Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...

Вицепрезидентът Йотова и лидерът на ПЕС Станишев с добри думи за Москва
14 сеп 2017 14:33,
202
Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...
Снимка: архив, Булфото

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Русия необходим съюзник за борбата с международния тероризъм и страна, с която Европа трябва да работи.

Още по темата
Йотова откри изложбата "Големите на 20 век" на художника Валентин Кардамски в парламента, а думите й идват ден след като повод за коментари стана докладът за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. В него Русия се посочва като външнополитическа заплаха за България.

Според вицепрезидента, напоследък се изразходва прекалено много енергия за спорове и замеряне с квалификации в една или друга посока. 

По думите й санкциите, които ЕС наложи на Русия и нейната обратна реакция, не само не са дали резултат, а имат и негативен такъв.

Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев също коментира доклада и каза, че той не смята Русия за основна заплаха за сигурността ни. Бившият премиер също уважи изложбата на Кардамски в парламента.

"Очевидно е, че заплахите са различни. Те идват от бежански и миграционни потоци, от тероризъм, който заплашва всяка европейска страна", каза той.

Станишев коментира, че влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние и върху нашите с Русия.

"Искам да кажа лично мнение – Русия за България винаги е била не просто обикновен съсед. В съзнанието на българите тя остава страната, която е дала най-много за освобождението на България от османското владичество с десетки хиляди руски войни. Ние винаги това ще го помним", каза председателят на ПЕС.

Според него, когато се формулират документи от страна на правителството, важно е да се отчитат и политическите послания. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и образователните реформи в Украйна, според които се ограничава правото на малцинствата да учат майчин език.

"Тази реформа засяга не само България, но и другите малцинства. Украйна дължи отговор дали ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави, дали ще има малцинства в Украйна или няма да има", коментира тя и уточни, че реформата вече се е случила, защото законът е гласуван на 5 септември в украинския парламент.

Според нея премахването на изучаването на майчиния език ще затрудни децата, които искат да учат в български университети.

Илияна Йотова коментира и изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който призова България и Румъния да влязат възможно най-бързо в Шенген. По думите й той не за първи път призовава за това.

"Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия", поясни вицепрезидентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЛАТИЛИ СА И И НЕ САМО НА ТАЯ КРАВЕ..ТИНА АМА В ДОЛАРИ,за какво са им пробитите рубли,тях и копринкаджиите не ги искат!Толкова пък да са прозрачни,толкова пък да са гадни как е възможно бе,пууу егати проклятитето бе
92
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идио-това откога рассия е съсед на България?Вчера и зеленочорапестия се изказа неподготвен че отношенията ни с рассия не трябвало да са заложници на чужди интереси а не уточни гов..то КОИ СА ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ,може би отношенията ни трябва се съобразяват преди всичко с руските интереси ли БЕ ГЛА..НАК!!!Гледам статистика за износа на България ,вече сме на +в търговията с ЕС а с други страни сме на - заради МНОГОМИЛИАРДНАТА СЕКИРА НА РАССИЯТА СПРЯМО БЪЛГАРИЯ по линия ГАЗПРОМ И ЛУКОЙЛ!червени...ци...
91
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92Отново лъжа. Единствената държава , която се бори с тероризма в Сирия е САЩ и Ирак. Двете държави имат сухопътни армии и превземат град след град. Когато Русия има войници на бойното поле - както в Украйна :) Тогава , ще ми говориш.
90
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм, че САЩ използват Русия за борба срещу тероризма, следвайки принципа да противопоставят терористи на терористи
89
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и поета Вапцаров е вярвал в РУСИЯ /СССР/ - "опомнихме се , но вече беше късно"
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йотова,кога ще идва девети септември,ние партизаните да слизаме от Балкана?
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dnes.bg/obshtestvo/2017/09/14/novinite-dnes-trus-pepel-i-mrak-za-sasht-a-rusiia-obichame-ia.353310Открийте разликите между севернокорейското дебело кимче и родните рус.опати!!!Не търсете! Няма!
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв ще станеш е единствено твой избор. НО, ако не учиш цял живот и нямаш мерак за преквалификация не обвинявай другите, държавата или капитализЪма, за спането си под мостовете после!
85
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че президентската институция разделя народа и дестабилизира държавата.
84
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли рубли са платили на червеното плашило за да говори такива глупости?
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам всички да станем програмисти, финансисти, лекари, защото следващите 1-2 години безработицата рязко ще скочи, но за програмисти, финансисти и лекари винаги ще има работа! Така няма да ни се налага да спим зимата на улицата като останем без работа и не можем да си плащаме сметките.
82
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не е партньор, тя е единствената страна в Европа, която реално се бори с джихадизма. И това е неоспорим факт.
81
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бъде проклет оня ден в който рушки ботуш е стъпил на българска земя!Не го казвам (само) аз, а и Захари!
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааа, за продавачите на ***, сметоизвозвачите и кофражистите, натискът най-вероятно ще е голям.За програмисти, финансисти, лекари, та дори и за шофьори, дефицитът е все по-голям.Извод - УЧИ мама ЗА ДА РАБОТИШ!Ако са те учили обратното, като малък, сега МРИ от глад.
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Брекзит се очаква много силен натиск на пазара на труда, особено в източна Европа. Безработицата рязко ще скочи, евтината работна ръка ще бъде навсякъде, заплатите значително ще паднат.
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стрес и лоша храна са основната причина за много видове ракови образувания и сърдечни болести, недостигът на средства ограничава все повече българи от здравни услуги, а криминалната престъпност и неспазването на здравословните и безопасни условия на труд, както в работата, така и в бита на хората добавят още смъртни случаи. В периода 1990-2016 в България са починали приблизително 2 900 000 души по различни причини. Причинените от бедност са над 410 000 българи.
77
9
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 77Недей да пишеш лъжи! САЩ никога не е използвала бойни газове. И САЩ и Русия имат бойно отровни вещества в големи количества, но нито САЩ нито Русия са ги използвали някога след Първата Световна Война. Такива отровни газове е използвала само Япония във Втората Световна Война.А за бомбата ставаш смешен, не ми се коментира. Ако не бяха атомните бомби сега в Русия може би щяхте да говорите японски.
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Съмнявам се. По-скоро никой не ще да има никакво вземане-даване с тая ***!....*** тя все се вре, дето не и е работа.
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са близките на умрелите от БЕЛЕНЕ да изкат обезщетения, да правят митинги и шествия да почитат паметта им. Къде са сороските фондации коиото разполагат със стотици милиони да направят един филм за убитите от БЕЛЕНЕ, да направят един сайт за убитите от БЕЛЕНЕ, къде е журналистическия сорорски слугинаж да направи едно разследване за убитите от БЕЛЕНЕ, да финансира поне един сайт в памет на убитите от БЕЛЕНЕ?
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Делка"От времето на СССР харесвам само златниет им бижута"---А-а, И Наташките, и Наташките, дашните ... :)