и да ходиш до посолството в Лозенец за указания през ден, м?
18
1
 
31
 
! Отговори
От народа преди 6 години
До Мислеща: Не може да има да има коренна промяна в общество, което само на думи иска такава промяна, а не му се занимава дори да си почисти двора, да си разтреби апартамента, да се усмихне, въпреки всичко, и да започне промяната от самия себе си.
17
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво друго да очакваш от мишкари, дето ги е страх да застанат и говорят открито ? Това не е изповедалня, един управник би трябвало открито да може да защитава думите и решенията си.
16
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Moже би се притеснява от това, че след като са решили да я разсекретят, вероятно вече е редактирана и вътре не е останало нищо скандално.