Офертата за F-16 отпада, ще бъде "Грипен" или "Юрофайтър"

Условията за плащане не били приемливи, разясни Каракачанов
23 юни 2017 15:37,
231

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Офертата за закупуването на F16 за превъоръжаването на родните ВВС е отпаднала и остават другите два варианта -  изтребителите "Грипен" или "Юрофайтър". Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той обясни, че офертата за закупуване на F16 е отпаднала, защото не отговаря на условията по плащанията.

"Такива са резултатите, които ни е оставило служебното правителство", каза той.

Каракачанов обясни, че основното изискване е било разсроченото плащане. Офертата за F-16 не е била оскъпена, но е трябвало основната част от плащането да бъде в първите две години, което "икономически няма как да издържи".

"Имаме решение на предишно правителство, което ако го нарушим, ще бъдем обвинявани, че по едни или други съображения предприемаме такива действия", коментира той.

Каракачанов обясни, че когато се сключи договорът за изтребителите идеята е да се плати първата вноска и да се определи периода, в който да бъдат доставени първите от общо 8 изтребителя.

"Възможно е първите да постъпят до втората-третата година и така във времето", посочи министърът.

Във внесеното в Министерския съвет предложение Каракачанов предлага да се включи и проектът за патрулните кораби и за сухопътната бойна машина, за да вървят заедно.

"Възможно е в хода на преговорите плащанията да бъдат разсрочени за повече от 10 години, но ние сме разсрочили, за да може да включим и проекта за бронираната машина, за да може със средствата да започнем и трите проекта почти едновременно", каза вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
5
 
! Отговори
Дамаджанков преди 6 години
Еййййй, тъпани. Какви Су-та бе! От Русия само мацки, нищо другоооооо!
83
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ако някой си мисли,че покупката ще е по целесъобразност нека да продължава да пише. Всичко е въпрос на лобита и кой ще надделее. Останалото е въпрос на формулировка, т.е. на молива....
82
8
 
7
 
! Отговори
ники преди 6 години
Даже руските *** ги е шубе да не би да вземем Eurofighter, пишат ли пишат в подкрепа на Грипена. Що ли?
81
10
 
9
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
Защото Су-то за разлика от останалите два самолета е участвал в реални бойни действия - последно в Сирия, където е показал в небето какво може. Грипена и Юрофайтера са скъпи и красиви играчки, построени за пране на пари, но не и за водене на бой.
80
0
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Най-добре е догодина да купим един колесник, следващата другият, после опашката и така да има няма 7-8 години току виж сме сглобили цял самолет. Ако престанат да крадат пък ще е най-добре. Пари ще има за всичко
79
2
 
7
 
! Отговори
до 75 преди 6 години
Як-41 едва ли. Защото руснаците му продадоха на Сащ технологията за вертикално излитане за Ф-35. Щото великите американци, самостоятелно не са правили никога такъв самолет. Само Англия и Русия могат.
78
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Су-тата са прекалено големи за нас самолети - докато изфорсират, докато завият - и са извън границата ни. Имаме нужда от малки самолети - МИГ-29 или МИГ-31/модернизиран 29/, но геополитиката не дава руски машини. Затова новите Грипен-чета са идеални за нас.
77
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам от самолети, но това което видях на авиошоуто в Крумово, ме кара да се замисля.Там бяха представени и Юрофайтър и Грипен. Като за тях бяха построени климатизирани павилиони, а самолетите бяха опасани с хииляди кабели, вкарани в кабината. Там беше също и Миг-29, сложен настрана, а пилотите стояха на сянка под крилото. Като дойде време за демонстрация, издърпаха го с влекач до пистата и ни скри дъха с акробатични номера. Та, по време на война,ще поствят грипените в такива облекчени у
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не разбирам защо намесвате СУ в цялата сделка...Като Натовска държава няма начин да вземем руски самолет! Затова и руснаците изобщо не са подавали оферта! Грипен е оптималното решение!
75
2
 
6
 
! Отговори
ДО 70 преди 6 години
Най-доброто за БГ са ЯК-42 с вертикално излитане. Точно за малка територия като нашата. Освен това са доста надеждни и не много скъпи.
74
8
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Йотова си го получава, ама друг път. Генералчето е под фотонаблюдение от другите два чехъла - жена му и Курнелийка.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама явно въобще не следите темата, но коментирате...Офертите са три за употребявани Ф16, за употребявани Юрофайтъри и за чисто нови Грипени! Един нов боен самолет има около 8000 летателни часа. Ф16, които ни предлагат са произвдени средата на 80-те и отдаван са ги преполовили. Грепен е оптиламлно решение, защото ще можем да го позлваме следващите поне 40 години. Като технически възможности е прекрасна машина, с евтина поддръжка, идеална за отбрана на небето ни! Ние бомби в Сирия няма да пускаме.
72
9
 
11
 
! Отговори
СУ ама друг път преди 6 години
Хората от Русия котка не взимат, вие самолет искате да купувате!
71
6
 
11
 
! Отговори
до 68 преди 6 години
От статия в сп. Нешънъл Интерест:За руските изтребители Су-34 и Су-35 се редят на опашка след успеха на ВКС на РФ в Сирия
70
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Су-27 М-В е най-доброто за България. Другите изтребители са непригодими за малка страна като БГ.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипенът е класи над жабарската боза наречена Юрофайтер.
68
7
 
7
 
! Отговори
ист преди 6 години
Който се обръща с ДРУГАРЮ, да му се иска имунитета. Това е равнозначно на ХАЙЛ.
67
0
 
8
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Господа, за какво мечтаем е едно, а какви са ни възможностите съвсем друго!И аз си мечтая за Су-35 или F/A-18E/F Super Hornet, но...- първо сме страна членка на НАТО, тъй че, за Су-35 може да забравим.- второ за F/A-18E/F Super Hornet пари - Нема!Избора е между нов Грипен или стара "щайга" F-16 Block 25.(F-16 Block 52+ е прекрасна машина, но и за него пари - Немааа!)В нашия случай Грипена е за предпочитане!
66
13
 
6
 
! Отговори
ники преди 6 години
Странно уж тия боклучавите Су били много евтини, па никой не ги купува. Що ли? Защото всичките им предимства са само в пропагандните материали.
65
8
 
7
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Су-37 без никакво въоръжение струва колкото напълно окомплектован Грипен..вие тия руски самолети ги изкарахте два за лев, бе :-):-):-)само подръжката на остарелия Миг-29 ще глътне през годините стотици милиони,но иначе видиш ли новите съвременни руски изтребители били евтини..кажете колко струва Су с въоръжението и всичко останало,а не ..каква е цената на гол самолет