В България – реформи и икономическа стабилност? Може!

Радев потвърди амбициите на страната ни да приемем еврото
52
В България – реформи и икономическа стабилност? Може!
Снимка: Прессекретариат на президента

България е решена да докаже способността си да осъществява устойчиви и необратими реформи и да следва стриктно европейските политики, запазвайки икономическата си стабилност. Препоръките на Европейската комисия (ЕК) са важна отправна точка за националните политики и ни позволяват по-лесно да реализираме общите си приоритети в рамките на Европейския съюз. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща със заместник-председателя на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от прессекретариата на "Дондуков 2".

Още по темата

Валдис Домбровскис е на посещение у нас, в рамките на което бяха представени специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017 г.

"България цени високо откритите и задълбочени анализи и препоръки на ЕК в сферата на икономическата и фискалната политика. Те ни позволяват по-лесно да индентифицираме и преодоляваме предизвикателствата, ускоряват растежа и улесняват координацията между икономиките в ЕС", каза още президентът и потвърди амбициите на България да се присъедини към валутния съюз, подкрепени от добрите ни резултати в постигането на устойчивост на публичните финанси и стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт.

По време на срещата президентът изложи и въпроса за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"В България има пълно политическо съгласие за ползите от членството в ОИСР. Уверени сме, че усилията на страната ни и нелеките реформи, които осъществяваме, са видими и оценени в Европа", заяви държавният глава по време на срещата.

Налице е и подкрепа от страна на българския бизнес, каза още президентът и напомни, че България вече участва в редица органи на ОИСР и има готовност да се присъедини към други работни органи и правни инструменти на Организацията. 

Членството в ОИСР се счита за "сертификат" за качеството на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот, както и за позитивен знак към международните финансови среди и инвеститори за стабилността на икономиката и финансовата система.

По думите на Румен Радев реформите, които България може да осъществи с използване на експертизата на ОИСР, са важни за постигане на конвергентност с останалите страни в самия ЕС и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността й на европейско и световно равнище.

"Усилията за постигане на високите стандарти на ОИСР следва да се разглеждат и в контекста на подготовка на България за участие в следващите нива на интеграция в ЕС. Участието в ОИСР ще засили също така ролята на България в региона на Югоизточна Европа като призната икономика, активна във формирането на политиките и прилагането на добрите практики на регионално равнище", посочи Румен Радев.

Валдис Домбровскис оцени високо напредъка на България по отношение на икономическия растеж и балансираната фискална политика. По време на срещата бяха обсъдени необходимите бъдещи стъпки за намаляване на рисковете във финансовия сектор, повишаване на заетостта и постигането на устойчива пенсионна система.

"България може да разчита на подкрепата на ЕК в процеса по присъединяване към ОИСР в решаващ момент за страната и за ЕС. Предстои  Българското председателство на Съвета на ЕС, по време на което заедно ще защитаваме ключови общи приоритети. До края на годината ще бъдат взети и важни конкретни решения за развитие на ЕС в рамките на дискусията за Бялата книга за бъдещето на Европа и петте сценария в нея", посочи по време на срещата заместник-председателят на ЕК. 


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Към българин. преди 1 година
Черногледецо страхлив, защо се наричаш българин когато е ясно че си комунист ,което значе безродник и московска подлога платена с фалшиви рубли. Защо срамиш бългапрското име ,защо не познаваш българската история ,защо се превръщаш в рускаи папагал ,путофил .България винаги ще бъде в ЕС и НАТО незовисимо колко са ти платили да плюеш по народа си .Срамувам се от теб и те заплювам .
43
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Г---Н ПРЕЗИДЕНТ ПРОВЕДЕТЕ СПЕШНО РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕС И НАТО НЕ СЕ БАВЕТЕ ЧЕ НЯМА ДА ИМАТЕ НАЕСЕН ВРЕМЕ ДА ИЗБЯГАТЕ ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ПИШМАН ЕВРОАТЛАНТИЦИ
42
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Икономическата стабилност при управлението на ГЕРБ означава стабилизирана бедност.
41
1
 
3
 
! Отговори
Прогноза преди 1 година
Вероятно след 2 години ще влезем в предверието ЕРМ2 .Там ще стоим от 2 до 5 години.Валутния Борд отпада ,като целта е курса на Лева да варира с не повече от 15% спрямо курса на еврото.Тогава според мен Еврозоната ще почне да губи стремглаво доверие и Лева ще поскъпне с повече от 15% спрямо Еврото.Въпреки това ще влезем но Еврото ще ни дръпне назад и имайки предвид цикличността на Финансовите Кризи през 13-15 години ,очаквам 2022-2025г нова Финансова криза която ще доведе до разпад на Еврозоната.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кауньът пак изригна! Скрийте го някъде малко да си починем отгафовете му. Големият проблем е, че той си въобразява , че върши нещо.
39
1
 
5
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 1 година
РЕФОРМИ И ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ СА ВЪЗМОЖНИ САМО КОГАТО ГЕРБ СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!!!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ooooooooooooooooooooooooeeeeeeeee
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви реформи,каква икономика,какви перспективи,каква евроинтеграция!Нуланд публично псува ЕС,Трамп закрива НАТО,англйската кралица вади Англия от престъпното хомосексуално сборище, БГ ли ще оправи еврото и Европа?Нямат пари да платят на 20 миньора-дрънкат простотии!БАСТА! Всички-те си знаят кои и защо-на Белене и Скравена!
36
1
 
2
 
! Отговори
Фатмака Тапанар преди 1 година
Много се вживя този човек.

Няма ли накой да му обясни с прости думи -- можге би да му заповяда - драги, колкото по-малко се срещаш с хората, толкова по-малко глупости ще чуем от тебе, толкова по-малко ще се излагаш.

Разхождай се с жена си под ръка, както обичаш, но мълчи моля те.
35
2
 
2
 
! Отговори
Антоний преди 1 година
Радев, що не ме пита? Следващият път преди да канеш гости в президенството се допитай до мен. Само одобрените от мен имат право на достъп до президенството.

Ти знаеш ли мама какви връзки ми е уредила. Цял Калофер е зад мен. Колко почерпки даваше във фургона. Вместо да си гледа червените активи и зелените пасиви стана кръчмарка заради мен.

Вижте ме сега!!! Къде съм Аз? Къде сте Вие?

Antini former Djouzi. I know english too :) Гаварю рашън... А немците... Айнцу, цвайнци, дрън :)
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 39
А ти гласуваш за Тиквата и получаваш Сидеров и оня биещ бабички по границата! Честито, приятелю!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

ГЛАСУВАШ ЗА РАДЕВ ПОЛУЧАВАШ БСП И ДПС, А ТОЙ ПОЛУЧАВА 200 БОНА ПЛЮС 5 БОНА НА МЕСЕЦ ЗАТОВА ЧЕ ЦЯЛ ЖИВОТ Е ВИСЯЛ ПРИ ТРИ СЪВЕТСКИ САМОЛЕТА.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 34
ХА-ХА... ДАЙ РЕШЕНИЕ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ. А ЗА ДА ИМА ТАКЪВ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА. КАЖИ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАШ ЗА ДА СЕ ВЪДВОРИ РЕД ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ В ТАЗИ МАЙКА БЪЛГАРИЯ. КАЗВАЙ, БЕ, МОМЪК!
ТИ ЗНАЕШ ЛИ НА КОГО МИ НАПОМНЯШ? В ОНЯ ФИЛМ " ДОБРИЯТ УИЛ ХЪНТИНГ" КЪДЕТО ВЕЛИКИЯТ РОБИН УИЛЯМС КАЗВА НА МАТ ДЕЙМЪН " ДОБРЕ, ТИ КАКВО ИСКАШ ДА ПРАВИШ В ЖИВОТА СИ?" И МАТ ДЕЙМЪН СЕ ЗАМИСЛИ...ТАКА КАКТО НИЕ СЕ ЗАМИСЛЯМЕ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМЕ..ПОНЕЖЕ НЯМАМЕ ИЗБОР.
РАЗБРА ЛИ, КЪЛВАЧ?
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

ГЕНЕРАЛ Е БОРИСОВ И ТОЙ ОТГОВАРЯ ЗА ПЕНСИИТЕ! румен е съветски шофиор
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 31 ХАХААХАХ.. БОККЛУК, ГЕНЕРАЛА ЛИ ОТГОВАРЯ ЗА ПЕНСИИТЕ ИЛИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ? ИЗТРЕЩЯЛ ТЪППАНАР!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да е само жена ми то мъже има с тия пари как се живее,180 лева 40 години стаж тия в нои слепи ли са глухи ли са къде отиват толкова пари за осигоровки за некои ром отде придобиват помощи я гледаи
28
2
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Стабилни в България са само бедността и смъртността !
А, реформи правим вече 28 години и ... виждаме докъде стигнахме.
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС, САЩ, ГЕРБ!
26
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
МОЖЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ!
25
3
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Генерал Маринкин, П.утьо, може ли да попитам кое наричате "икономическа стабилност" в България ?
Преди няколко дни на булеварда до нас се появи просеща пенсионерка .. Не, не е ромка !
Казвам си, че това е някаква пропаднала жена.
Днес обаче на отсрещния тротоар видях друга пенсионерка. Пак бяла, възрастна жена ..
Поговорих с нея .. Има 35 години трудов стаж за тази държава и получава 180 лева пенсия ...
Само лекарствата и струват 150 лева.
Да ви пикам на евроатлантизма !
И на "ценностите" също !