Държавата с опит да ограничи фалшивите болнични, следват - крайни мерки

Борисов: Проверяваме компаниите с най-много болнични
Обновена: 24 окт 2017 15:26 | 24 окт 2017 11:34, Веселина Йорданова
164
Държавата с опит да ограничи фалшивите болнични, следват - крайни мерки
Снимка: БТА

Държавата ще опита да ограничи фалшивите болнични с контрол, преди да приложи крайни мерки, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди заседанието на правителството.

По думите му това ще стане с "контрол на контрола" - чрез специализирана лекарска комисия от няколко лекари, които да проверяват болничните. "Ангажирали сме всичките сили на полицията да се опитаме да не пострадат тези, които са реално болни заради тези, които мамят. Като дойде петък, знаете колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички данъкоплатци плащат за това“, коментира той.

Разпоредена е и проверка на всички компании, в които масово са вземани болнични от служителите.

Борисов даде срок от месец-два, за да се види дали тези мерки ще проработят, преди да се орежат плащанията за първите 3 дни болничен от 70% на 50% - идея, която не се хареса нито на работодатели, нито на синдикати.

"Да се обясни на хората, че става въпрос за техните пари, които изтичат по тази система", разпореди той на министрите. По думите му става дума за трудно доказуеми неща.

"Всеки може да изкара, че днеска има кръвно, докато проверят, може да му спадне кръвното“, даде пример той, като допълни, че когато се дават фалшиви болнични, се ощетяват всички и "накрая сметката става огромна".

Шефът на НОИ Ивайло Иванов информира министрите, че за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% и вече са 3 млн. броя, а средствата за тях са в размер на 500 млн. лева годишно. По думите му с предложението през първите три дни работодателят да плаща 50%, а не 70%, както е в момента, се прави опит за ограничаване на неправомерното ползване.

Още по темата

Иванов каза още, че във фирми в ликвидация масово служителите получават болнични по 6 месеца, като сумата е повече от това, които биха взели, ако работят. По думите му в редица държави има изчаквателни периоди, в които на практика човек не получава нищо, като у нас е възприет най-мекият вариант.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че така на практика фирмата получава през болнични повече пари, отколкото внася като данъци в държавата.

По-късно днес по темата отново ще заседават здравният, вътрешният, финансовият министър заедно с представители на НОИ.

Борисов разясни, че има протестни сигнали от компании, "които искат да закриват заводи и да се местят от това, че един доктор дава по 200 болнични листа“. Имало и фирма със 105 хиляди болнични на служители за миналата година.

"В същото време ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем", коментира Борисов, като посочи, че в Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря.

По думите му населението е намаляло, с 60% са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени, в същото време дълговете на болниците са над половин милиард, а всички казват, че няма промяна в здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По хиляда лева плащам на година за здравеопазване.Като закарам малката на доктор ми искат направление от личен лекар иначе 70-тачка. Личния лекар вика нямам направления.При зъболекаря си плащам.Болничен не мога да си позволя да изляза защото при часника няма място за почивка.
91
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Риторичния,колкото и риторични въпроси да си задаваш,сам няма как да си отговориш.А аз съм още достатъчно млад и годен за работа,така че не ми трябват нито болнични,нито телкове,засега.Доказано е,че има цели махали и села с "инвалиди",дори и децата им-всичките.Ако системата не се промени,няма да има нито за действителните болни,нито за пенсионерите.Това е истината.
90
4
 
11
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
Анонимен не лъжи!!!В болничен може да си не повече от 6 месеца!!!
89
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болнични ползват само работещите - етноса не.
88
1
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Наистина ли вдига кръвно премиерът,на мен ми изглежда здрав.
87
0
 
14
 
! Отговори
До 95 преди 6 години
Бързо *** до банята,че много замириса.
86
19
 
1
 
! Отговори
Супер ББ преди 6 години
Браво Бойко ти си моя герой.
85
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С болнични злоупотребяват държавните служители.В частните фирми си ходим с антибиотика в джоба, дори и в болнични, пак ходим на работа.А пък робовладелците да продължават да вдигат още пенсионната възраст и да не се чудят що хората масово са в болнични.Имах колежка, която преди пенсия близо година изкара в болнични.
84
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конграчулейшънс Борисов, конграчулейшънс... успя да сринеш държавата във всяка една сфера... проклинам те до десето коляно всеки божи ден...
83
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на Боце, е че държи всички по надолу в йерархията да са по-*** от него. И то доста по-***.
82
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
верно, че и фалшиви болнични има, ама и хората са болни... и как няма да са с тез ***, дето се продават по магазините във вид на храна
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко кажа, че нема време за личен живот от ного раота и кажа че нема само он да работи и вие требе да работите и да не се излежовате
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Тя темата н е за ромите ама те лапат социялните ,енергиините ,безплатната медецинска и юридическа помощ . Милиарди отиват за тях а от българите да има как да им вземат и зъбите .
79
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко генерира невероятно обществено напрежение. Изчерпан е!
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някак е хубаво да си данъкоплатец а чиновничетата от шуро-баджанашкия борд в държавата да ходят да си наливат рицина, да рипка сиртаки и да щракат с пръсти в Гърция!Това е обществена тайна за всички от 10г. ама Баце явно днес е станал с прозрение след като стана ясно чиновниците масово боледуват 5-6 пъти повече а в частния сектор хората ходят болни на работа!
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чудните приключения на Суджука в паралелният свят
76
2
 
12
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До До 78Нямам какво да ти обяснявам лично на теб.Когато се докаже, че тия 500 000 са фалшиви ТЕЛК-ове, тогава ще обяснява, който трябва. Бройки, писани на основа "една жена каза" или така пише в незнамсикой вестник, няма да обсъждам.Нещо те е яд на ТЕЛК-а. Май не са те освидетелствали. Това си е твой проблем. Не са ти виновни инвалидите, та да клеветиш Джипито.Темата не е за инвалидите.
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е лицето на ПАРТИЯТА ГЕРБ . Българина лъже ,краде ........и той ПЛАЩА от собствените си пари:) Да беше казал че това се отнася за СОФИЙСКАТА държавна администрация , която върви към числото 60 000 души. За частните фирми проблемът с болничните е НИКАКЪВ. На красив и умен премиер се полага ЗДРАВ (народ) роби. Като са болни ...в газовата камера и да се приключи с "тъмните сили", които непрекъснато спират възхода на България.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПИТА СЕ ?КОЯ Е ФИРМАТА СЪС 150 00 ХИЛЯДИ БОЛНИЧНИ ИЛИ ТАЗИ ФИРМА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ОБЕКТ И Е ДЪРЖАВНА ТАЙНА ? ....ИЛИ ПРОСТО КАЗАНО БиБитко ...ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ИЗЛЪГА.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 72С мислене като вашето, нещата никога няма да се променят.Виж си разсъжденията, отношението, държанието и тогава реви, че ти крадяли.Един пост не можеш да напишеш без да унижиш събеседника си и без да използваш обидни обръщения. Искаш промяна в другите, но ти не си готов да се промениш, не си готов да станеш човек.Темата изобщо не е за ро.мите, но под всяка статия насочвате нещата към тях.Айде, по живо, по здраво!