От Франция с любов: Макрон ни помага за еврозоната и за Шенген

Борисов е оптимист след срещата с френския президент
Обновена: 6 юни 2017 15:28 | 6 юни 2017 14:07, Веселина Йорданова
185

Снимка: Правителствена пресслужба

Франция ще ни помага за влизане в чакалнята на еврозоната и за Шенген. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец.
Още по темата

"Техният финансов министър с нашия в момента работят конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финасовия министър в Германия, довечера по същите теми ще разговаярме с президента и с канцлера на Германия", каза Борисов пред журналисти. Премиерът е на посещение във Франция днес, което ще продължи в Германия във вечерните часове и утре.

"България има рядък шанс с предстоящото председателство и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа действително да атакуваме чакалнята на еврозоната, а това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Когато си извън еврозоната и чакалнята, няма на кого да се сърдиш, че тези, които са вътре, искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкия сценарий", коментира той.

След разговорите стана ясно още, че френският президент ще бъде на посещение у нас през август. Борисов разкри, че Макрон му казал: "Ако кажеш и утре идвам!".

"Но преценихме, че август има какво да му покажем, а и ще може да види и границата, и морето, и красотите на България. Една френска поговорка казва: По-добре веднъж да видиш, отколкото 100 пъти да чуеш", коментира премиерът.

Борисов каза, че е оптимист след срещата с Макрон, защото той обича България. Премиерът описа френския президент с думите: "Много енергичен и много слънчев човек".

"Той обича България, харесва му този регион и иска да бъде деен в тази посока, а това е от полза за нас", обобщи Борисов.

На въпрос какви са реалистичните срокове за влизане в ЕRМ ІІ, премиерът отговори: "Както казваше Царя – Да бъдем с акъла си" и допълни, че не се приема за добър тон да предпоставяш дати и срокове, но е факт, че в рамките на един ден Франция и Германия на най-високо ниво разговарят с България по тези теми и ги включват в дневния си ред.

"С президента Радев можем да бъдем добри домакини на подобни срещи в България", смята Борисов. Според него след вчерашния дебат в София за ЕС има оптимизъм и у нас.

По думите му страната ни в момента - и като стабилност, и като дисциплина, и като финансово-икономически показатели, е много по-близко до сърцето на Европа, отколкото много държави в централната част.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
7
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Баце, преди 3 години едва не срина и ***. Успяхте да приберете само 4 милиарда. Днес си хвърлил око на спестяванията на всички българи. Като въведете Еврото цените двойни, заплатите същите, спестяванията по вашите джобове. Иначе много си приличате френски инфантил и балкански дядо.
120
5
 
2
 
! Отговори
Еmigrant преди 6 години
Evrozona shengen Bulgaria ,, NIKOGA ,, tova shte e SMART za Evropa...
119
5
 
7
 
! Отговори
demograph преди 6 години
В случая прагматизмът има думата. Не е важно котката дали се казва Бойко или Емануел, важното е да лови мишки. Еврозоната е тлъста мишка. Заслужава си.
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако от туй нещо чакаме любов, жална ни майка!
117
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Функционалната неграмотност е ниво на уменията за четене и писане, което е недостатъчно за извършване на ежедневните дейности, изискващи четене над начално ниво.С други думи северноазиатски дуррак!
116
8
 
11
 
! Отговори
Алеко преди 6 години
Бай *** в Париж.
115
6
 
10
 
! Отговори
Iron преди 6 години
Ай сифон, никой не ще сирене за 10 лева, да го купуваме за 10 евро, а заплати и пенсии да не мърдат. Тая зона си я заврете... Валутен борд е една Еврозона, само, че в лева.
114
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувал ли си за синоними, Зози?!
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Функционално неграмотен, знаеш ли какво е....
112
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До Анонимен 115Ти си пример за функционално неграмотен. Това ли разбра като прочете поста ми, че САЩ ще се разпадат?
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пак се посмях с чугунените ***..."Знаеме че си от хората дето се радват на чугунени ***, стоманени членове и железни пенетрации, дрогарю Тенекиен дървар. Подготвяш ли се за прайда?
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не е казал че САЩ ще се разпадат.Я провери в гащите си
109
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия, Турция, Иран, Китай.Това е новия съюз.Много хубаво място е Европа,докато я пазеше Турция и САЩ.Сега ако Путин каже на Ердоган да пусне онези талибани на Изток кое ще е най хубавото място за живеене;)Европа е в клещите на Турция и Русия и на САЩ.Фактите говорят всеки ден.Атентатите ще продължат.
108
8
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Пак се посмях с чугунените *** за разпадането на НАТО, ЕС и фалита на САЩ :)Последно кога?
107
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все още не се е родил човека дето ще надхитри Путин. Камо ли комплексирания Бонапартчо. Не тази вечер Жозефина.....ъъъъ, пардон Брижит.
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВярвам на Тръмп...Като ти изпраска 50-60 томахавки пак му вярвай!
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така 107.Даже се съмнявам че 5 г.,може и по рано.
104
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин си води интересите много хитро.Как мишката ще срита слона;) 2011 започна модернизация на армията която при Елцин беше зле.Сега вършее в Сирия и няма да отстъпи.Номера със сваления самолет и убития посланик не го изнервиха.Защото беше игра на ЦРУ и Ми6 за свалянето на ЕРДОГАН от САЩ.Тръмп усети играта и заигра с него и тегли майна на ЕС.
103
3
 
9
 
! Отговори
Политрук Петров преди 6 години
Френското геронтожуженце е наполовината на размера и четвърт на теглото на другаря 'гигант" Борисов, но си го будалка и пързаля както си иска, а нашия конграчулейшън йес мен се радва като пръв абдаал и баллък и се връзва ентусиазирано на "думи на които не вярва малко дете".
102
8
 
14
 
! Отговори
:) преди 6 години
106, Днес Сърбия е заявила, че има само един стратегически партньор и това е Русия. Не знам какви ритници ти се въртят в тролската глава, но фактите са съвсем други. Източна Европа с радост ще се измъкне от ЕС до 5 години. Помнете ми думата.