Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!

Всички в парламента – единни: Проблеми в здравеопазването има!
175
Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!
Снимка: visualhunt.com

Леви, десни, либерали в парламента – всички се оказаха единодушни, че проблемите в родното здравеопазване са сериозни, болници фалират, лекарите недостигат, пациентите умират.

600 лекари завършват в България годишно, а подадените молби за заминаване в чужбина са 500, обясни Анелия Клисарова от БСП по време на разискване в Народното събрание за състоянието на болничната помощ в страната.

Според нея основният проблем за това са трудностите със специализациите, защото когато няма свободно място за младия лекар, който иска да получи специалност, му се налага да се издържа сам и естествено да започне втора работа.

"Отиват в чужбина, работят за други пациенти, а ние пишем наредби, това се получава накрая", обобщи тя.

А иначе и от БСП, и от ГЕРБ обявиха, че дълговете на болниците вече са над 500 милиона лева и всяка година се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

Червеният депутат Георги Михайлов видя вината за това във факта, че лечебните заведения в страната са твърде много и източват НЗОК.

Здравният министър Николай Петров отчете, че имаме 343 болници и е ясно, че няма как парите от НЗОК да стигнат за всички. Той се обяви и против отпадането на лимитите, защото според него така се трупат дълговете.

"Не може да има тотална и пълна свобода, а говорим за задължения само на общински, областни и университетски болници, но не и на частни, което показва, че явно моделът им на работа е успешен. Контрол, контрол и пак контрол, и публичност", призова Петров.

Даниела Даридкова от ГЕРБ, която оглавява здравната комисия в НС, също призна, че задълженията на болниците вече са минали психологическата граница, а тази година състоянието на НЗОК изглежда особено тревожно.

Зам.-шефката на парламента Нигяр Джафер от ДПС коментира, че в последните години стана практика да фалират общински болници.

"17 от тях отидоха в небитието, сега говорим, че има заплаха за фалит на областни болници и е въпрос на време това да стане", каза тя. Според нея дефицитът на Касата се прехвърля от година в година и още с приемането на бюджета се говори за актуализацията му.

Имало пет причини за това положение - навлизането на нови методи за диагностика и лечение, прекъсването на функционалната връзка между отделните звена на лечението, неосъщественото прехвърляне на дейности към доболничната помощ от болничната, което води до свръххоспитализация, социалните функции, които изпълняват болниците.

Освен това, според Джафер, болниците фалират и заради липсата на лекари и сестри.

Съпартиецът й Хасан Адемов добави, че тежкото положение на системата е и поради липсата на мерки за профилактика и превенция на здравето, както и за продължително лечението.

В крайна сметка депутатите решиха, че до две години трябва да бъде въведена системата на електронното здравеопазване – електронно досие, електрона здравна карта, електронна рецепта и електронно направление.

По предложение на ГЕРБ два пъти в годината, през юни и декември, здравният министър ще представя пред ресорната комисия в парламента актуалното финансово състояние на болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
7
 
6
 
! Отговори
до 115 преди 6 години
Няма "всеки си решава" - като искате да решавате - платено обучение, това е!Значи ще плащам данъци, ще обучават някакви хрантутници с моите данъци, а те след това вместо да лекуват българи, ще лекуват афганистанци и сирийци в Германия...
114
1
 
5
 
! Отговори
доктора преди 6 години
1,5 млн.долара годишна заплата за лекар специалист тоест средно около 100 пъти средната работническа в САЩ.Съгласен съм на тази система и срадост ще се върна и ще си платя следването ако трябва и на 10-ни цени. Въпросът е вие съгласни ли сте за операция от апендицит да плащате по 10000-20000 лв.
113
3
 
1
 
! Отговори
До 113 преди 6 години
АКо си мислиш, че в София учим дълбоко се лъжеш умнико! В Германия почват толкова бг медицински студенти годишно колкото и в БГ.
112
7
 
3
 
! Отговори
жж преди 6 години
До АнонименАха ще учат в други университети, ама друг път. Дали ще могат да си го позволят. Ама да драснат после да работят другаде е лесно, нали? Като са изучени на евтиното.Пък ако могат да си плащат, да учат навън.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 108, споко и в Берлин ще отидат, а ти си мри в злобата си комплексар
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 113Ами учат и в Берлин бе, всеки сам си решава къде да учи
109
4
 
3
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Моля не правете сравнения със САЩ.Моята субсиплащатдия за 13 семестъра беше около 40000лв.Още около 40000 са платили родителите ми,освен данъците който плащат.И са прави колегите от форума за уседналостта-единственото което ще стане е че децата ще отиват да учат в чужбина.Таксата в България в момента е 900лв.на семестър в германия около 450 евро.Единствената разлика е по високия наем,тя и храната е на същите цени.Като цяло разликата не е толкова голяма.А за СА_ да там плащаш но после 1,5млн.год.
108
7
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 6 години
Ами защо учите в София, а не в Берлин, умнико?
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДругаРЕ и другаркЕ, количеството и качеството на кадри е функция на зашлащането, ТОВА Е ! и нема какво да ревете, вчера един рева че немал кадри в туризЪма, ами нема да имате никъде
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОК - да закриват здравната каса и всичко да е платено!А не да плащаме осигуровки, а после плати си за това, плати си за онова, ама касата само тия изследвания покрива, ама за този скенер се плаща, ама това, ама онова...
105
0
 
1
 
! Отговори
до102 преди 6 години
Дай си сметката бе мизeрник, че да ти преведа некой лев
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 102Навсякъде в европа медицинското образование се субсидира, и то сериозно, е не очаквам на теб да ти е известен този факт, с това мислене накрая няма и по 100 лекари да остават
103
1
 
5
 
! Отговори
ДО 102 преди 6 години
Семестриалната такса в Германия е 250E с включен транспорт, а на много места не повече от 100E- В Бг семестъра е 460лв. ТИ кое би избрал
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда, и ако имахте акъл, щяхте да мрънкате, че заплатите в България като цяло са много ниски. Защото няма как вие да получавате 10к, докато има хора с висше образование работеши за 400лв. А такива има. Вместо това мрънкате как никой не ви уважавал. Ми няма да ви уважава, като се държите като социопати с лиценз да убивате. Стискали сме се за 20 лв??? Естествено че ще се стискаме, здравеопазването в България трябва да е безплатно, а не за всяка глупост да те дрънкат като джанка.
101
3
 
8
 
! Отговори
до 95 преди 6 години
Това не променя факта, че медицинското обучение в България е няколко нива над румънското!
100
0
 
8
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Защо да задължаваме само лекарите да работят след дипломиранети, ами инженерите, програмистите, адвокатите
99
0
 
4
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
искат да затрият нацията ни, негодниците олечени във власт. Младите специалисти да избягат и да останат долна меркантилна ***, за да бъде лесна за манипулиране и да си живуркат сладко.
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали има пари за асфалт и ядрени самовари в Белене, за какво са ви болници, сестри и лекари??
97
8
 
4
 
! Отговори
до 97 преди 6 години
Няма да отидете да учите в чужди университети, защото там се плаща!Да го направят и тук така - платено!След като няма да работите за здравето на тези, които са платили обучението ви, слабо ме интересува къде ще учите и дали ще имаме медицински университети!
96
2
 
11
 
! Отговори
12 лапички преди 6 години
500 лекари годишно напускат България, и нито един митничар!Защо това е така, другарки и дрогаре?