Единственият вариант за АЕЦ "Белене"– приватизация

С държавни пари не могат да се строят два реактора
Обновена: 5 юни 2017 14:22 | 5 юни 2017 14:07, Камелия Цветанова
68
Единственият вариант за АЕЦ "Белене"– приватизация
Снимка: Булфото, архив

Съдбата на втората атомна електроцентрала все още не е ясна. Според премиера Бойко Борисов едндинственият вариант минава през публично-частно партньорство с приватизация на проекта и с някакво държавно участие.

Още по темата

"Имаме стока за над 3 милиарда. Ясно е, че с пари в бюджета няма да се строят два реактора", отсече той.

Енергийният министър Теменужна Петкова каза по-рано в понеделник, че в момента се отделят активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да започне процедура за приватизация. 

"В края на август или в началото на септември, страната ни ще разполага с два атомни реактора, които да мисли какво да прави. Ако има инвеститорски интерес, той ще бъде жизнеспособен и ще се реализира", увери Петкова.

Борисов пък коментира, че не не случайно с проекта са ангажирани учени от БАН, за да няма никакви спекулации кой, как и защо го е решил.

"Това, което ни предложат, ще го дадем на обществеността", заяви премиерът.

Премиерът обаче за пореден път обвини социалистите за решението им за строителството на втора атомна централа.

"Заради недалновидната политика на много хора преди нас се озовахме с два реактора в "Белене" за 3 млрд. лв.", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Докато управлява Бойко, нова АЕЦ няма да има. Асфалт и саниране (и двете некачествени) - това могат да направят.
53
1
 
2
 
! Отговори
Кооп-Атом БГ преди 6 години
Седем милиона пълнолетни българи сме.Ще дадем по 10 евро на месец и я почваме.Това са 800 000 000 евро годишно.И 20% да се листва на борсата.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не само че е стратегически сектор, а е и изключитено рисков проект заради това че няма пазар за тока."Льольо, спомняш ли си тази зима, преди 3-4 месеца, когато призоваваха да не вземем всички да си включим печките, че можело да се стигне до режим на тока? Спомняш ли си, че спряхме износа на ток и въпреки това имаше недостиг?И ти, Льольо Ганьовски, ми говориш, че нямало пазари? Айде преориентирай се. Че следващата зима пак ще ни "призовават" да "икономисваме", че да няма "режими"...
51
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен49А ти за кого гласува,уважаеми?ЗаСДС,ГЕРБ и други демонократизатори?Много си скачал по площадите,залудо.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше време, когато Белене с 2(два) реактора и съпътстваща инфраструктура щеше да излезе на цена от 5 милярда долара. Тогава Бойко каза, че проекта е неизгоден за България. Сега един нов блок в Козлодуй ще струва толкова. И Бойко казва, че това е най - изгодния вариант. Не желая повече да чувам за него. Честно. Омръзна ми от плиткоумни крадливци, чиято единствена цел е да си напълнят джобовете. Станишев крадеца беше по - родолюбив от тоя.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не АЕЦ, ами една Чичо Томова колиба няма да се построи в Белене, защото това е проклето място.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, бате иска да си приватизира АЕЦ за 1лв, защото още няма лична.
47
1
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
В никакъв случай не трябва да се позволява Приватизация на АЕЦ , това застрашава Държавната Сигурност .Защо не се построи Белене с пари от Частните Пенсионни Фондове - там има пари колкото БВП за 1 година на България .Имаме опит с ЧЕЗ - Държавна Фирма Активирана от Пенсионните Фондове на Чехия и даваща Годишни Дивиденти на всеки пенсионер отчислени от Българските Пенсионери .
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България - гений на иновациите! Първа частна АЕЦ в света!
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички държави, ядрената енергетика е в държавни ръце. И ТЕПКО и АРЕВА и Росатом са държавни (вижте им разпределението на собствеността). Само Боко Тиквата смята, че може да продава ядрени реактори, да ги дава на концесия, под наем, или направо като подарък. Когато си ядрена държава, имаш определени отговорности към останалата част от света. Е не можеш просто ей така да ги прехвърлиш на който плати повече. Това което се случва е абсурдно! И престъпно!
44
1
 
6
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
големи енергетици, маркетолози в бизнеса с ел енергията се извъдихте. Толкова ли сложно да разберете че просто козирувахме на ЕС дори по скоро на ЮС и туто финито. Германия се била отказвала от ядрени централи, ми като има евтин газ от Русия Северен поток и въглища неизчерпаеми в Рур що да не се откаже. Ние кскво имсме, една овехтяваща ядрена централа с три Марици тежсщи като воденичен камък и те по на 40 години вече. Е и комшии с ядрени централи но ноеички. Гледай ти какви глуп аци са :)
43
4
 
3
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
седя и ви се чудя на ***, на мен ми триете пистове не знам дори за кскво а тук отявлени циници ксто тоз 51 го държите да му четем простотиите а нслни....
42
2
 
12
 
! Отговори
факт преди 6 години
Енергетиката на една държава винаги е държавна собственост и политика. Другите решения силно вонят на ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА- ИЗМАМА
41
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Не съм надупен на никъде,а "***" произнесено от анонимен антибългарист,звучи като комплимент.
40
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩирлицА ти като си постоянно надyпен на изток какво постигна? Глyпак със глyпак.
39
5
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Eдин ден Козлодуй няма да произвежда ел.енергия,тогава к`во правим?Или е най-важно хубаво да се над.пим на запад,то гащите ни отдавна са свалени от всякакви евро близачи.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия и Швейцария се отказаха от ядрената енергетика, ние обаче се чудим накъде духа вятъра
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ги поръча тези реактори? Сега изведнъж се оказа че не е един а 2. Миналата година платихме от бюджета 1,350 милиарда лева и тази година още толкова. Данък Русия излиза прекалено солен на България. Догодина ще дойде и оборудването към тези реактори от великата русия и ще трябва да платим още 2-3 милиарда. България няма да види бял ден от тази русофилска cган дето краде от нас и дава на русия. Защо този ненужен самовар не беше отказан миналата година?
36
9
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До 38 Не само че е стратегически сектор, а е и изключитено рисков проект заради това че няма пазар за тока.Почти всички които купуваха от нас вече си имат или си строят ядрени централи.Така че проекта вече е умрял.
35
4
 
7
 
! Отговори
Съвет от мен преди 6 години
ТИКВУНЕ , АМИ ПОСТРОЙТЕ СЕГА ВСИЧКО САМО ЗА ЕДИНИЯТ РЕАКТОР !НИКОЙ НЕ ВИ ДАВА ЗОР ДВА ДА СТРОЙТЕ ЕДНОВРЕМЕННО , ТА НАЛИ ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е ТЕБЕ БЕ , АЙДЕ НЕ СЕ ПРАВИ НА ОБИДЕН ДЕ. Белене се започна още при Тато , аз все още помня .