Офертата за F-16 отпада, ще бъде "Грипен" или "Юрофайтър"

Условията за плащане не били приемливи, разясни Каракачанов
23 юни 2017 15:37,
231

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Офертата за закупуването на F16 за превъоръжаването на родните ВВС е отпаднала и остават другите два варианта -  изтребителите "Грипен" или "Юрофайтър". Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той обясни, че офертата за закупуване на F16 е отпаднала, защото не отговаря на условията по плащанията.

"Такива са резултатите, които ни е оставило служебното правителство", каза той.

Каракачанов обясни, че основното изискване е било разсроченото плащане. Офертата за F-16 не е била оскъпена, но е трябвало основната част от плащането да бъде в първите две години, което "икономически няма как да издържи".

"Имаме решение на предишно правителство, което ако го нарушим, ще бъдем обвинявани, че по едни или други съображения предприемаме такива действия", коментира той.

Каракачанов обясни, че когато се сключи договорът за изтребителите идеята е да се плати първата вноска и да се определи периода, в който да бъдат доставени първите от общо 8 изтребителя.

"Възможно е първите да постъпят до втората-третата година и така във времето", посочи министърът.

Във внесеното в Министерския съвет предложение Каракачанов предлага да се включи и проектът за патрулните кораби и за сухопътната бойна машина, за да вървят заедно.

"Възможно е в хода на преговорите плащанията да бъдат разсрочени за повече от 10 години, но ние сме разсрочили, за да може да включим и проекта за бронираната машина, за да може със средствата да започнем и трите проекта почти едновременно", каза вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юрофайтър?! А стига фантастики, струва майка си и баща си. Грипенчето е нашето самолетче - съвремвнвн, нов, мобилен, от шосе излита, има автономно захранване, за класа и цената е номер 1.
123
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още от сега ми мирише на тлъсти комисионни,този шкембе войвода доста ще налапа
122
3
 
10
 
! Отговори
Курамиянко преди 6 години
Всеки път, когато пропадне някоя герберастка далавера, там някъде плаче някое герберастко дете, на което не му достигат джобните за кокаин !
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
turkiye: F 35 A - 100 adet
120
4
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Самолети ти трябват да ходиш да бомбиш някого някъде. На нас ни трябва сигурно ПВО. И военна служба и клетва за всички момчета които искат да учат висше безплатно и да могат да заемат държавна служба. Няма логика да искаш да си депутат, кмет, министър а да не си готов да браниш България ако се наложи.
119
6
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
АААА стига сиромахомилството за гладуващите хора дето така мизерстват по опашките на маказа и на Кулата. Парите трябва да се дадат за сигурност и отбрана но да се насочат така че да има ефект.
118
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да пръснеш 1.5 млрд суха, народна пара за нещо, от което нямаш реална, практическа нужда, а в същото време 70% от хората мизерстват и едвам свързват двата края, по простата причина, че не крадат и не "усвояват" "фондове" - е върха на безочието, безумието и показва, че плюете на хората и ви бОли к*ра за тях!ха сега пръснете парите, вземе комисионните, премахнете и кеша на 1000 лв и мога да ви кажа направо - закривай и пускай катинара на тия 111 хил км2!
117
4
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Вижте ВВС до 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо:224 МиГ-2190 МиГ-234 МиГ-2522 МиГ-2923 Су-2231 Су-2544 Ми-2418 Ми-8sА сега се изканваме / като гладен на *** не/ какъв самолет да си купим.
116
1
 
6
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 114Според Wikipedia имаме два бойни в момента. MiG-29 и Sukhoi Su-25. Sukhoi е великолепно име за самолет в България :)
115
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали сега сме съюзници на НАТО. Продадохме националните си интереси, традициите си, всичко, само и само да сме в НАТО. Те защо не ни дадат самолети без пари, а ни карат да си ги купуваме, при това на десеторна цена.
114
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ако купиме още 8 самолета, ще ни станат общо 9. Правилно ли съм разбрал.И внуците ни ще ги изплащат около 200 години.А едно време военната ни авиация наброяваше 335 самолета, всичките до един без пари, подарък от омразната Русия.
113
1
 
9
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 109Просто военните обичат да си купуват неща да им изглеждат по големи членовете. Трябва да сме икономическа сила не военна. Тогава ще имаме купища силни защитници и никой няма да посмее да ни каже копче. Иначе за 668 изтребителя съм се изсилил - 245 F16 имат активни. 668 са им всички военни самолети.
112
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГРИПЕН е най-добрият избор, обаче платените антибългари скачат срещу него, само защото Президенът Радев го препоръча. Да не забравяме все пак че Генерал Радев е бивш главнокомандващ ВВС и че целият му живот е минал в авиацията - от курсант до генерала, минал е приз всички длъжности, благодарение единствено на личните си качества. А не като Тиквата, който от недоучил пожарникар бе произведен генерал-менте от Първанов и Доган за да им помага в ограбването на България.
111
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Бау е абсолютно прав. Ислямска държава няма един изтребител пък си отвоюва и си пази територия по- голяма от България няколко пъти. Не харчете пари за лъскави играчки а направете 6м. интензивно военно обучение на всички български момчета.
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До tolerastпонеже само руснаците могат да правят самолети нали? ... смешници
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БауИ аз не мога да разбера. Турция ако реши да ни напада и тръгне утре сутрин, до обяд ще се вее турското знаме над парламента.
108
4
 
6
 
! Отговори
tolerast преди 6 години
хаха тези юробоклуци били най-модерните в света,ама пак по-добре от 30-годишните кошници дето искат да ни пробутат.Аман вече от руски и американски *** дето *** по сайтовете,бъдете българи бе,еничари скапани
107
4
 
11
 
! Отговори
Бау преди 6 години
668 изтребителя има Турция, ние ЩЕ имаме ... 8. От кого ще се пазим от Македония ли ? Дайте ги тези пари за нещо смислено ...
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цялата работа отстрани мяза на ученик, който е взел от баща си 1000 лв за да се изфука, пред гаджето, че е "голяма батка".в положението в което се намира странана и най-вече хората, няма нищо практично и разумно в това, да си навиеш на пръста да купуваш нещо, което реално погледнато не ти трябва, но рекламата от телевизора ти казва, че "ако не го купиш си лузър"!ограбихте хората през ктб, сегаги грабите през хвърчила, а от утре - през премахването на кеша!дали ше ви търпят хората повече?
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей това българина е спец по всички въпроси и все в калта седи.