Балканите се нуждаели от перспектива, не само да си говорим кой цар чий е

Всички искали веднага да сме като Швейцария, но не ставало така
Обновена: 1 юли 2017 07:46 | 1 юли 2017 07:30, Камелия Цветанова
132
Балканите се нуждаели от перспектива, не само да си говорим кой цар чий е
Снимка: Булфото, архив

Това, че България е председател на Съвета на ЕС за шест месеца, не означава, че можем да направим всичко, което желаем. Можем да се придвижим много напред, ако политическият елит на всяка една от държавите, желаещи членство в евроатлантическите структури, надрасне историята. Тази позиция беше изразена от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

Още по темата

Нашите балкански народи – те са европейски народи, но хората имат нужда от перспектива, не само да си говорим кой цар на кого е. Това е важно за историците, но кое е по-важно от това да вървим напред и да добруват народите ни, коментира Борисов в Дубровник, където се провежда форумът.

Той посочи, че пред колегите си е обяснил, че членството в НАТО и ЕС започва от промяната в манталитета.

"На Балканите навикът е колко пари и кога ще дадат – ако може веднага, и изведнъж да станем като Швейцария. Този манталитет трябва да се промени. В Европейския съюз се работи по друг начин – хората на първо място искат да видят ценностите, да видят реформите, да видят свободата на словото, свободата на придвижването, борбата с престъпността, с корупцията и едва тогава можем да поставим темата за присъединяването с кохезионните фондове, с Берлинския процес и всичко останало", каза Борисов.

Според него пресните рани от конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и на развитие на региона. Борисов даде пример със споровете за това кой да поеме председателството на ПСЮИЕ след Словения и Босна и Херцеговина.

"Би трябвало да е Косово. И отправих призив към колегата Вучич да се съгласят. Как ще говорим за НАТО и ЕС, като едно председателство не може да направим?", посочи министър-председателят.

Борисов изтъкна и важността на икономическото развитие на държавите от Балканите, припомняйки българската поговорка "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ" и издадената от цар Иван Асен ІІ през 1230 г. Дубровнишка грамота, която е създала предпоставки за развитието на търговията между България и Хърватия още през Средновековието.

"Да направим така, че на Балканите БВП да стане като в Бенелюкс и тогава всички ще ни искат", е мнението на българския премиер. Той отбеляза важността на инфраструктурните проекти и посочи, че докато България развива своите инфраструктурни връзки с Турция, Сърбия и Гърция, в западната част на полуострова това все още не е приоритет.

Премиерът Борисов каза пред журналисти в Дубровник, че в провежданите от него в рамките на форума двустранни срещи с президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич обсъжда развитието както на двустранните икономически отношения, така и постигането на отношения на добросъседство между държавите от Балканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата продължава да ръси "бисери" (т.е., глу пости). Откъде ги изважда, бе!?Един умен мъж казваше, че хич не е лесно да се ПИШАТ глупости. Изглежда, обаче, че да се ПРИКАЗВАТ глупости е много по-лесно (не се замисляш за правописа). Еле па, за банкянскийо - никакъв проблем.
57
1
 
3
 
! Отговори
9689 преди 6 години
Някои колкото са по *** се дълбочеят повече.
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Американец 62 Какво предлагаш,Реформаторите,които се разпадат всяка седмица ли,или комунистите от БСП,заради които спират европейските фондове ли?
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Оооо,60 Това,че у нас не всичко не е наред,не омаловажава ролята на всяка председателстваща ЕС страна,по ротационния принцип,в случая-България през 2018.Щом у нас има толкова проблеми,какво да кажем за Западните Балкани,там са стократно повече,защо да не споделим опит с тях,те са много по-назад от нас,въпреки нашите недостатъци.И без това,пишем безплатно,проектите на Сърбия за пограничните региони,за да намажат от ЕС-фондове пари.
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Boko bo 61 Няма как да стане това,защото Путин се изживява,като "бащица на балканските народи",а Вучич и българските комунисти от БСП,му пригласят.
53
3
 
12
 
! Отговори
Американец преди 6 години
Перспективата на Балканите не трябва да е тиквенска.
52
5
 
8
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Мисля, че е назрял момента всички балкански държава да се обединят в балканска конфедерация под мъдрото и вещо ръководство на г-н Борисов. А на самият него за особенни заслуги да бъде присъдена титлата "Баща на Балканските народи"
51
1
 
18
 
! Отговори
Оооо, преди 6 години
Я,остави Балканите,ами ела си оправи кашите,които забърка у нас. Пак си се снишил и чакаш да отмине бурята. Под краката ни ври. Искаш да се избием помежду си ли? ...Както си я подкарал скоро ще подскачаш като нестинарка върху жарава. Не разчитай на безкрайното ни търпение!
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКато знам как Бай *** прави избори,наистина е избран.Вервам ви.Следващия път вържете Цв на стол и му залепете устата с тиксо.
49
1
 
13
 
! Отговори
To6ko56 преди 6 години
Къде беше толкова години - сега ще оправяме администрацията, ще обличаме полицията, ще обединяваме Балканите. Живота започва, пей сърце .....
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44ПРОВАЛЕН ПОЖАРНИКАР..знам ли, 3-и път е избиран... представям си колко пъти би бил избиран непроваленият , който още не се е и появил и не го виждам да се появи ...обективно погледнато - "непосветени" са стабилизирали страната (мавъра и баце), а след посветените обикновено идва рязък възход, последван от фалити на обикновените хора... та не знам колко е провален пожарникаря.
47
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв манталитет,като Сърбия е руска ***,с руска база в Ниш,в която руските агенти организират преврати в бившите югорепублики и която се въоръжава до зъби с руско оръжие -12 МИГ-а,подарък от диктатора Путин?За какъв"военен неутралитет",говори ултрасът Вучич?Интеграцията на Западните Балкани-мисия невъзможна.
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен53 Как мислиш,сръбскоруската глутница,заедно с комунистите от БСП,да имаха доказателства за тези клевети,за ББ,нямаше ли досега да ги публикуват?
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен53 Не всеки,драги,не всеки...
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виж сега пич полицейските награди на Борисов нищо не означават, те се раздават на всеки , който в момента заема ръководна длъжност в МВР, България е малка и много хоар знаят за амфетаминовите афери на Борисов и Домусчиев зад чадъра осигуряван от Флоров, а дали плюещите са полуграмотни, по-скоро феновете на ББ са такива, които не знаят какво означава думичката МОРАЛ
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да стане,като онзи ден по сръбското предаване"Кирилица",сръбски политик каза:"така сме си добре,да вземаме и от изток и от запад,каквото можем"...Егати манталитета,дето го имат сърбите.
42
2
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Я съм *** и ти си *** ,другарю Баце ! Нали така рече у Америка ?
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление,Сърбия не умее да живее сама,като суверенна държава,защото е свикнала да доминира над народите от Велика Сърбия,маскирата ,като Югославия.А и има лош ментор-Русия,която я насърчава да се намесва във вътрешните работи на бившите югорепублики и дестабилизира Балканите.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами чи то и при Путин всички светавни величия му ходят на крака въпреки плюенето !!
39
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен46 Хейтърите тук,срещу България и Борисов,сякаш не забелязват,че "кучето си лае,а керванът си върви".Колкото и да плюете Борисов,той се ползва с доверието на почти всичски световни политици,България е членка на НАТО и ЕС от 14и 10 години,предстои да се включи към безмитната зона.Да бяхте прави за миналото на ББ,той нямаше да има толкова награди от полицейските и сигурностни служби на западните държави.Плюещите са обикновено,полуграмотни хора от страни от третия свят,като Русия иСърбия