Борисов обещава: Тол таксите се задават по родните пътища

1,5 млрд. лв на година ще влизат в хазната от събираните такси
Обновена: 16 сеп 2017 18:41 | 16 сеп 2017 17:02, Илиян Велков
99

Снимка: Dnes.bg

Тол системата в България ще бъде готова до една година, заяви Бойко Борисов по време на инспекцията на пътя Пловдив – Асеновград.

По думите на премиера, благодарение на нея, ще се акумулират над 1,5 милиарда лева годишно, които ще отидат  за рехабилитация на пътищата, както и на изграждането на нови трасета. Очаква се новата система да обхване 80% от пътищата у нас. Срокът на пускане на системата зависи от избора на изпълнител за нейното изграждане.

Още по темата

"Кандидатстват едни от най-големите фирми, които се занимават с изграждане на тол системи в Европа", заяви край Пловдив премиерът Бойко Борисов.

Той е категоричен, че с новата система може да се финансира удвояването на Околовръстното на Пловдив, както и други важни пътища от републиканската пътна мрежа в областта.

Половината от трафика у нас е транзитен. Камионите преминават с еднодневна винетка от 10 евро. За сравнение по магистралата в Сърбия се плаща 70 евро, в Унгария 84 евро, в Словакия 110 евро, а в Австрия 115 евро.

С въвеждането на тол таксите у нас не е ясно колко ще струва преминаването от "Калотина" до "Капитан Андреево" например. За сходно разстояние от Виена до Залцбург това струва 110 евро за тол такси.

Още един нов проект ще съпътства изграждането на пътя Пловдив – Асеновград. Паралелно с реконструкцията на пътя убиец, ще се проектира и изгради нов лъч на Околовръстното шосе, който да се свързва с пътен възел Скобелева майка.

Проектът бе представен от кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров. По предварителни оценки цената на едното платно от новия лъч ще струва около 7 милиона лева за 6 километра участък.

Градоначалникът показа откъде ще минава пътят – през земеделски земи на територията на община "Родопи“. Бойко Борисов пък заяви, че са изградили много пътища и магистрали през полята и това няма да е пречка.

"Ще направим продължение на Околовръстното, което да  се свързва с надлез "Скобелева майка“, за да може трафикът, идващ от Родопите, да се пренасочва през алтернативния път“, коментира министър-председателят.

Още във вторник ще започне полагането на новата асфалтова настилка на пътя Пловдив – Асеновград, заяви изпълнителят на проекта инж. Юлиян Инджов. Той за пореден път изказа мнение, че проектът ще бъде направен предсрочно – до края на годината.

Премиерът изрази задоволство от темповете на работата по трасето, по което ежедневно минават над 24 000 автомобила.

"Строежът на пътя Пловдив-Асеновград върви с добри темпове. Като направиш нещо ново веднага се вижда старото, ненаправено. Околовръстното шосе е на повече от 40 години, а Пловдив е от градовете с най-голям икономически растеж и бизнесът, и износът с тировете е огромен“, заяви Борисов.

"Индустриалните зони около града се разраснаха значително и със съществуващото шосе сме осигурени основно запад София и интермодалния терминал. Но в посока изток – Бургас и на север Варна, Шумен и Велико Търново движението минава през града, тъй като е най-удобния маршрут“, посочи кметът.

"Прекрасно е, че заедно с премиера търсим решение на общите проблеми на града и както той спомена Пловдив е един от градовете, който генерира значителна част от БВП на страната“, допълни той.

По проект на Околовръстното шосе и Асеновградско ще бъде изградено кръстовище с кръгово движение. Бъдещата пътна връзка – продължение на Околовръстното и връзката с пътен възел Скобелева майка преминава през земеделски земи, за които ще бъде стартирана процедура за отчуждаване. По този начин трафикът, който ида от Родопите в посока столицата и морето няма да преминава през Пловдив.

Паралелно с това ще се работи и по изграждане на локалните платна, успоредни на Асеновградско шосе, за да може хората, които работят в Тракия икономическа зона, да имат по-лесен достъп до производствените компании, разположени по оста Пловдив-Асеновград.


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
4
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
"ще се акумулират над 1,5 милиарда лева годишно, които ще отидат  за джакузита, екскурзии, Мерцедеси и БМВ-та"
Радваме се, че депутатите успяват да намерят все нови и нови кранчета в това пробито и непресъхващо езеро!
84
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
др.борисов,твоя приятел ердоган,въведе ТОЛ,такси преди 8години,само за магистралите,бедната рая,кара по алтернативни пътища,защото е задължен,да има такива ,пътища,а ти за всички,ще събираш такси,а за 1.8милиарда печалба не говори,защото,скоро,пак ще дръпнеш,заем от 16милиарда,стария свърши,къде отидоха,даже и господ не знае.
83
0
 
9
 
! Отговори
Стийв преди 1 година
държавно предприятие КРАЖБИ И ПРОДАЖБИ ЕООД едноличен собственик а познаите кой е
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен81 Нищо ново, както винаги, но и народната блеене продължава.
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пореден тикварск.и грабеж
80
0
 
10
 
! Отговори
гяурикс преди 1 година
като чели е обещал нещо хубаво за народа пак един голям кол
79
0
 
13
 
! Отговори
Да живее ГЕРП преди 1 година
И като си представя, че тези пари ще излязат от народа, който ще свие още повече потреблението, ще купува палмово вместо истинско масло, ще купува сирене от свинска мас вместо истинско как да гласувам за тази партия и неините шефове? Още повече, че голяма част от тези пари ще отидат в джобовете на управляващите.
78
3
 
15
 
! Отговори
123 преди 1 година
Радвайте се на тиквата и му ръкоплЕскайте. Ако сего пътуването до морето излиза около 60,00 лв. след година ще ви струва минимум 100,00 с тези тол такси.
77
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 1 година
А от къде ще идват парите за хилядите ти такси бе кратун? Изтегли милиарди заеми и изяде парите и сега само такси,винетки и п*тки майни па пътищата същите. В коя държава ще ти искат тол такси за пътища, който са като след бомбардировка? Това е все едно да искаш пари за полу-свършена работа... Ей това е ще станат с този мандат 12 години в който единствено заеми,кражби и няколко магистрали направени.. ГЕРБ най голямата паплач!
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това е имало Белене! Да не ме питате после защо са ги яли прасета!
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
махай се от бг,ддодяло ни се от теб ,разкарай се от политиката и си дундуркай кинтите
74
0
 
12
 
! Отговори
кайзер созе преди 1 година
Ами как няма да иска да си направи удобни пътища за тировете в Пловдив. Нали най-голямата транспортна фирма ПИМК е негова и е в Пловдив ?!
73
0
 
11
 
! Отговори
дуро преди 1 година
Сърбия:
Ниш-Белград -6.50 евро /220 км/
Белград-Батровица/границата/ 3 евро -100 км
Хърватска;
границата-Загреб-Словенска граница -18+1 евро
Словения;
винетка за 7 дни-15 евро/на практика са 200км да влезеш в Италия
Италия;
обикновено 7 цента на км. но има и някой много по-скъпи
Франция;
8,5 цента/км

Горива:
Сърбия:
Дизел 1.25, бензин 1.30 газ 0.75 евро
Хърватска;
почти като Сърбия
Словения
диз 1,16 бен 1.30 газ 0,66
Италия
диз 1,50 бенз 1.70 газ 075/на магистралата
1.30, 1,50 0.56 в градовете
72
0
 
15
 
! Отговори
арести зa Borisov преди 1 година
Борисов на остров Белене з а поне 20 години строг тъмничен затвор предлагат миролюбиво от горе.Оказа се нагъл престъпник Ограбват показно милиони БЪлгари чрез нагло престъпни схеми вече 9 години..Оставиха БЪлгария най бедна в света чрез този НАГЛЕЦ
71
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балканеца ревтуни както винаги. Като са ви малко парите намерете си по добра работа.
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро утро на всички .В Словения винетка за една седмица е 15€ ,немога да си обесня от къде идват тези 110 !!В Сърбия е около 25€ мах!!Не зареждайте бензин или нафта в Сърбия -едни от най високите цени след Италия!!Хубав ден на всички
69
4
 
16
 
! Отговори
/./ преди 1 година
Разделиха България на южна и северна, както навремето Германия беше разделена на източна и западна....
68
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данък на колата
Технически преглед
Винетка
Гражданска
Акциз на горивото
ДДС
Зелени такси и прочие
Редовна подмяна на документи
Глоби няколко пъти по големи от минималната работна заплата
скапани пътища, гадни горива
и накрая сложихме и тол такси
Перфекни сте, как те търпи този матерял незнам.
67
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сит на гладен не вярва, а Бойко и гербавите много се наядоха. Да бяха направили нещо свястно поне,че пари да искат, ама то магистрали юфка, на цена на злато....
66
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са магистрали за тол такси, това е по скоро алтернативата на бъдеща истинска магистрала. Това ще е поредната мъка за нас и радост за тях. Ние нямаме никъде хубав път какъвто имат европейците. Когато те управляват *** всичко е цървулско.