"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?

Временна комисия в НС ще нищи решението за купуването на изтребители
Обновена: 28 юни 2017 15:06 | 28 юни 2017 15:00, Камелия Цветанова
251
"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?
Снимка: Reuters, архив

С гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти беше прието искането на депутатите на Бойко Борисов да бъде формирана временна комисия в НС, която да разгледа всичко свързано с купуването на нов изтребител за армията ни.

Още по темата

Емил Христов от ГЕРБ оглави комисията, а негов заместник стана съпартиецът му Христо Гаджев. Изненадващо второто зам.-председателско място остана свободно поради липсата на кандидати.

До решението за създаването на тази комисия, която ще работи два месеца, се стигна, след като в неделя шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е защитил решението за закупуване на шведски изтребители "Грипен" и това е станало в периода, в който не е имало окончателно решение на служебното правителство.

Червената шефка Корнелия Нинова пък обвини премиера Бойко Борисов, че е предрешил сделката.

"На 23 юни Бойко Борисов прави изявление в Брюксел заедно с премиера на Швеция и казва - започваме разговори за "Грипен". Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър". Кой предопредели "Грипен" - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", скочи тя.

Нинова отсече, че Цветанов е обявил, че иска комисия и е намекнал за корупция само десетина дни след изказването на Борисов.

"Етикетът на тази комисия, която искате да създадете, има две имена - страх и корупция. Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по високите етажи на властта, корупция, но не в президентството, а както виждаме на други места, магистрали, които се разследват от прокуратурата, НДК тепърва ще го разнищваме, санирането", заяви лидерът на БСП.

Според Цветанов обаче целта на комисията е да се разсеят всички съмнения около бъдещата сделка.

Целта не била да се вика на изслушване прзидента Радев, а експерти и да се изясни всичко свършено досега за купуването на изтребителите.

Червеният Крум Зарков обвини ГЕРБ, че нападат държавния глава: "Това, което ви вбесява е рейтингът на Румен Радев и знаете, че макар да сте шампион по изборни победи, никога няма да достигнете това, което той направи, а именно хората го обичат, уважават и му се доверяват".

Според Йордан Цонев от ДПС създаването на временна комисия за изтребителите не само ще блокира процедурата по сключването на сделката, защото вече е вход, ами дори ще я компрометира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 90 На каква трева си, бе младеж? Бива ли да се напушиш от толкова рано?
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това руско желязо е безпроблемна мишена даже и за ветерана Ф-15."Като лъжеш поне вярваш ли си? Потърси тренировъчни битки между двата самолета. В 7 двубоя между F15 и Су-27, седем победи за руснака. Тренировъчните битки по двойки(2-ка F срещу 2-ка Су) - 6 победи за руснаците, 1 за американците. После слушай коментарите на пребледнелите американи, като слизаха от самолетите... да получиш информация от първа ръка ; )
61
4
 
11
 
! Отговори
Пешонайзер преди 6 години
Малко сухи сравнения:F16 - разработка 1974 - цена на единица 34 млн $Gripen - разработка 1981 - цена на единица 56 млн. $Eurofighter - разработка 1979 - цена на единица 123 млн. $МиГ 29 - разработка 1982 - цена на единица 22 млн. $Седим и се чудим. Защо да не вземем да си купим още от това, което вече имаме и за което имаме подготвени пилоти и бази за поддръжка...Ние с 10 самолета, от които и да е - нищо няма да направим при война... защо да са от скъпите?!?
60
2
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Търсете причината в социологическите проучвания - ББ има одобрение 35%, РР има 57%. От това следва че ББ не може да си намери място от яд и започва изливането на една помия по РР само и само *** да свали рейтинга на опонента си. И от там - всички медии на Грухи се включват, мислят се прозвища, плюе се, и прочие само и само да има как ББ да е отгоре. Това е истината. Самолетите са на заден план. Още от преди РР се говореше за Грипен и на там отиваха нещата.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските са в пъти по-евтини.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1,5 милиарда лв за 8 самолета ... 96 милиона EURO/бр и то без въоръжението малко множко ми се вижда.Цялата "Арена Армеец" излезе 90 милиона и то лева по думите на ББ.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 74 Я кажи тогава как като СУ-35 е с 2 тона по-тежък от СУ-27, и имат еднакви двигатели развива с 300 км/ч повече? СУ-27 развива 2500км/ч, СУ-35 2800 км/ч. Палячоо..***!
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНЯМА ДА Е ГРИПЕН, ЛОБИРАНЕТО ЗА ГРИПЕН БЕ ХОД НА РУСОФИЛСКИТЕ АГЕНТИ ЗА ДА СКАРАТ БЪЛГАРИЯ И ШВЕЦИЯ
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офертите са три - Грипен, Юрофайтър и Ф-16. Точка. Без руски ***.
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69Стига с това Су-35, тролчев! Е кво му е "опасното" на това Су -35!! Су-35 е леко модернизирано Су -27!! И стига с тази прословута "маневреност" -изтребител не се произвежда за авиошоу а за да сваля вражеските такива. Това руско желязо е безпроблемна мишена даже и за ветерана Ф-15. За Ф-22 и Ф-35 да не говорим -там нещата са напред поне с 50 г.
53
0
 
4
 
! Отговори
ффф преди 6 години
аз пък купих хвърчило на децата
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските самолети са най самолети и нямат аналог в света ! - трудно излитат ама па като излетят няма кацане с години. Купуваш, пускаш ги да си летят и забравяш.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цвинокио да каже тая комисия какво разбира от самолети, там един има ли дето e виждал самолет на живо. Oставка на целия ГРОБ ,референдум за президeнтска репубика и мажоритарен парламент.
50
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Е що за въпрос какви са тези патриоти.Патриот е - душа дава, за наука, за свобода;но не свойта душа, братя,а душата на народа!От Тейко Ви,Ристьо, Ботьовия син.
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЕЛТА НЕ БИЛА ДА СЛУШАТ ГЛУПОСТИТЕ НА РАДЕВ А МНЕНИЕТО НА ЕКСПЕРТИ.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общинската болница в Поморие фалира,вие спор коя играчка и каква е необходимо да купим!!Значи пари за Грипен-и по 50-60 милиона долара имате,нямате пари една болница да съживите!!И когато закъса една банка преди време 4 милиарда и наляхте,а болницата,която ви лекува я хвърлихте на белите мечки!!Е.....ти приоритетите на народ!!
47
0
 
2
 
! Отговори
Жоре Грипено преди 6 години
Тези Грипени са четвърто поколение и наистина производството им е спряно преди няколко години, защото сега се произвежда пето поколение Грипен. От СААБ са заявили и това го пише в различни издания, че ако България реши да купува, ще рестартират производството на четвърто поколение. Каква е разликата- просто пето поколение е с по-добър софтуер и авионика, така че една ескадрила ако излети да може да има свързаност помежду им в реално време.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименсу 35 е руски и няма да бъде закупен, само НАТО техника ще бъде закупена
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛОБИРАНЕТО ЗА ГРИПЕНИ ОТ МЕДИЯ НА БЛУМБЪРГ Е ПОГРЕШЕН ХОД.
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 67 ***, запознай се със характеристиките на тази *** Грипен и с новия СУ-35- най-маневрения и опасен изтребител в света. Даже американски генерал признава това.