Офертата за F-16 отпада, ще бъде "Грипен" или "Юрофайтър"

Условията за плащане не били приемливи, разясни Каракачанов
23 юни 2017 15:37,
231

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Офертата за закупуването на F16 за превъоръжаването на родните ВВС е отпаднала и остават другите два варианта -  изтребителите "Грипен" или "Юрофайтър". Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той обясни, че офертата за закупуване на F16 е отпаднала, защото не отговаря на условията по плащанията.

"Такива са резултатите, които ни е оставило служебното правителство", каза той.

Каракачанов обясни, че основното изискване е било разсроченото плащане. Офертата за F-16 не е била оскъпена, но е трябвало основната част от плащането да бъде в първите две години, което "икономически няма как да издържи".

"Имаме решение на предишно правителство, което ако го нарушим, ще бъдем обвинявани, че по едни или други съображения предприемаме такива действия", коментира той.

Каракачанов обясни, че когато се сключи договорът за изтребителите идеята е да се плати първата вноска и да се определи периода, в който да бъдат доставени първите от общо 8 изтребителя.

"Възможно е първите да постъпят до втората-третата година и така във времето", посочи министърът.

Във внесеното в Министерския съвет предложение Каракачанов предлага да се включи и проектът за патрулните кораби и за сухопътната бойна машина, за да вървят заедно.

"Възможно е в хода на преговорите плащанията да бъдат разсрочени за повече от 10 години, но ние сме разсрочили, за да може да включим и проекта за бронираната машина, за да може със средствата да започнем и трите проекта почти едновременно", каза вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AnonymousРуските *** и руските зетьове може да искате да сте с "Русия заедно завинаги" , ама ние българите искаме да сме далеч от руската ***!
143
2
 
1
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Тук пак стана състезанието САЩ с/у Русия. Какви самолети точно щели да се купят. Това не ви е Android с/у iPhone. Няма значение .. ще се пръснат милиарди за излишни неща. Там е проблема...
142
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
da im dadat po edin deltaplaner na voennite i po edna pra6ka
141
5
 
2
 
! Отговори
до запознат преди 6 години
След като сте запознат, би трябвало да знаете че Ф-22 е официално забранен за продажба със закон на американския сенат. Въпросният Ф-22 досега не е участвал в бойни действия, но вече има един свален над Сирия от комплекс С-300 или С-400. Що се отнася до Ф-35, в момента единичната му цена е 300 млн. долара и то главно защото ВВС на САЩ се отказаха да купуват първоначално предвидените 150 самолета. Доста други страни дъщо се отказаха да купуват Ф-35 - още има много проблеми за оправяне.
140
10
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Изтребителят трябва да бъде Ф-16.
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 140kato go znam naroda kolko my e akala po-dobre da si sedi da tarka toto-milioni
138
2
 
3
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Единствената добра новина е, че даже и за Грипен всяко руско желязо е безпроблемно за сваляне.
137
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е лошо с един референдум да питат народа дали иска този разход. Защото мисля, че го искат шепа хора.
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петата колона воглаве с руската болонка Бойка направиха всичко възможно да спечели изгоден на руската *** кандидат.
135
6
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--129;Разсъждаваш като първобитен. Като купим Ф--16 след след него следват Ф--22 и Ф--35.Грипен ще изработи ли такива? А Юрофайтър? Трябва да се мисли за бъдеще. Това може да реши министър като Каракачанов и събратята му от Атака. Това са вредни за страната късогледи и вредни политици.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До защитниците на "пазенето":Тук не става дума да водим война с тези осем самолета, целта е да можем да охраняваме въздушното си пространство и да обучаваме и облитаме пилотите си, чийто изключително ценни умения в момента закърняват.
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наблюдение: Тези, които горещо защитаваха трийсетгодишните Ф-16, сега също така горещо защитават двайсетгодишните Юрофайтър-и.Извод: На тези хора изобщо не им пука какъв самолет ще вземем, важното е да се прави сечено.ПП. Грипен е единственият чисто нов самолет в офертите, при това с боекомплект и добра многогодишна програма за поддръжка и актуализация. Този самолет ще ни служи поне 40 години. Освен това е малък и евтин за поддръжка, покриващ много от специфичните ни изисквания.
132
5
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--114;Казвал ли ти е някой колко си глупав?Руската окупация след Девети ни струва 140 милиарда лв. Освен това СССР ни изкомандва да сменим Немското качествено оръжие с руски ръжди.Всичко го плащаме скъпо и прескъпо. "безплатния" нефт го купувахме по $22,5 за барел ,а на запад беше $18. Лъжеш като русофило--комунист. Русия само ни е грабила.
131
1
 
2
 
! Отговори
Анинимен преди 6 години
И от кого ще ни пазят и опазят няколко самолета? Ако е до трениране на пилотите, не може ли да летят на натовски самолети в някоя от базите, нали сме партньори.. Хем ще направят по стотина часа годишно.
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юрофайтър с два двигателя и повече товароподемност. Повече оръжие носи и гориво.
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът каза,че е нужен план за 5 години напред.Това е подобие на стария план от комунизма, който също бе за същия срок.Нужно е обаче и Българската армия да е филиал на военно промишления комплекс, тъй като доста често използваното и готово въоръжение се продава на цена като ново от нуждаещи се държави или както си беше и преди.Няма да измислим топлата вода,основните схеми на работа са известни на всички.
128
6
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Руската пета колона пак надделя.
127
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, зависи от ПВО - то, бих казал ;)
126
1
 
5
 
! Отговори
Proximus преди 6 години
До КрайПВО-то е като космите на п-та. Пречи, ама не те спира.
125
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1997 щатите купиха 21 Миг29 от закъсалата Молдова за смешните 40млн долара и няколко камиона. Израелците също тогава купиха 11 Миг29 от "неназована източноевропейска страна". Тяхните пилоти са били силно впечатлени. Още тогава са имали някои много по-модерни системи, напр. каската на пилота за прицела, катапултирането и т.н.