Ще избираме ли 240 мажоритарни? Правна комисия е "За"

Вотът - на два тура, президентът определя избирателните райони
Обновена: 13 юни 2017 19:13 | 13 юни 2017 19:00, Камелия Цветанова
25
Ще избираме ли 240 мажоритарни? Правна комисия е "За"
Снимка: Булфото, архив
Комисията по правни въпроси в НС прие промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, на първо четене с гласовете на депутатите на Бойко Борисов, ДПС и "Воля".
 
ГЕРБ предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.
Още по темата
Законопроектът почти изцяло се покрива с внесения от управляващата партия малко преди разпускането на предишния парламент, включително и в мотивите, но има съществена промяна при отношението към партийната субсидия - в януарския законопроект се предлагаше изцяло премахването й, докато сега се предвижда само намаляването й според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Различно е още, че се предвижда при избор на депутат за министър да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило. Това означава, че всяко разместване на позициите на депутат във властта ще означава около два месеца празно място в парламента.
 
БСП и ОП бяха против предложенията на ГЕРБ. 
 
Червеният Крум Зарков обясни, че БСП е готова със свое предложение за смесена избирателна система със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати.
 
Според Христиан Митев от ОП пък мажоритарната система притежава огромен недостатък- липсата на представителност.
 
От ДПС също имаха предложения за поправки в кодекса, който обаче не минаха. 

Освен премахване на задължителното гласуване и на опцията "Не подкрепям никого" от ДПС настояваха партиите да имат право да не регистрират кандидат със същия номер, който се е паднал на партията в жребия на ЦИК.

Движението искаше още агитация да може да се води и на език, различен от българския с осигурен превод, както и да се върнат старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина - в дипломатическо представителство да се отваря секция при над 20 избиратели, подали заявления, а извън представителство - при над 40, автоматично отваряне на секция, ако на предишни избори е имало 100 гласували, и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Хайде честито. Бойко, бсп и доган ще ни управляват доживот. Срам и позор, колко е тъпо населението...
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По логиката на Слави и 6 депутати са достатъчни, защото 6 ( банкерски) фамилии контролират света
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - А как се извъртяха нещата?!ю-у! Ти какъв сън сънува! Обозначи се бе! Може да някой да те хареса и да те изберат за лапачката в парламента!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - *** пак ще гласуват за ГЕРБ, БСП, ОП, ДПС,ВОЛЯ, и нанопартия.ти за коя от тези секти гласуваш?!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотарите да развалят коалицията веднага.
16
1
 
12
 
! Отговори
EUSSR преди 6 години
Трябва да се въведе и възможност за отзоваване на избран депутат. При подписка съдържаща над 60 % от гласовете подадени за даден депутат да може да се прави нов избор по всяко време.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете Бойко колко опции има. Ако нещо не може да мине с обединените минава с Марешки и ДПС. Велик комбинатор е. Държи глупавите патриоти като бушони и в удобния момент ще ги хързулне. Отработили го е перфектно.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** пак ще гласуват за ГЕРБ, БСП, ОП, ДПС,ВОЛЯ, и нанопартия.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо 240¿ Може само 28, по един от област. Никаква файда от повече!
12
1
 
11
 
! Отговори
Неее преди 6 години
Какви 240, какви 120? Една шепа народ сме не ни трябват повече от 50.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви 240? Само 120! Останалите - вън!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мажоритарна система,в рамките на партийна ситема,е БЕЗСМИСЛИЦА!!!!ПОРЕДНАТА ГАВРА С "ДЕМОКРАЦИЯТА"!Поредната мимикрия на партийната мафия,за запазване на "демоктатическият тероризъм"Спомня ли си електоралния ***,какви чудеса му блееха,че ще станат,когато се премахваше еднопартийната система?!!!А как се извъртяха нещата?!Сега се готви същата порнография!Важното е стадото да се управлява и да не мисли!То вече не мисли!Даже няма смисъл да се "управлява" - само трябва да се побутв
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко село с феодал и крепостни селяниПравната комисия пак ще е "ЗА"
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб ще краде при всяка система. Ще краде до край.
7
3
 
20
 
! Отговори
лъжци преди 6 години
Нали референдума беше за 120 депутати. Обаче на вас измамници това не ви отърва. Крадци, убийци!
6
3
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Мажоритарна система трябваше да бъде въведена през 90-те.Сега вече е късно-белите хора се изнесоха и няма кой да гласува отговорно.Парламентарните избори ще станат като местните-търговия на поразия!Сега поне на национално ниво трудно се купуват гласове и това донякъде предпазва.Представителността ще отиде по дяволите,естествено.И какво ще получим-трипартийно НС+известен брой откровено купени места.И защо Герб си мислят,че ще имат над 50% от местата?Единият път може,ама следващия?
5
1
 
10
 
! Отговори
ТЕТО преди 6 години
ЗАДА НЕ БИЕ НА УЧИ ЧЕ ВЗЕМАТ ПО 5/6 ХИЛЯДИ ТАРИКАТИ А ЗА ПЕНСИЙ НЯМАТ ОПРАВДАВАТ СЕ БОИКО СЪС СМЪРТА НА ОФИЦЕРА ОТ ХЕЛИКОПТЕРА ЕЙ НАГЛА РАБОТА НАГЪЛ ЧОВЕЧЕЦ
4
1
 
19
 
! Отговори
Ще избираме ли ? преди 6 години
Ще избираме ли 240 мажоритарни? Правна комисия е "За"Народът се надява да са максимум 120 лапача. ?40 бяха решени, когато населението беше над два пъти повече. Сега то се стопи като лански сняг, редно е и лежачите на народния гръб да намалеят в същата пропорция.
3
2
 
17
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Е сега ни се ..а м.матаПарламент:Мутриперачи" бизнесмени"Братя Ганевитимдомусчиевганчев......ще се емигрира
2
1
 
8
 
! Отговори
tato преди 6 години
не е до заяждането това е почти нормално но повечето ходят само да се подпишат и да вземат после заплатите си а колко пари получават от комисийте в които са влезли 0т всякъде по отделно и то не за стотинки.Това немога д аго разбера.Имат заплати после от всяка комисия където участват им се плаща по от делно е НЕКА НЯКОИ МИ ГО ОБЯСНИ ТОВА ЩОТО БИЛЕ УЧАСТВАЛИ В КОМИСИЯТА ЗА ЕДИ КОЙ СИ ЗАКОН АМИ ПУНДЮВЦИ НАЛИ ЗАТОВА СТЕ ИЗБРАНИ ОТ НАРОДА НЕ ДА ДЕЛИТЕ РАБОТАТА СИ НА ЧАСТИ И ЗАДА НЕ БИЕ НА УЧИ