Радев ще кани успели българи да инвестират в България

Президентът предлага: Да се създаде портал за сънародниците ни в чужбина
Обновена: 24 сеп 2017 12:01 | 24 сеп 2017 11:55, Анисия Иванова
217

Снимка: Президентството

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града.

Президентът беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев представи идеята за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области.

Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби“, заяви Радев.

Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

По думите на президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, подчерта президентът.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона. 

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена, българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
5
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
Не се ли разхлади вече времето в Русе, та да ти се възвърне мисленето... или нямаш такова.
128
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имате ли портрети на политици, че ми свършва тоалетната хартия?
127
2
 
2
 
! Отговори
до 133 преди 6 години
Ти сега откъде беше - от Варна, Кюстендил или Рила? хахахахаххахахахахахахахахахах
126
1
 
13
 
! Отговори
работник преди 6 години
А новите инвеститори ще дават ли по големи заплати!А сегашните големи "бизнесмени" как ще ги допуснат до далаверата с робския труд?Парооле..парооле..пароооле..дууми..дууми..празни приказки че да се намираме на приказка!А кои са тез успели българи че не съм чувал за такива!
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистиеския диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но сега сме член на НАТО и ЕС и те ни подариха тоалетна хартия и банани.
124
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май досега не сме имали Президент.Да е жив и здрав Румен Радев да продължава да работи за интереса на Българския народ,а не за интереса на крънопийците му, както правеха това предшествениците му.
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малей, тва циницещото как се разгорещи, човек ще каже, че са му свършили антидепресантите, ама то просто си било от Русе, и им спяли топлата вода за профилактика, та изперкало циницещото
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистиеския диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но сега сме член на НАТО и ЕС и те ни подариха тоалетна хартия и банани.
121
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** президент. Само лукуми и общи приказки.
120
4
 
2
 
! Отговори
редник преди 6 години
От хора дето си носят ума в портфейлите , акъл не ща !
119
3
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 6 години
Нямало как, хаха, нали това е целта, ние умните да богатеем с ума си, докато вие плебса да цъкате с език, че нямало как
118
1
 
18
 
! Отговори
Не държавен служител преди 6 години
Жалко е че гоните работещите българи от България . Тези които са избягали няма да се върнат . Скоро ще остане вашата каста и *** .
117
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещат се двама хотелиери в Сл. бряг: Вие плащате ли заплати на хората си? Не. И аз не плащам. Но те все още идват на работа, нали? Да. И моите идват. Ами да направим тогава входа платен?
116
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия скъсаха цървулите и запо4наха да обикалят и да лъжат хората по света. Я си стоите кадето сте и не се връзваите на тоя изкукуригал комунисти4ески *** . Да се върнете 4е няма кои да и робува и да му промиват мозъците със москалсаката и пропаганда .Само едно ще ви кажа това си е комунисти4еска страна каквото и ще да ви баламосват и лъжат и дръще децата си дале4е от тук.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 104Реститути някакви, вероятно. Я къщи има в наследство, земи, някакви други имоти. Печели от наеми.
114
6
 
11
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 6 години
Добре г-н Президент хубаво каните успелите Българи да правят нещо в своята страна, нооооо трябва всички чуждестранни фирми да изчезнат от България, да има българска работна ръка, и всички приходи да си останат в България, както и данъци, а не извън България. Ето това е Икономиката на България.
113
7
 
2
 
! Отговори
до 115 преди 6 години
хахахха, абе ти що не дойдеш да те запозная с брат ми, а той с неговия приятел, да видиш какъв 28 инчов го вади? хахахах, колко си жалък, не, не си неудачник, умосбъркан си, хахаха
112
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите в БГ са толкова ограничени и заблудени, че не могат да си представят, че навън хората работят за заплати доста по-високи от 1 000 лв. При същите цени.
111
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че където и да си извън БГ ще си доста по-добре, отколкото тук в царството на Мутрите и Рекета.Да оставим настрани финансите, въпреки че не са маловажни.В БГ хората нямат спокойствие и живеят в постоянн стрес, че ще им откраднат колата или ще им оберат апартамента.Това не е живот, а съществуване.
110
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе истината е проста. Бачкаме на запад за да купим по едно апартаментче в България, че като ни пенсионират тук да има после къде да се върнем. Това е положението.