Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?

Премиерът отрече упреците за лобизъм около изтребителите
Обновена: 18 сеп 2017 14:49 | 18 сеп 2017 14:49,
250
Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?
Снимка: БТА

Отношенията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев отново се изострят. Поводът за пореден път е закупуването на изтребители за армията.

"Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи", каза министър-председателят днес.

Така той отвърна на упреците на държавния глава от събота, че лобистите са победили по темата с изтребителите. Така Радев разкритикува работата на временната комисия в парламента, която излезе с предупреждение, че може да се наложи процедурата за закупуване на изтребителите да се пренапише.

Още по темата

"Казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За 1 месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни", коментира още Борисов днес, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че парламентът прверява дали двата изтребителя, които се обсъждат за закупуване, са единствените взможни.

"Няма някой, който да каже, че един F-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс. Не са втора ръка, защото има и нови. Като са по-скъпи има едни "Скорпион" пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени", коментира Борисов.

Той допълни, че Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 млрд. за американски централи, 1,2 млрд. за "Белене" само миналата година.

"Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд., щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби. Когато дойде първото правителство на власт, купихме "Спартан", платихме "Пантер", "Кугър". Даже два еърбъса платихме правителствени. От къде да вземем повече? Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв. Само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната", допълни министър-председателят.

Той обясни и че в същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната.

Борисов обясни, че "Грипен"-ите са без въоръженията. "Веднъж купувахме едни "Спартан"-и без нищо, едни "Кугър"-и без въоръжения. Мога да хвана бас, че "Грипен" са без въоръжение", допълни той.

На въпрос колко време ще отнеме връщането на процедурата по избор на самолет на ниво "оферти", премиерът отговори: "Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя подобно нещо. Който може, да го направи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До СатаНАТО 207 Ние че ще ги бием , ще ги бием , ама дека ще копаме зелените човечета.Много *** са , ей!
208
3
 
4
 
! Отговори
Казано от Радев: преди 6 години
Пакетът на F-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение въздух-въздух и въздух-повърхност, контейнери и нашлемни системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения.Видно от казаното тогава, Румен Радев посочва множество от положителните страни на F-16, като критикува
207
3
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До АСЕН 230 Прав си Асене.Срещу руската армада ни трябват не 2-3 замолетчета , а голяма количества ракети земя- въздух. Не знам какво точно ни кроят руснаците , но от историята разбираме, че не е за добро.
206
1
 
3
 
! Отговори
Гербаджия преди 6 години
Премиер или бивш сикаджия, който не разъждава като управляващ МС, а като силовак И същевременно слуга пред посолството на Козяк 16. Сега с Цецо от с.Шума ще потрошат сума ти пари за едни трошки, оставени да гният в пустиня.
205
2
 
6
 
! Отговори
АСЕН преди 6 години
"Русия в състава на изтребителната авиация има 953 машини (282 МиГ-29, 252 МиГ-31, 400 Су-27, 9 Су-30 и 10 Су-35С)."Русия ни била заплаха......Извинете, за какво са ни изтребители ?По добре, бели знамена ......Ако се стигне до конфликт, ако имаме късмет, да се предадем навреме, ще останат някои градове в България.Не ни трябват изтребители, по-добре раздайте парите на полицаи, пожарникари, доктори, пенсионери. Да запомнят с нещо добро ГЕРБ.
204
8
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
*** на КГБ... - още от първия си ден плаче за санкциите...
203
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 225 Значи ще има изненадани.
202
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АХ, АКО БОКО СИ ОТИДЕ, ЩЕ ПЛАЧЕМ, ЩЕ ПЛАЧЕМ...ОТ РАДОСТ, ВИЕ К`ВИ СИ ПОМИСЛИХТЕ.
201
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ***,ррунгелче, всичките европитеци сте третополови, не ставате
200
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, ЦИВИЛНИЯТ! Борисов от кои пари ще плаща - от милиардите, к8оито открадна или от нашите данъци.Аман от суджуци.
199
12
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Има ли българи, които искат да трепят учтиви зелени човечета?
198
2
 
7
 
! Отговори
Ъ преди 6 години
Има ли ***,които ще се бият на източния фронт зо СИК?
197
15
 
9
 
! Отговори
Цивилен преди 6 години
До АнонименГ-н овенен, не давай акъл на този ,който управлява държавата! Българският президент носи отговорност само за тоалетната си хартия,а Борисов носи отговорност за цялата държава!!! И ,ако не дай Боже ,стане война,не Президентът ще плаща въоръжението,а пак Борисов! Има един върховен принцип : "Който плаща пиенето,той поръчва музиката". Президентът е само едно *** в България.
196
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, Борисов! Радев е шеф и на ВВС, защото е върховен главнокомандващ!!!
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДУРО ОТ ДУРАК ЛИ ПРОИЗЛИЗА?
194
16
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Прав е Бойко.Руснаците няма да дойдат с авиация, ще дойдат със зелени човечета и диверсанти.Трябват БТР-и, снайпери, MRAP, гранатомети, прибори за нощно виждане. И лопати.За да можем да закопаваме агресорите.
193
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът проваля корлупц;ионната сделка, затова господинът е намзръщен.
192
3
 
23
 
! Отговори
Тъп, та тъп преди 6 години
Този на снимката, защо винаги е намръщен, все едно някой му е изял десерта? Изглежда е от типа хора, сутрин мрази себе си, а следобед - всички останали... Вечно се кара, гледа на кръв, ами като му е толкова криво, да отиде вдън горите Тилилейски, и хич да не се връща.
191
0
 
7
 
! Отговори
Аз по-тъпо нещо... преди 6 години
не съм чел. А на бас...
190
2
 
13
 
! Отговори
"Аз съм прост&q преди 6 години
Не си ***! Бойко ти си просто ***!