Обрат: ГЕРБ се отказаха от Антон Тодоров за шеф на досиетата

Да не героизираме агентите на ДС, призоваха от партията
Обновена: 2 окт 2017 14:26 | 2 окт 2017 14:26,
74
Обрат: ГЕРБ се отказаха от Антон Тодоров за шеф на досиетата
Снимка: архив, Bulphoto

ГЕРБ се отказа от предложението си Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата и предлага изборът на нова комисия да се отложи и проведе след широк обществен дебат. Това стана ясно от декларация на парламентарната група на партията.

Новината потвърди и самият Антон Тодоров чрез личния си профил във Facebook.

"Комисията по досиетата е вече в миналото ми. Продължавам напред", написа той.

Още по темата

От декларацията на ГЕРБ пък става ясно, че партията оценява като неразбираема и неприемлива позицията на някои партии, които се обявиха за закриване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да вярваме, че задължение на Комисията е да гарантира правото на българските граждани да научат цялата истина за този период", пише още в декларацията.

От ГЕРБ твърдят още, че за тях е неприемлива философията, че бившите сътрудници на ДС трябва да бъдат героизирани. Според тях именно това се цели с унищожаването на Комисията и превръщането й в Институт за национална памет.

"Българските граждани помнят престъпленията на комунистическия репресивен режим. Но те имат правото и да знаят кои са агентите на ДС и какво са вършили те. Затова ние, народните представители от всички партии, сме длъжни да подходим отговорно и да намерим най-правилното решение, с което да защитим националния интерес", настояват от ГЕРБ.

От партията питат и какъв знак бихме дали пред Европа и пред света, ако България закрие Комисията и съветват да се вземе примера от останалите страни, управлявани от тоталитарни режими.

"В Германия комисията, разследваща досиетата, съществува от 1989 година. Там удължиха съществуването й до 2019 година, а в България искаме да я закрием едва 10 години след създаването й?!"

Миналата седмица от ГЕРБ подкрепиха Антон Тодоров за поста. Номинацията му обаче беше критикувана от опозицията, общественици и други организации.

Днес държавният глава Румен Радев определи кандидатурата на Тодоров като подигравка с обществото и миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
44
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Този е символът на т нар преход.Долен селски тарикат и отявлен ***!
18
4
 
22
 
! Отговори
дф преди 6 години
тодоров ако се е отказал се е усетил 4е ще го употребят!!ако е така не е ***!!
17
1
 
31
 
! Отговори
АМАН от Предатели преди 6 години
PIDIRASTI на власт с е подиграват с НАРОДА спекулирайки с "престъпления на бившщата "Държавна сигурност".ВСички служители на Държавна сигурност преди и след 10 ноември получаваха яки запалти сега яки пенсии и работят на допълнителни работни места скъпо платени..
16
1
 
18
 
! Отговори
Срочни мерки преди 6 години
Срочно да се уволнят всички шпиони,диверсанти и участници в орг ограбването на БЪлгаркия народ след 1989 година.Тези престъпници провеждат НАГЛА ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪлгарския народ ..Грабят десетки милиарди годишно от народа и ги перат през оперативни програми и еврофондове.Закупха с ограбени милиарди от народа нагло престъпна видео педофилска техника с която вече увреедиха милиони деца.
15
1
 
41
 
! Отговори
1 преди 6 години
Сигурно са прочели ,новото издание на книгата му, ''шайката герб,и неговия буда''
14
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че родата му е малко, в ГЕРБ се влиза с 10-12 чичовци, лели, кумове и т.н.
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега нов кокал ще трябва да търсят за тоя напорист екземпляр. Той очевидно ще е доволен на каквото и да е, стига това да му носи допълнителни пари и възможност да се изтъква в медиите. Даже и директор на тоалетните в народното събрание ще е готов да стане!
12
6
 
20
 
! Отговори
АМАН от ТЕРОРИСТИ преди 6 години
ТАЗИ КОМИСИЯ Е ИСКлюч1ително НАГЛО ПРЕСТЪПНА..ВМесто да дадат досиетата на ЧУЖДИТЕ АГЕНТИ<ШПИОНИ<ДИВЕРСАНТИ<,ЛОБиСти и платени терористи в нагло престъпни Министерства и ведомства в общини и другаде тези ПРЕДАТЕЛИ ПОДАВАТ САМО БЪЛгарски експерти клели се на ВЯРНА СЛУЖБА НА РОД И РОДИНА ..ДА ЗАЩИТАВАТ С ДОСТОЙНСТвО И ЧЕСТ БЪлгария..
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тони Шайката не заслужава дори презрение!
10
3
 
35
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Следващия обрат ще е че няма да изкарат мандата
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече от ДС ги награждавате и с министерски постове
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато умуват по окриване на досиетата с тази "Комисия", няма да остане кого да "откриват", природата ще си е казала думата. Освен това - много смешно сравнение с ГДР: Комисията съществува от 1989 и е до 2019;Нашата е от 10 години. Значи да е в сила до към 2027; кого ще "откриват" :)
7
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този гнусльо е мразен и от своите, по-точно от всички. Такива като него са като СО///поли, гледаш да се изчистиш бързо пт него и да си измиеш ръцете.
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТHE ПатриотНякъде видях снимки на Химлер и този .... доста голяма прилика.
5
4
 
40
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Шайката се отрече интересчията А. Тодоров.
4
1
 
46
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Първо говори, после мисли е патент на суджуците.
3
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахааа...Суджуците вече не знаят къде се намират.Пълен шаш.Групировката ГЕРБ се разпада с гръм и трясък.А на говнюту Антон Тодоров такава гавра му се полага.Тончо Шайкаджията беше използван за тоалетна хартия от Байх... и след изтриването на съответното оцапано място отиде в нужника.
2
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, леле, този сега ще се продъни в дън земя. Добре си беше направил плана - влиза в ГЕРБ, извинява се за книгата срещу Баце, Цеци и Роско, и се цели в служба, където ще има мандат 5 години, служебен автомобил и министерска заплата. Голям хитрец. На такива не им пука за никой, завършен егоист. Много ми е интересно дали сега ще наглее из телевизиите или по-вероятно ще се скатае като мишка.
1
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GERB GI E SRAH OT PREZIDENTSHATA I PREZEDENTU.