Захариева: Да направим съдебната реформа за нашите граждани

Думите на Путин бяха непремерени, смята вицепремиерът
Обновена: 27 май 2017 15:13 | 27 май 2017 12:18, Елка Василева
68
Захариева: Да направим съдебната реформа за нашите граждани
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Трябва да се стегнем и да свършим работата. Не заради Брюксел, а заради българските граждани. Това каза заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по bTV във връзка с готвената съдебна реформа.

„Нека да се стегнем, сами трябва да си направим реформата, никой няма да дойде да ни я направи отвън. Да, те могат да дават предложения и съвети от гледна точка на споделяне на добри и лоши практики от другите държави, но оттам нататък нещата са в нашите ръце“, коментира Захариева.

По думите ѝ през четирите изменения на конституцията Висшият съдебен съвет и самата съдебна система стават все по-независими и все по капсулирани и трябва да се внимава да не се отива в другата крайност, защото независимост не означава липса на отговорност и безпристрастност.

„По-добре да седнем и да довършим нещата заедно. Много често съдиите и прокурорите са виждали промените, когато излизат в „Държавен вестник“. Това е подходът, заедно трябва да направим реформата“, каза тя.

Вицепремиерът коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонските земи, като го определи за ненужна провокация.

Още по темата

„Не бих ги нарекла „гавра“, но бяха непремерени. Ние реагирахме, както трябва да реагира българският външен министър. За съжаление, Балканите винаги са източник на напрежение“, коментира Захариева.

Според нея България няма интерес от обостряне на напрежението с Македония. „Ние бяхме първата държава, която призна нашите съседи. Винаги сме искали да помагаме за тяхната европейска интеграция. Ние искаме заедно да празнуваме общите ни празници“, каза тя.

По думите ѝ присъствието на руския президент на празненствата по случай 140 години от Освобождението на България догодина би било уместно. „Хубаво е колкото се може повече чужди президенти да идват у нас. Трябва да имаме прагматична външна политика. Моята цел е да водя малко по-практична икономически насочена външна политика“, посочи вицепремиерът.

Захариева определи НАТО като съюз за отстояване на правото и демократическите ценности. „Всяка държава трябва да има принос. Ние имаме план как да достигнем 2% за отбрана. Смисълът на съюза е съюзниците да допринасят в него“, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко ше праиш ти *** кифло
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТОП НА РЕ-КРАЖБАТА
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Треба първо народа да ви осъди па да видиш от после как влака си влиза у релсите няма друга истина
26
0
 
8
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
бих й направил един дийп троут на тази...
25
0
 
11
 
! Отговори
франко фере преди 6 години
И тая овчица проговори *** хората са с кредити има да изплащат хотели сметки иииииииииииии
24
0
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Тази какви реформи прави бе.....започва ги, свършва ги, пак ги започва....КУХ.ХА ЛЕЙ_КА ЗА ПАРАВАН!!
23
0
 
13
 
! Отговори
Доган преди 6 години
Тази шикерова ми звучи като студентка
22
0
 
16
 
! Отговори
и какво преди 6 години
Стига лозунги! Сядайте и бачкайте!
21
1
 
13
 
! Отговори
Доган преди 6 години
Не че давам акъл но да се започне от цацаров няма да е зле ама надали
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин - най-влиятелният човек на планетата през последните няколко години, точно тази безизвестност пропусна да попита как да си мери думите.
19
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
никой вече НЕ ви вярва,освен да се краде за друго СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЕ СТАВА,справка ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА,НАНЕСЕ ЩЕТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА 11,000,000 ЕДИНАДЕСЕТ МИЛИОННА ЛЕВА И ПРОДАЖНИЯ БЪЛГАРСКИ СЪД Я ОБЯВИ ЗА НЕВИНА.ДОЛНИ *** КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ВАС.
18
0
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Точно герберите ще я направят! Много ви е нисък интелектуалния капацитет. Най - големия на леля Цеца!
17
0
 
11
 
! Отговори
д преди 6 години
Тази друго няма какво да каже освен за путин
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко за нас, всичко за хората :-)
15
0
 
8
 
! Отговори
Лилит преди 6 години
" Нашите граждани"? Тц, тц... На кого оставяме обичното българско село?Съмнително ми е някой изобщо да има представа как да се направи пустата реформа... То, като се замисля, даже нов дом на удоволствията няма....
14
1
 
11
 
! Отговори
Няма как да стане преди 6 години
За да бъде извършена истинска съдебна реформа е нужно разследване и изгонване на корумпираните и зависими съдии от най-високото до най -ниското ниво,а това прави около 95% от състава на съда.Как ще стане това - останалите 5%да съдят колегите си и останалите престъпници без тоги?От къде ще внесете съдии?
13
3
 
5
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
присъствието на руския президент на празненствата по случай 140 години от Освобождението на България догодина би било уместно. Хубаво е колкото се може повече чужди президенти да идват у нас.Имам много претенции към Бойко и ГЕРБ, но ако поканите Путин у нас догодина ви прощавам всичко. Браво, Захарче, отлично предложение!!!!!!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЛЯ,БЛЯ....ЧУВАЛИ СМЕ.....АМА КОЙ ВИ ВЯРВА ,АКО СТЕ ИСКАЛИ ИМАХТЕ 8 ГОДИНИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ,САМО ЧЕ НАПРОТИВ ВИЕ СТЕ ВИНАГИ НА СТРАНАТА НА КОРУМПИРАНИТЕ ,НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ,ЗАЩОТО САМИТЕ ВИЕ СТЕ ОТ ТЯХ !
11
2
 
18
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Полуграмотно същество назначено за външен министър...
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мишка от плевника на Плевналиев!!! Отчайваща компилация от некадърност и амбиции.