Ако загърбим ЕС и копаем в "Калиакра" – ?20 хил. на ден глоби

Ако се стигне до реални санкции от ЕК, ще ни излезе доста солено
Обновена: 8 авг 2017 12:10 | 8 авг 2017 12:10, Веселина Йорданова
69
Ако загърбим ЕС и копаем в "Калиакра" – ?20 хил. на ден глоби
Снимка: БТА, архив

По 20 хил. евро на ден ще бъдат санкциите от ЕС за защитената зона "Комплекс Калиакра", стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който събра заинтересованите страни на среща в МС.

До казуса се стигна след като екоминистър Нено Димов издаде забрана за извършване на дейност на територията на защитената зона с мотива за риск от загуба за държавата на стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС.

Още по темата

Това предизвика протести от страна на местното население, което смята, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. Според еколози обаче хората са подведени, а целта е земеделските земи да не се застрояват. Прокуратурата също ще вземе отношение по казуса, след като се запознае с данните по случая.

Премиерът апелира да се намери бързо и работещо решение в спокоен диалог.

"Стига с тези обиди", призова Борисов заинтересованите страни.

От думите на присъстващите кметове стана ясно, че Планът за управление е изготвен без участието на местните общности и това е основен проблем.

"Основната причина за протестите беше липсата на информация, неяснотата на хората. Хората в Каварна, Шабла и Балчик и до днес не знаят кои са реалните очертания на защитените територии и кои са засегнатите собственици", коментира кметът на Каварна Нина Ставрева.

Тя заяви, че в плана има редица сгрешени текстове и даде пример с това, че за две от селата е посочена надморска височина нула.

Екоминистърът Нено Димов каза, че проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не е в "Натура", а в начина, по който са определяни границите на земите, в липсата на работещи механизми, в замитането на проблемите под килима.

Според него Плана за управление ще бъде готов тогава, когато отчете всички гледни точки или максимално много, трябва да е траен и работещ и да се смени начинът, по който се води политиката по опазване на околната среда.

По думите му основната цел е да се спести на България влизането във фаза на реални санкции от ЕС и да се види как да се действа с Плана за управление.

Анна Ганева, директор на Института по биоразнообразие към БАН, пък заяви, че за изготвянатео на Плана за управление са ползвани официални данни и че научната общност е обидена във връзка с появилите се квалификации за некомпетентност.

Димитър Канариев от Националната асоциация Българско Черноморие посочи, че процедурата, по която планът е разработен, е порочна и ще бъде обжалвана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 6 години
Що не махнете перките?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво им дреме , нали са държавни пари !
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спинърите все пак сe оказаха токсични...DDама тука Китай нема аПцелютно нищо общо..
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак Бат Бойко да оправя кашите забъркани от Станишев и престъпната му партия БСП!
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Суджук заедно с любимата Цветелинка наслагаха ветропарковете. И започнаха да получават тлъсти пари от НЕК, защото се договориха да им се плаща енергията на много висока цена. Бсй Суджук лично резна лентичката на голфигрището. На кого е и защо него запазиха? Ще увърта Суджука, ще отлага и заблуждава но няма да помогне на хората там. А този *** Нено, министърчето, да си го носи на рамо Суджука. Министрите на Суджука са от трагични по-трагични. 15 години е във властта и все по-зле.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГайте"Run, you fools" както се казва в една мъдра книга.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре ще ни глобят, че не спазваме директивата кой с кого да си го слага...
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Суджука е спазарил родината ни евтино.
5
0
 
5
 
! Отговори
Ais преди 6 години
Bre toz europeiski sultan, kakvi golemi globi slaga na raiata...
4
2
 
20
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Всичкото селяни край Калиакра се вижда хотелиер в бъдеще. Нищо, че плажове няма и туристите ще трябва да стигат до морето с делтапланер. Нещо подобно на Банско с огромен брой хотели и малко ски писти. Е ще протестират и едните и другите, щото не са разбрали, че Природата не всекиму е дала най-доброто. Днес искат земеделие, утре ще натискат за промяна на статута на земята и така до края на света, или като тръгнеш от Резово до Дуранкулак все едно да си в Люлин2, и Младост4.
3
2
 
20
 
! Отговори
ТАКА СТАВА преди 6 години
Така става винаги когато държавата действа без да се съобразява с желанията и мнението на народа си . На края плаща на чужд народ .
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ЕС не му трябват български земеделци, хотелиери, рибари. Трябват му послушни биороботи да консумират второ качество храни, да плащат скъп ток, високи лихви, да не получават достойно заплащане и най-важното: ДА СИ ТРАЯТ!
1
6
 
26
 
! Отговори
БГайте преди 6 години
BG exit!