Радев ще кани успели българи да инвестират в България

Президентът предлага: Да се създаде портал за сънародниците ни в чужбина
Обновена: 24 сеп 2017 12:01 | 24 сеп 2017 11:55, Анисия Иванова
217

Снимка: Президентството

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града.

Президентът беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев представи идеята за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области.

Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби“, заяви Радев.

Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

По думите на президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, подчерта президентът.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона. 

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена, българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
5
 
21
 
! Отговори
Успял бъгларин преди 6 години
Да те квасифицират, като успял българин винаги означава само едно, а именно да си заминал на гурбет в чужбина и да бачкаш като бял човек за нормална запалта, за разлика от това, когато си бил в ългария, но си го вършел за мизерната заплата. Не знам, кой би инвестирал, каквото и да било в черна дупка с име България. Знам едно, че наиситна се налага нкой да инвестира, защото вече няма какво да се краде.С това завършва вечерната ни програма, драги зрители, приятна вечер и спкойни сънища.
148
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не си отиде и последния комунист или дори само помнещ комунизма, България няма да се оправи.С други думи ако я има още България след 50 години, за младите ще е по-добре.
147
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, от както е Президент освен, че видя от балкона си руското знаме в Крим и си направи няколко селфита - последното от които с Тръмп - няма никакви реални постижения за държавата България.
146
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е един празен дърдорко, който на практика нищо не прави. Само се разхожда на наша издръжка по света и си живее като принц.
145
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: 147: "Дали изобщо има такива преуспели българи с милиони, които могат да инвестират?!"И не "преуспели българи" инвестират в България както банков път, така и кеш, което се равнява /според официалните данни/на повече от 1,5 млрд. евро годишно - без внесените кеш пари !
144
0
 
17
 
! Отговори
наглост преди 6 години
Донесете си спестените пари изкарани с пот на челото ,та да ви ги засмуче олигархията - това ли каза радев?как се инвестира в Бг ? питайте тея дето го направиха и избягаха -подкупи,корупция ,изнудване .и аз гласувах за него ,ама съжалявам - същата демагогия ,а дела НИКАКВИ !
143
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно си настроен негативно към Радев, защото в твоите очи той от противниковия лагер, но той е голям ас като летец и освен това се държи много кротко и не провокира никого. Мисля, че той специално иска да работи за България и напоследък направи много контакти и срещи, срещна се даже и с Тръмп.
142
5
 
3
 
! Отговори
пешо преди 6 години
Нека кани, ще ги прогоним с камънье и дърве. Да си инвестират в техните държави, стига са си строили фабриките у нас да ни тровят въздуха и да им работим ангария.
141
4
 
9
 
! Отговори
666 преди 6 години
И къде са тези преуспели зад граница българи, че нещо не ги виждаме? Аз знам само Канев, който инвестира в Русе в университета и болница, но чевекът е вече много възрастен. Други не знам. Дали изобщо има такива преуспели българи с милиони, които могат да инвестират?!
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващият път си изберете за президент някой кашик или редник Тъпанчев.
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев ми прилича на партиен секретар от тошово време ... има добро желание, но толкова си може човека.
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При правешкият каскет нямаше банани и тоалетна хартия, затова си бършехме гзовете с Работническо дело. То за друго и не ставаше де...
137
1
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
И защо да инвестират, за да ги рекетират на всяка крачка ли?
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Фатмашката гордост" Радев и неговите лукуми и общи приказки.Трошач на тъпомери.Че не става за президент е ясно, но поне да беше по-умен.О Боже, умен ***... ето че и аз казах глупост.
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвеститор иска да инвестира в самолети изтребители българските ВВС- търси Президенти за висш пилотаж на частно авиошоу !
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117. И къде са същите цените, посочи ни на нас ограничените българи. Посочи държавата, но няма да можеш, щото лъжеш *** издухан.
133
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля тия зад океана да идват бръже и да инвестират . Тукашните аидуци/ бизнесмени / да им откраднат бизнес и съда да ги обяви за виновни че инвестират тук . Между другото руските авери на някои ченгета ще им отвлекат децата за откуп ,автоджамбазите ще им откраднат колите ,имотната мафия ще и обере каквото и е останало и така накрая със някаква лека форма на параноя и шизофрения ще забегнат и няма да искат и да чуят да се върнат до като са живи
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистиеския диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но сега сме член на НАТО и ЕС и те ни подариха тоалетна хартия и банани.
131
0
 
10
 
! Отговори
филм преди 6 години
Един наивник над средна възраст....
130
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говежди надежди му викат на това